-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas ėmėsi prezidento ekonominių siūlymų, bet žada užkirsti kelią GPM mažinimui

Seimas antradienį priėmė svarstyti prezidento Gitano Nausėdos ekonomikos skatinimo paketą, kuriame siūloma Gyventojų pajamų mokestį (GPM) iki 2020 m. pabaigos sumažinti 5 proc. punktais atlyginimo daliai iki 3724 eurų, kartu padidinant maksimalų taikytiną NPD iki 400 eurų. Tiesa, NPD didinimą palaikantys valdantieji ketina koreguoti šį pasiūlymą atsisakant GPM mažinimo.
Pinigai
Pinigai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta, pristatydamas prezidento Gitano Nausėdos siūlomą ekonomikos skatinimo paketą tvirtino, kad jis nukreiptas į dirbančiuosius ir šeimas, auginančias vaikus.

„Visas ekonomikos skatinimo paketas neutralizuos neigiamą atlyginimų mažėjimo poveikį, užtikrins didesnes pajamas mažiau uždirbantiems ir atliks emigracijos prevenciją“, – teigė S. Krėpšta.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Krėpšta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Krėpšta

G.Nausėda siūlo GPM iki 2020 m. metų pabaigos sumažinti 5 proc. punktais atlyginimo daliai iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (t.y. iki 3 724,2 eurų), kartu padidinant maksimalų taikytiną NPD 50 eurų – iki 400 eurų.

Prezidentas taip pat siūlo liepą skirti 120 ar 200 eurų išmokas vaikams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti šį įstatymo projektą.

Finansų ministerijos skaičiavimais, šis G.Nausėdos siūlymas naudingiausias būtų uždirbantiems 2–3 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių.

iš pradžių prezidentas siūlė laikinai sumažinti visiems gyventojams Gyventojų pajamų mokestį (GPM) nuo 20 proc. iki 15 proc., tačiau šis siūlymas sulaukė daug kritikos pasirodžius FM skaičiavimams, kad iš tokio pakeitimo daugiausiai naudos gaus uždirbantys daugiausiai.

EK prognozė: labiausiai atlyginimai kris Lietuvoje

S.Krėpšta tvirtino, kad tokie laikinas mažesnis darbo pajamų apmokestinamas ypač reikalingas šiuo metu, nes Europos Komisija (EK) prognozuoja, kad atlyginimai Lietuvoje šiemet sumažės 8 proc. – daugiausiai visoje Europos Sąjungoje (ES). Tokios tendencijos, S.Krėpštos teigimu, gali išprovokuoti antrąją emigracijos bangą.

„Esame pirmi nuo galo pagal prognozuojamą darbo užmokesčio mažėjimą, kuris sieks 8 proc. – gerokai daugiau nei ES vidurkis. Negalime leisti, kad atsitiktų taip, kaip prieš dešimtmetį, kai nuo 2007 metų iki 2017 metų praradome 10 proc. savo gyventojų. Tai mažina potencialų BVP augimą ir viešąsias pajamas“, – pabrėžė S.Krėpšta.

Prezidento patarėjas prieštaravo argumentams, kad šis pasiūlymas didžiausią naudą atneš uždirbantiems daugiau.

„Didžiausią naudą viso paketo pajus pačias mažiausias pajamas gaunantys asmenys, jei turi du vaikus – vėliau ta santykinė nauda mažėtų“, – savo skaičiavimus pateikė S.Krėpšta.

Dar vienas Prezidentūros argumentas, kuriuo bandyta įtikinti Seimą palaikyti šį projektą – pajamos iš kapitalo Lietuvoje mažiau apmokestinamos negu iš darbo pajamų, tad laikinai esą galiotų teisingesnė mokesčių sistema – vienodu tarifu būtų apmokestintos tiek pajamos iš kapitalo, tiek iš darbo.

Seimo narys, socialdemokratas Algirdas Butkevičius prieš balsavimą Seime atkreipė dėmesį, kad pagrindinės valstybės ir savivaldybių biudžeto pajamos ateina iš mokesčių, tad teiravosi, kas kompensuos praradimus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Į tai S.Krėpšta atsakė, kad šiuo metu galiojančiuose įstatymuose numatyta, kad jei metų eigoje Seimas priima sprendimus, kurie sumažina įplaukas į savivaldybių biudžetus, praradimus turi kompensuoti centrinė valdžia ir siūlė tam naudoti dalį iš ekonomikos skatinimui numatytų 5 mlrd. eurų, kurie iki šiol ganėtinai vangiai panaudoti.

Atsakymas į Seimo nario Mykolo Majausko pastabą, kad šie pasiūlymai dar labiau išpūs išlaidas S.Krėpšta sutiko, kad apsvarsčius šias iniciatyvas, valstybės biudžetas turi būti patikslintas.

Valdantieji siūlys savo variantą

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį ryte sakė, kad valdantieji pritars G.Nausėdos pasiūlymui, bet vėlesnėse stadijose registruos savo pasiūlymo variantą: „Tada bus visiškai aišku, ką mes palaikome.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Siūlymas mažinti GPM, mūsų nuomone, yra socialiai neteisingas, nes žmonės, (...) kurie gautų tokią lengvatą, jie tikrai tų lėšų, galima daryti prielaidą, nenaudotų vartojimui, o naudotų taupymui. O visos lėšos, kurios dabar yra skiriamos, yra skirtos vartojimo skatinimui, kad ekonomika suktųsi“, – tvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Anot jo, mažiausiai uždirbantiesiems padės NPD didinimas, todėl valdantieji šį siūlymą parems.

Finansų ministras Vilius Šapoka antradienį žurnalistams sakė atsargiai vertinantis bet kokius mokestinius pasiūlymus, ypatingai susijusius su GPM mažinimu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka

„Nežinia, kiek laiko tęsis pandemija, tad negalima švaistytis valstybės lėšomis – GPM mažinimas 5 proc. yra ne apie solidarumą. Paprastas pavyzdys – 10 tūkst. eurų gaunantis darbuotojas gaus papildomai 200 eurų per mėnesį, tai tikrai ne apie solidarumą“, – kalbėjo ministras.

Prezidentas pirmadienį su verslui atstovaujančiomis organizacijomis ir profsąjungomis pasirašė memorandumą, kuriuo dalis įmonių pažadėjo siekti nemažinti žmonių algų tiek, kiek pritarus G.Nausėdos siūlymams Seime sumažėtų GPM tarifas.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad „viską reguliuoja ne memorandumai, kurie neturi jokios teisinės galios“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius