Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medaus šį pavasarį bitės turėjo tik sau

Nors šįmet pavasaris atėjo laiku, tačiau retas bitininkas gali pasidžiaugti geru pavasario medunešiu – gegužę trumpam atklydę šalčiai pakenkė pavasariniams žiedams. „Pavasarinio medunešio beveik nebuvo. Ką turėjo bitės, tą suvalgė, kad pačios išsilaikytų“, – portalui LRT.lt pasakoja bitininkas Valdas Karalevičius. Tačiau dar neaišku, ar dėl nuostolių augs medaus kainos, mat vos tik jas pakėlus, rinką užpildytų atvežtinis medus.
Medus puikiai tinka ir mūsų odai
Medus / Cosi Bella, Flickr.com

Ateinantį šeštadienį Varėnos rajono bitininkų draugijos „Dzūkija“ pirmininkas Valdas Karalevičius kvies šeimyną rimtesnio medkopio, tačiau neaišku, kiek pavyks prisukti medaus. 

„Pavasaris buvo ankstyvas, bet medaus kol kas išėmėm labai nedaug – šalčiai „nukando“ žiedus. Pavasarinis medunešis pas mus buvo labai prastas, galima sakyti, kad jo ir nebuvo – ką turėjo, tą suvalgė bitės, kad pačios prasimaitintų.

Kalbėjau su bitininkais iš Kabelių, Marcinkonių. Jie džiaugiasi, kad apžiūrėjo avilius – bitelės tik sparneliais plazdeno. Druskininkuose nupirko cukraus, padarė sirupo, tai atsigavo. Toks laikas atėjo, kad vos iš bado nemirė“, – portalui LRT.lt kalbėjo Varėnos bitininkas.

Pavasaris buvo ankstyvas, bet medaus kol kas išėmėm labai nedaug – šalčiai „nukando“ žiedus

Kauno rajone bitininkaujantis Aleksandro Stulginskio universiteto docentas mokslų daktaras Algirdas Amšiejus teigia girdėjęs apie tokią situaciją. Anot jo, pavasarinis medunešis buvo išties silpnas, nes žydint sodams buvo stiprus atšalimas, o tai atsiliepė medunešiui. 

„Bendrauju su Lietuvos bitininkais, žinau situaciją. Pavyzdžiui, aš turiu medaus, sunešto iš miško, Šakių, Vilkaviškio bitininkai – iš žieminio rapso. O Vidurio ar Šiaurės Lietuvos – Pakruojo, Šiaulių, Pasvalio – bitininkai medaus neturėjo, nes iššalo žieminis rapsas“, – aiškina A. Amšiejus.

Šiaulietė bitininkė Roma Mačienė sutinka, jog nemažai jos krašte esančių bitynų negali pasigirti pavasarinio medaus kiekiais. „Mes truputį medaus sulaukėme, bet nedaug. Kartais pavasarį gaudavome trečdalį ar pusę viso sezono derliaus, o šiemet – labai nedaug“, – sako moteris.

Kaip aiškina bitininkė, kai oras šaltas, augalai neišskiria nektaro, o bičių šeima didėja, augina daug perų ir šiems sunaudoja atsineštas maisto atsargas.

Vasaros medunešį skaičiuos po Žolinių

Nėra aišku, kiek medaus bitininkai pajėgs prisukti per vasarą – tai esą išaiškės po Žolinių, Medkopio pabaigos šventę. Vienas žinomiausių šalies bitininkų A. Amšiejus pastebi, kad bitės stipriai spiečiasi, todėl galima laukti neblogo medunešio.

„Spiečiai paprastai neskrenda ten, kur gresia badas, todėl manau, kad vasarą gali būti visai neblogas medunešis“, – viliasi A. Amšiejus.

R. Mačienė teigia, jog viskas turėtų priklausyti nuo liepų žydėjimo.

„Dar sunku pasakyti, koks bus vasaros medunešis. Neaišku, ar liepos skirs nektarą. Pernai skyrė labai gerai, tačiau jos nektarą skiria kas 4–5 metus. [...] Praktiškai pagrindiniai nektarą duodantys augalai – avietės, šaltekšniai, o sodai, kiaulpienės jau nužydėjo“, – aiškina bitininkė. 

Varėnos rajono bitininkas V. Karalevičius sako, kad Dzūkijoje prognozė prasta: „Matote, dabar taip pat apsiniaukę, gali lyti. Lietus išlyja nektarą ir nieko gero nebūna. Jei pradeda lyti, iškart atšąla, tuomet ir bičių skraidymas menkesnis. Tikimės sulaukti grikių medaus, jei Dievulis leis.“

Pasak bitininkų, įtakos medunešiui turi viskas – lietus, kaitra, vėjo kryptis, kokius chemikalus ar trąšas naudoja ūkininkai, radiacijos kiekis aplinkoje.

„Kalbėjome su moldavais, lenkais. Šie metai visiškai kitokie nei pastarieji. Mes esame 100 proc. priklausomi nuo gamtos. Ką Dievulis mums atsiųs, taip ir bus, prognozuoti nieko negalime“, – tvirtina R. Mačienė.

Džiaugiasi mažiausiomis kainomis

Varėnoje bitininkaujantis V. Karalevičius tvirtina kainų nekeisiantis – kilogramą medaus ir šiemet parduos už 20 Lt. „Yra nuolatiniai klientai, jie žino mano kainą, tik laukia, kad medaus būtų“, – LRT.lt pasakojo bitininkas.

Savo ruožtu šiaulietė bitininkė R. Mačienė tvirtina, jog viskas priklausys nuo būsimo derliaus. Ji atkreipia dėmesį, jog Lietuvoje medus yra pigiausias Europoje.

„Pigesnis netgi nei Moldavijoje, Rumunijoje, Ukrainoje ir Baltarusijoje. Nekalbu jau apie Šveicariją ar Vokietiją“, – tęsia moteris.

Kauno rajone bitininkaujantis A. Amšiejus džiaugiasi, jog kainos Lietuvoje – pačios mažiausios.

„Nenoriu, kad kiltų medaus kainos. Antraip jo priveš iš visur kitur. Labai džiaugiuosi, kad kainos Lietuvoje pačios žemiausios tarp kaimynų. Kur ruošiasi parduoti medų bitininkai, jei mums priveš jo iš kitų šalių?“ – teiraujasi A. Amšiejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius