Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makedonijos valdžia rodo ypatingą dėmesį Lietuvos verslui

Liepos 8 d. Lietuvos verslo konfederacijoje (LVK) lankėsi Makedonijos Ministras Pirmininkas Nikola Gruevski, Informacinės visuomenės ir administracijos ministras Ivo Ivanovski bei Ekonomikos viceministras Hristijan Delev. Svečiai susitiko su LVK vadovais ir verslo atstovais, pristatė investicinę aplinką Makedonijoje, aptarė galimą dvišalį bendradarbiavimą konkrečiuose sektoriuose, tiesiogiai bendravo su Lietuvos įmonių atstovais, besidominčiais Makedonijos rinka.
Makedonijos respublikos vėliava
Makedonijos respublikos vėliava / M.Podniecės nuotr.

„Lietuvos eksportas yra didžiąja dalimi priklausomas vos nuo keleto užsienio rinkų, todėl labai svarbu nuolat ieškoti alternatyvių krypčių verslo plėtrai. Makedonija – sparčiai besivystanti šalis, besiruošianti narystei Europos Sąjungoje, dėl to atsakingai vykdanti šalies fiskalinę politiką. Asmeninis aukštų šios šalies pareigūnų dėmesys Lietuvos verslininkams rodo geranorišką interesą dvišaliam bendradarbiavimui ir jo plėtrai“, – sako Algimantas Akstinas, Lietuvos verslo konfederacijos generalinis direktorius.

Nikola Gruevski, Makedonijos Ministras Pirmininkas, savo kalboje pažymėjo, kad šalies ekonomika stabili, BVP nuolat auga, o biudžeto deficitas žemas. Investuotojams kuriama itin patraukli verslo aplinka ne tik laisvosiose ekonomikos zonose, galioja palanki mokesčių sistema, įvairios investuotojų skatinimo priemonės. N. Gruevski akcentavo, kad Vyriausybės nariai, ir jis pats asmeniškai skiria didelį dėmesį bendravimui su potencialiais investuotojais, siekia, kad jiems kiltų kuo mažiau kliūčių plėtojant verslą Makedonijoje. Šalis turi laisvos prekybos sutartis ne tik su ES, bet ir su kitomis Europos valstybėmis, tam tarpe ir kaimyninėmis šalimis, o tai reiškia, kad mažos rinkos problema yra išspręsta. Ivo Ivanovski, Informacinės visuomenės ir administracijos ministras, pažymėjo, kad Makedonijoje plačiai išvystytos elektroninės paslaugos. Tai leidžia verslui efektyviau valdyti procesus, mokėti mokesčius, dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Premjeras ragino plėsti ekonominį bendradarbiavimą, organizuoti verslo misijas, dalyvauti ES Dvynių programoje.

Susitikime su Makedonijos vyriausybės atstovais dalyvavo informacinių technologijų, turizmo, maisto pramonės, tekstilės ir odos, automatinių prietaisų ir ekologinių įrenginių gamybos įmonių atstovai. Ekonomikos viceministras Hristijan Delev asmeniškai bendravo su Lietuvos verslo atstovais, domėjosi jų interesais, komentavo bendradarbiavimo galimybes ir užtikrino, kad visoms įmonėms, besidominčioms Makedonijos rinka, bus suteikta išsami informacija, rekomenduojami partneriai. Lietuvos verslo konfederacija dar šiais metais planuoja surengti verslo misiją į Makedoniją.

2012 m. Lietuvos ir Makedonijos prekybos apyvarta buvo 9,19 mln. litų. Lietuvos eksportas į Makedoniją sudarė 2,74 mln. litų, kas yra vos 0,003 proc. bendro Lietuvos eksporto. Importas iš Makedonijos siekė 6,45 mln. litų. Lietuva į Makedoniją daugiausiai eksportuoja žuvų gaminius ir baldus, didžiąją dalį importo iš Makedonijos sudaro tabakas ir jo gaminiai bei šviežios ir atšaldytos daržovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius