-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malkinės šaltajam sezonui paruoštos

Didžioji dalis individualių namų gyventojų, matyt, prisibijo artėjančio šildymo sezono, nes jau pasirūpino pigesniu kietuoju kuru žiemos sezonui. Pardavėjai teigia, kad šiemet sparčiai didėja akmens anglies ir pjuvenų briketų paklausa.
Populiariausios uosinės ir beržinės malkos.
Populiariausios uosinės ir beržinės malkos. / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.

Akmens anglies pardavėjai teigia, kad rudenį šio kuro kainos gali gerokai padidėti, be to, matyt, bijoma, kad kaip ir pernai jų gali pritrūkti, todėl gyventojai skuba iš anksto jų įsigyti. Džiaugiasi geru pardavimu ir verslininkai, prekiaujantys durpių bei pjuvenų briketais. O šalies miškų urėdijose gyventojai perka malkas panašiai kaip ir ankstesniais metais. Populiariausios uosinės ir beržinės malkos, mat jos kaitriausiai dega. Malkų kainos, pasak kalbintų miškininkų, šįmet truputį krito, nes mažėjo apskritai visos medienos kainos. Tiek miškininkai, tiek prekiautojai įvairiu kietuoju kuru pastebi, kad norėdami sutaupyti gyventojai vis anksčiau pradeda rūpintis, kuo šildys namus žiemą.

Malkos šiek tiek pigo

Protingi žmonės paprastai malkas iš anksto perka kitiems metams, pabrėžė Šiaulių urėdijos Medienos ruošos, prekybos ir techninio padalinio viršininkas Romualdas Zebčiukas. Jis LŽ tikino, kad intensyviausiai kuras buvo perkamas žiemą ir pavasarį, o pastaruoju metu pirkimas esąs šiek tiek sustojęs. "Malkas reikia paruošti šaltajam sezonui - jas reikia suskaldyti, išdžiovinti, atitinkamai sudėti. Tai ne anglys ar dujos, kurias galima naudoti iš karto. Kaitriausiai dega 2 metų malkos", - konstatavo jis.

Pasak R.Zebčiuko, malkų paklausa yra išlikusi panaši kaip pernai, tačiau jis pastebėjo, kad jas labiau perka įmonės, mat Vakarų Europoje atsirado rinka, tad verslininkai čia malkas skaldo ir veža į užsienio šalis. Pasak jo, ypač didelis sujudimas buvo Rusijai užsukus dujų čiaupą per Ukrainą - tada verslininkai puolė pirkti uosio ir beržo medžius, juos skaldė ir eksportavo į Prancūziją, Belgiją, Olandiją ir pan.

Tiek miškininkai, tiek prekiautojai įvairiu kietuoju kuru pastebi, kad norėdami sutaupyti gyventojai vis anksčiau pradeda rūpintis, kuo šildys namus žiemą.

R.Zebčiukas aiškino, kad uosio ir beržo malkos priklauso pirmai kaitrumo grupei, todėl jas labiausiai ir perka tiek gyventojai, tiek verslininkai. Be to, nemažai perkama ir juodalksnio, kuris priklauso antrai kaitrumo grupei, nors ir nėra labai kaitrios.

"Metų pradžioje malkų kainas šiek tiek nuleidome, mat apskritai yra sumažėjusi medienos rinka, o tai turėjo įtakos ir kito kietojo kuro kainoms. Brangiausiai parduodame uosines malkas, kurios kainuoja apie 115 litų už kietmetrį su mokesčiais bei transportu, o pigiausiai kainuoja baltalksnio, drebulės, eglės malkos, kurios priklauso trečiai kaitrumo grupei ir tekainuoja apie 85 litus už kietmetrį", - kalbėjo padalinio vadovas. Jis pažymėjo, kad pastarosios grupės malkų nuperkama labai mažai.

Šalčininkų urėdijos Medienos ruošos, prekybos ir techninio padalinio viršininkas Kęstutis Bagdonavičius LŽ patikino, kad daugelis žmonių jau apsirūpino malkomis žiemai. Pasak jo, gyventojai stengiasi laikytis senolių išminties, esą gerai degs tos malkos, kurios bus paruoštos iki Joninių. K.Bagdonavičius pažymėjo, kad malkų pirkimo pikas buvo birželio mėnesį.

"Šalčininkuose paklausiausios beržinės malkos, mat uosių ir ąžuolų mes neturime. Šiai dienai beržines malkas parduodame po 70 litų už kietmetrį (be pridėtinės vertės mokesčio). Palyginti su ankstesniais metais, malkų poreikis išliko panašus", - pažymėjo K.Bagdonavičius.

Perka pusę reikalingo kuro

Gyventojai kurui intensyviai perka ir briketus. Nuo birželio mėnesio pirkėjai itin aktyvūs. Pasak UAB "Viprė" pardavimų vadybininko Andriaus Miciūno, pjuvenų briketų paklausa išaugo prieš kelerius metus. Įsigyti šildymui kuro vasarą labiau apsimoka nei žiemą - jau rudens pabaigoje briketų kainos sukyla.

Bet A.Misiūnas pastebėjo, kad žmonės neperka viso jiems per šildymo sezoną reikalingo kuro kiekio iš karto - perka po 2-3 tonas, tačiau tiek nepakanka visai žiemai. "Esant rimtesnei žiemai, vidutiniškai reikia apie 6 tonų briketų vienam namui apšildyti. Dabar paklausesnis produktas yra pjuvenų briketai, nors jie yra brangesni ir už durpių briketus, ir už malkas. Durpių briketai turi ir minusų: juos deginant lieka daug pelenų, kurie dulka, tepa, be to, kūrenant skleidžia ir nemalonų kvapą. Tačiau degimo procesas yra gana ilgas, o ir kaitrumas pakankamas. Vis dėlto pjuvenų briketų kaitrumas yra didesnis, o jiems sudegus pelenų lieka iki 1 proc., vadinasi, sudega viskas. Žinoma, juos rekomenduojame tiems žmonėms, kurie turi įsirengę modernius šildymo katilus, nes senuosiuose pjuvenų briketai praranda efektyvumą", - aiškino pardavimų vadybininkas.

A.Miciūno teigimu, didžioji dalis įmonės klientų panevėžiečių jau turi modernius katilus ar įsirengę židinius, o kaimo gyventojai dažniausiai namus šildo senomis krosnimis.

Kils anglies dūmai

Akmens anglies kainos šiemet, palyginti su pernai, nesikeitė, o jų populiarumas sunkmečiu grįžta, vadinasi, žiemą iš dažno namo kamino kils juodi deginamos anglies dūmai. UAB "Gedaleksas" direktorius Viktoras Baziukas LŽ tikino, kad šįmet kietojo kuro pardavimas išlieka panašus kaip pernai. "Iki šių metų liepos mėnesio akmens anglies pardavėme per 630 tonų, o pernai tokiu pat laikotarpiu buvo parduota 570 tonų. Anglies tonos kaina, kaip ir pernai, viršija 300 litų, o už toną pjuvenų briketų prašome kiek mažiau", - dėstė apie kainas jis.

V.Baziukas pažymėjo, kad šiemet klientai mažiau perka pjuvenų ir durpių briketų, o akmens anglies paklausa padidėjo. Jo teigimu, šiems pasikeitimams įtakos galėjo turėti gyventojų noras sutaupyti sunkmečiu, mat namo šildymas akmens anglimi atsieina pigiau - šis kuras katile dega itin ilgai ir kaitriai. O briketų kaloringumas yra mažesnis nei anglies, tad norint sušildyti namą jų sudeginti reikia daugiau, vadinasi, reikės ir daugiau pirkti. "Pernai rudenį anglies net pritrūkome, todėl šiemet norinčiųjų jos įsigyti sulaukėme gerokai anksčiau nei paprastai", - pasakojo pašnekovas.

Prognozuoja brangimą

UAB "Vikuras" direktorius Romualdas Žiugžda LŽ taip pat nesiskundė klientų stygiumi ir pritarė, kad pastaruoju metu akmens anglies pardavimas auga. Pasak jo, žmonės linkę apsirūpinti kuru iš anksto, mat jau keletą sezonų rudenį jo kainos pakyla. "Šįmet taip pat yra kainų kilimo tendencija, nes Rusijos valdžia Kaliningrado sričiai bei Lenkijai pakėlė anglies kainas nuo rugsėjo, vadinasi, ramybėje nepaliks ir mūsų. Tačiau kiek jos kils, neaišku, todėl visi skuba iš anksto kuro nusipirkti", - kalbėjo jis. Jo teigimu, vidutinio namo šildymui sudeginama apie 3-4 tonas akmens anglių.

Anot R.Žiugždos, pagrindinis bendrovės pirkėjai yra gyventojai ir vos viena kita įmonė. Jo teigimu, paprastai žmonės akmens anglį perka tonomis, tačiau žiemą ateina ir su polietileno maišeliais. "Nuo šio pavasario anglių kaina, priklausomai nuo rūšies, prasideda nuo 330 litų už toną. Tačiau pernai anglys buvo pabrangusios net iki 600 litų už toną, mat šio kuro kainos yra tiesiogiai siejamos su dujų ir naftos kainomis. Pernai kone pusę metų apskritai negavome anglies, tad teko prekiauti iš sukaupto rezervo", - pasakojo R.Žiugžda. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius