Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažiausiai atsiskaitymų grynaisiais – Nyderlanduose, Estijoje ir Suomijoje

Nyderlanduose, Estijoje ir Suomijoje maždaug pusė visų pirkinių yra apmokama banko kortelėmis ir kitais būdais, kai nenaudojami grynieji pinigai. Tai yra didžiausia šalis tarp euro zonos šalių, rodo Europos Centrinio Banko (ECB) duomenys.
Internetinė bankininkystė
Internetinė bankininkystė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusiais metais olandai kortele, iš elektroninės piniginės ar mobiliuoju telefonu mokėjo 55-iais atvejais iš šimto. Estijoje ši dalis sudarė 52 proc., o Suomijoje – 46 proc.

O daugiausia atsiskaitymų grynaisiais atliekama pietinėse Europos šalyse (nuo Portugalijos iki Kipro) bei Vokietijoje, Austrijoje ir Slovėnijoje (80 proc. ar daugiau mokėjimų).

Visos euro zonos mastu atsiskaitymai grynaisiais praėjusiais metais sudarė 79 proc., o pagal vertę – 54 proc.

Atsižvelgus į pirkinių vertę, daugiausia atsiskaitymų grynaisiais atliekama Graikijoje, Kipre ir Maltoje (daugiau nei 70 proc.). O mažiausi rodikliai yra Beneliukso šalyse bei Estijoje, Prancūzijoje ir Suomijoje (33 proc. ir mažiau).

ECB duomenys rodo, kad vyrai yra labiau linkę mokėti grynaisiais nei moterys. O vyresni nei 40 metų žmonės labiau mėgsta grynuosius už jaunesnius europiečius.

Verta paminėti, kad tik 8 proc. atsiskaitymų ne grynasis pinigais suma viršija 50 eurų. Beveik du trečdaliai atsiskaitymų yra už pirkinius, kurių vertė nesiekia 15 eurų.

ECB tyrimas taip pat atskleidė, kad europiečiai grynuosius mėgsta naudoti ne tik atsiskaityti, bet ir taupyti. Beveik ketvirtadalis vartotojų santaupas laiko grynaisiais namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius