-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mažos būsto kainos traukia akį

Būsto kainos šalyje krinta jau ilgiau nei metus. Per šį laiką nekilnojamojo turto (NT) rinkoje šeimininkavo tiek pardavėjai, tiek pirkėjai. Prognozuojama, kad dar pusmetį būstas pigs, bet jau pastebima, kad pirkėjai aktyviau žvalgosi į atpigusias pastoges.
Neseniai daugelis skubėjo įsigyti naują būstą. Dabar daugelį naujakurių jau pradėjo smaugti paskolos.
Neseniai daugelis skubėjo įsigyti naują būstą. Dabar daugelį naujakurių jau pradėjo smaugti paskolos. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Turintieji nuosavų lėšų jau mieliau perka atpigusį NT. Tačiau, pasak ekspertų, naują šalies NT rinkos kilimo ciklo pradžią bus galima skelbti tik tuomet, kai sandorių skaičius bent tris mėnesius iš eilės didės kylant arba nusistovėjus turto kainoms.

Pirkėjai suka aplink

Jau septintas mėnuo iš eilės Registrų centro fiksuojamas daugmaž vienodas NT pirkimo-pardavimo sandorių skaičius rodo, jog ši rinka stabilizuojasi ir pirkėjų nepraranda, mano Gediminas Jankauskas, NT agentūros „DnB NORD būstas" generalinis direktorius.

„NT rinka vis dar išlieka pirkėjų rankose. Jaučiama kol kas trapi, bet jau teigiama tendencija – sandorių rinkoje nebemažėja. Nuo sausio jų nė karto nebuvo sudaryta mažiau nei tūkstantis per mėnesį. Veikiausiai mes atsirėmėme į rinkos aktyvumo dugną", – viliasi jis.

G.Jankausko nuomone, septynių mėnesių rezultatų pakanka, kad padarytum tokią išvadą. Tačiau jis patikslina, kad čia nėra jokių paralelių su kainomis: pirkėjų aktyvumas dar nereiškia, kad kainos nustojo mažėti. „Labai dažnai būna taip, kad sandorių skaičius jau nustoja kristi arba jų net pradeda daugėti, o kainos kurį laiką dar gali šiek tiek mažėti. Mat pardavėjai, norėdami daugiau parduoti, yra nusiteikę kainas dar sumažinti. Dėl to pirkėjai aktyviau perka ir sandorių skaičius lieka stabilus. Pardavėjai pradėjo reaguoti į paklausą ir yra labiau linkę prie jos derintis", – LŽ dėsto G.Jankauskas.

Pasak jo, vasarą NT pirkimo ir pardavimo sandorių būdavo sudaroma mažiau, tačiau šiemet nuostabą kelia tai, kad birželį sandorių buvo daugiau nei gegužę, o liepa rinkai dar palankesnė nei birželis.

Ekspertas primena, kad NT sandorių skaičius drastiškai pradėjo kristi 2007 metų rugpjūtį, o ryškios kainų korekcijos prasidėjo vėliau – 2008 metų pavasarį. „Nematydami galimybių, kad kainos atsigaus, pardavėjai norom nenorom pradėjo pardavinėti objektus už tiek, už kiek įmanoma parduoti", – sako jis.

Bus dar pigiau

Registrų centro duomenimis, šį pusmetį, palyginti su 2008 metų atitinkamu laikotarpiu, būsto sandorių sudaryta 2 kartus mažiau, tačiau pastaruoju metu jų skaičius stabilizavosi ir siekia 1100-1200 sandorių per mėnesį.

Naujos statybos butų kainos per pirmąjį pusmetį Vilniuje sumažėjo maždaug 20 proc., Kaune – 25 proc., Klaipėdoje – 18–21 proc., Šiauliuose – 12–15 procentų. Senos statybos butai Vilniuje atpigo maždaug 24 proc., Kaune – apie 15 proc., Klaipėdoje – 20 proc., o Šiauliuose – 17–18 procentų.

Konsultacinės NT rinkos analizės ir tyrimų bendrovės „Redos" duomenimis, bendras naujos statybos butų su daline apdaila kainų lygis nuo aukščiausio, buvusio 2007 metų pabaigoje, iki dabar sumažėjo nuo 25 proc. Šiauliuose iki 50–52 proc. Klaipėdoje. Vilniuje šis sumažėjimas siekia 44–47 proc., Kaune – 35–38 procentus. Iki 2010 metų prognozuojamas kainų mažėjimas  5–8 proc. per ketvirtį.

Mokūs klientai naudojasi proga

NT biuro „Remax Capital" vadovas ir brokeris Mindaugas Kazlauskas LŽ pasakojo, kad nuo vasaros pradžios jaučiamas būsto rinkos suaktyvėjimas. „Sprendimams parduoti būstą dažniausiai įtakos turi žmonių pajamų sumažėjimas arba jų netekimas, apyvartinių lėšų stoka norint išsaugoti verslą, bankų įmokų padidėjimas", – šiuo metu dominuojančias pardavimo priežastis vardija M.Kazlauskas. Pasak brokerio, tarpininkams svarbiu uždaviniu šiuo metu tampa suartinti pardavėjų ir pirkėjų lūkesčius, kurie labai skiriasi.

„Pasiūla yra didžiulė, o mokių pirkėjų – vienetai. Šiuo metu sandoriai vyksta antrinėje rinkoje, turtas dažniausiai finansuojamas nuosavomis lėšomis, o sandorių sumos neviršija 200 tūkst. litų. Labiausiai domimasi nedideliais 2–3 kambarių butais, nebrangiais žemės sklypais bei sodybomis", – sakė tendencijas pašnekovas. Pasak jo, mokus klientas turi konkurencinį pranašumą derybose dėl kainos su pirkėju ir naudojasi proga.

M.Kazlausko nuomone, nors vienas pagrindinių ekonomikos atsigavimo rodiklių yra NT rinka, tačiau šiandienio suaktyvėjimo dar negalima pavadinanti ekonomikos atsigavimo pradžia. „Pritariu daugumai analitikų, kad stabilumo galėtume tikėtis kitąmet antrame ketvirtyje, galbūt dar vėliau. Visais laikais investicijos į NT buvo laikomos saugiausiomis, todėl manome, kad atsigavus ekonomikai sulauksime didžiulio pirkėjų suaktyvėjimo ir dabar esanti didžiulė pasiūla gerokai sumažės", – teigia jis.

Laukia „išpardavimo“ pabaigos

LŽ pakalbintas Statybos industrijos asociacijos direktorius Vytautas Čaplikas teigia, kad statybos produktų gamintojų akimis žiūrint dabartinę šalies NT rinką yra ištikusi stagnacija. „Geresnių laikų tikimės 2010 metais. Jau neabejotinai reikės pradėti gaminti daugiau statybinių medžiagų, negu šiuo metu jų reikia atliekamam remontui ar rekonstrukcijos darbams. Kai ekonomika bent šiek tiek atsigaus, žmonės neabejotinai pradės galvoti, kaip įsigyti būstą. Kadangi daug gyventojų neturi savo buto, todėl reikės statyti naujus namus", – įsitikinęs teigia V.Čaplikas.

UAB „Ober-Haus" skaičiavimais, šiemet sostinėje turėtų būti pabaigtos ne daugiau kaip 1–1,2 tūkst. naujų butų statybos, nors buvo prognozuota pastatyti apie 2–3 tūkst. naujų butų. Tad Vilniuje šiemet bus pastatyta net 5–6 kartus mažiau butų negu 2007 ar 2008 metais, kai jų būdavo pastatoma apie 6 tūkstančius. Prognozuojama, kad Kauno ir Klaipėdos miestuose šiemet, palyginti su praėjusiais metais, naujų butų pasiūla sumažės 2–3 kartus, t. y. nuo 1000 iki 300–500 butų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius