Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 12 /16:22

Jaunus medikus nuvylusi A.Pabedinskienė jaučiasi įžeista: mokiau pagal pateiktas temas

#SėdžiuIrDurnėju. Tokia grotažyme socialiniuose tinkluose dalijasi gydytojai rezidentai. Atėję į mokymus apie korupciją, jie nustebo pamatę lektorę – buvusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę, ir skundžiasi bloga kokybe. Projektas finansuojamas ES lėšomis, o už tai atsakinga Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kuri tik įsipareigojusi, kad į mokymus ateitų dalyviai. SAM žada atsižvelgti į pastabas, o A.Pabedinskienė paaiškino, kur kilo nesusipratimų.
Pasitikti iš Rio grįžę Lietuvos parolimpiečiai
A.Pabedinskienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

16.20 val. A.Pabedinskienė išdėstė savo poziciją: tokios temos jai buvo pateiktos, atlygio dar nėra gavusi, jaučiasi įžeista.

12.40 val. papildyta SAM komentaru.

1,74 milijono eurų – tiek Sveikatos apsaugos ministerija gavo ES lėšų projektams „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“. Pinigų išleidimui nekeliami beveik jokie reikalavimai – svarbu tik, kad institucijų darbuotojai atvyktų ir sudalyvautų veiklose, o kokybės reikalavimo – nė vieno.

Gydytojai rezidentai, atėję į pagal šį projektą organizuotus mokymus, nustėro čia išvydę buvusią ministrę A.Pabedinskienę. Dar daugiau, pasirodo informacijos, kad rezidentai į mokymus eiti turėjo kone priverstinai – dėl to Jaunųjų gydytojų asociacija netgi kreipėsi į SAM.

A.Pabedinskienė veda mokymus medikams antikorupcijos tema. už 1 paskaitą (8 val. trukmės) gauna apie 500 eurų. Blogiausia tai, kad ji neturi jokių kompetencijų vykdyti šią veiklą. Tai yra ES projektas, kuriam skirta 1,6 mln eurų. RVUL (Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės) antikorupcijos skyriaus vedėja (20 metų patirties) apsilankė mokymuose tiek klausytojai, tiek ji pati yra pasibaisėję: lektorė neturi suvokimo apie ką šneka.

15min skaitytojo nuotr./A.Pabedinskienė veda mokymus
15min skaitytojo nuotr./A.Pabedinskienė veda mokymus

Į klausimus neatsako, netgi pasakė, jog jaučiasi bokso kriauše, kai buvo pateikta daug klausimų bei kritikos, pataisytos jos pastabos. Klausimas kaip jokio išsilavinimo šioje srityje neturintis žmogus gali vesti paskaitas antikorupcijos tema medikams? Visi šie antikorupcijos mokymai yra akivaizdus pinigų plovimo atvejis“, – tokį laišką gavo 15min iš gydytojos rezidentės Godos Sudarytės.

Ji stebisi, kad Sveikatos apsaugos ministerijos projektas leidžia tokiai dėstytojai už vienos dienos mokymus mokėti daugiau, nei gauna patys rezidentai per mėnesį.

„Mano, kaip rezidentės, mėnesinė alga yra 418 eurų. O dėl vakarykščio cirko aš ne tik tuščiai praleidau dieną, bet ir po mokymų, 16.30 val., dar turėjau važiuoti į darbą nudirbt savo darbų, pabaigt operaciją, apžiūrėt pacientus, sutvarkyt dokumentaciją – tik niekas viršvalandžių neapmoka“, – sako G.Sudarytė.

Pati A.Pabedinskienė aiškina, jog būdama lektore dėstė pagal jai pateiktas temas, o sisteminių sveikatos apsaugos sektoriaus bėdų tarp jų nebuvo.

A.Pabedinskienė dar būdama ministre sulaukė kritikos, kad svarstant socialinį modelį nesilankė Seimo komitetų posėdžiuose.

Tai jau ne pirma buvusi ministrė, gaunanti pajamų iš valstybės užsakymų – 15min rašė apie žemės ūkio ministrą Vigilijų Jukną, kuris už ES lėšas moko vaikus apie gyvulininkystę.

Skundai plinta socialiniuose tinkluose

Ir ji ne vienintelė – netyli ir kiti medikai rezidentai, skundai plinta socialiniame tinkle „Facebook“.

„Į mokymus susiviliojau nueiti, nes kvietime buvo parašyta, kad už jų dieną bus vis tiek mokamas darbo užmokestis ir dar duos pietus. Nesijuokite. Dažnai gydytojams į visokius mokymus reikia eiti per savo neapmokamų atostogų dienas. Plius, tema atrodė labai įdomi ir aktuali. Iš karto pasakysiu, kad šitų mokymų geriausia dalis buvo stipri kava“, – socialiniame tinkle įspūdžiais dalijasi rezidentė Justė.

Ji dėsto, kad po mokymų jaučia „siaubingą gėdą ir apmaudą“.

15min skaitytojo nuotr./Mokymų medžiaga
15min skaitytojo nuotr./Mokymų medžiaga

„Nesuvokiau, kas aš esu ir kodėl egzistuoju, gailėjausi, kad šią dieną paskyriau jiems, o ne darbui ar kad ir pravaikštai visą dieną žaidžiant kompiuterinius žaidimus, nes už šituos mokymus juk kažkas moka. Jie buvo siaubingai niekiniai“, – neslepia Justė.

Medikė patikina, kad nieko nesužinojo, kaip tapti atsparesnei korupcijai.

„Lektorė rodėsi absoliučiai nesuprantanti apie tai, kokiai auditorijai ji kalba ir kokia yra mūsų, kaip rezidentų, kasdienybė. Visą dieną ji iš esmės kartojo du dalykus – pirmasis, tai nuolat mus lygino su prieš tai buvusiomis auditorijom ir, kaip supratau, jau praėjo vienuolika jų (gal mes vienuolikta, nežinau). Ir ji vis lygindavo mūsų atsakymus su jų, bet tik tiek, kad jie skirtingi, o kaip jie skirtingi ir ką, tai nieko nesakydavo“, – stebisi Justė.

Mokymų dalyvės teigia turinčios kelis šimtus atspausdintų ir įrištų skaidrių, „kurios yra visiškai bevertės“. Dar daugiau, rezidentus į mokymus atvykti paprašė ligoninių vadovybė.

„Rezidentų taryba atsisakė dalyvauti mokymuose. Aš pati esu neurochirurgijos rezidentė ir turėjau paaukoti visą dieną šiems mokymams užuot ėjusi į svarbias operacijas, o kai jie dar buvo tokie beverčiai – nebesusilaikiau. Išvis kokias kompetencijas ji turi dėstyti apie sveikatos sistemos korupciją? Kai jos to paklausiau, ji atsakė, kad ji lektorė ir buvusi ministrė. Paklausiau, ar per 4 metus ministravimo ji pasiūlė bent vieną pataisą, susijusią su sveikatos sistema? Atsakymas – ne“, – pyksta G.Sudarytė.

15min skaitytojo nuotr./Mokymų dalyvė pasidalino savo užpildyta vertinimų anketa
15min skaitytojo nuotr./Mokymų dalyvė pasidalino savo užpildyta vertinimų anketa

ES pinigai apsuko didelį ratą, kol atsidūrė pas A.Pabedinskienę

SAM pinigus iš ES gavo per Vidaus reikalų ministerijos patvirtintą priemonę „Nacionalinių kovos su korupcija priemonių įgyvendinimas“. Šių pinigų dalybas prižiūri Europos socialinio fondo agentūra.

Tačiau nėra daug ką prižiūrėti. SAM užsitikrino finansavimą pagal dvi priemones: „Nacionalinių kovos su korupcija priemonių įgyvendinimas“, kiekvienai skirta po 868,86 tūkst. eurų.

Naudos ir kokybės vertinimas netaikomas. Reikalavimai – atitinkamai 4400 ir 3000 asmenų turi dalyvauti veiklose („Jautriose korupcijai viešojo valdymo srityse dirbančių viešojo valdymo institucijų darbuotojai, kurie dalyvavo pagal ESF veiklose, skirtose stiprinti kompetencijas korupcijos prevencijos ar tarnybinės (profesinės) etikos srityje“).

Tad vienam „sudalyvavusiam“ tenka 200-290 eurų valstybės išlaidų.

SAM viešieji pirkimai atskleidžia, kad mokymus organizuoja bendrovė UAB „Jostra“, A.Pabedinskienės pavardė tarp kitų lektorių įrašyta sutartyje. „Jostra“ pirkime nurungė kitas bendroves, pasiūliusi ir mažiausią kainą, pirkimo ekspertai įvertino, kad siūloma kokybė yra geriausia.

VPT informacija/„Jostros“ subrangovų sąraše įrašyta A.Pabedinskienė
VPT informacija/„Jostros“ subrangovų sąraše įrašyta A.Pabedinskienė

A.Pabedinskienė jaučiasi įžeista: man tokios temos buvo pateiktos, dar jokio atlyginimo negavau

A.Pabedinskienė 15.40 val. pati paskambino 15min ir detaliai išdėstė savo poziciją: ji tik lektorė, parengusi mokymus pagal pateiktas temas. Ji jaučiasi įžeista, tačiau pateisina jaunatvišką maksimalizmą, taip pat neigia ir tai, kad gauna 500 eurų atlygį už paskaitą.

„Žinote, aš esu tik samdomas lektorius. Kalbant apie skundus, aš turėjau turbūt 9 mokymus, ir visada rezidentai iškelia problemą apie sveikatos sistemos, sakykime, tam tikras problemas. O apie sisteminius dalykus aš tikrai nekalbu, nes tai nėra mokymų turinys ir mokymų objektas. Aš kalbu apie tokius dalykus, kaip būti nepakantiems korupcijai. Tai etikos kodeksas, medikų ir pacientų tarpusavio santykių etika, trumpai apžvelgiama, kas yra dovana, kyšis. Tiesiog yra tokios temos sumodeliuotos“, – 15min sako A.Pabedinskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimanta Pabedinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimanta Pabedinskienė

A.Pabedinskienė tikina, kad temas pateikė SAM, ir turinys buvo parengtas pagal jas.

„Jei tema Etikos kodeksas, tai apie Etikos kodeksą aš ir paruošiu medžiagą. Bet jie (rezidentai – 15min) nori sisteminių sprendimų“, – sako buvusi ministrė ir patikina, kad iš karto mokymų klausytojus įspėjanti, kad jokių sveikatos apsaugos sistemos analizių mokymuose neketinama pristatyti.

Ji tikina, kad skatina klausytojus būti nepakančius ir būti pilietiškus, kalbėdama apie sveikatos sektorių, spręsti santykį tarp gydytojo ir paciento.

„Nepasitenkinimas yra todėl, aš galvoju, kad nekalbama apie sisteminius dalykus. O jie kaip ir mano, turbūt, galbūt jų požiūris kitoks, kad jiems apie tuos dalykus reikėtų kalbėti. Aš labai puikiai suprantu, kad korupcinės apraiškos yra susijusios su tam tikromis sveikatos sistemos problemomis galbūt pačioje sistemoje ir kituose dalykuose, tačiau bet kokiu atveju, ar gydytojas, ar inžinierius, mes esame piliečiai, ir mūsų pilietinė elgsena kovoje prieš korupciją yra labai svarbi“, – sako A.Pabedinskienė.

Ji mano, kad antradienį patyrė koordinuotą „galbūt akciją ir destrukciją įvestą“, kuomet „pasakoma, kad šitų mokymų objektas nėra kalba apie pilietiškumą ir tai nesusiję su korupcija“.

„Nei aš ginuosi, ir pateisinu jaunus žmones. Tikrai jie sujudimą daro galvodami apie sisteminius pokyčius. Tačiau reikia elementariai nepamiršti ir neįžeisti kitų žmonių orumo. Nes vakar buvo atviros patyčios. (…) Jauniems žmonėms galbūt galima atleisti, galbūt juos kažkas valdo, kažkas trauko už tų vadelių spręsdami savo užkulisinius žaidimus. Tai jauniems žmonėms aš tikrai atleidžiu ir suprantu tą jų maksimalizmą“, – sako A.Pabedinskinė.

Ji tikino, kad didelė dalis rezidentų teigiamai įvertino paskaitas ir pažymėjo, kad jų lūkesčiai netgi buvo viršyti.

„Aš kaip žmogus apskritai, kaip ten bebūtų, tikrai turiu didžiulę patirtį įvairiose srityse. Aš jaučiuosi įžeista, pažemintas mano orumas, ir kada parašoma, kad A.Pabedinskienė 1,7 mln. eurų pasiima, ar gauna už paskaitą, aš tik dabar lipdama į automobilį pasižiūrėjau, – tai yra žmogaus orumo įžeidimas“, – sako A.Pabedinskienė.

Ji aiškina, kad mokymai už ES pinigus organizuojami įvairioms grupėms: įstaigų vadovams, asmenims, kurie atsakingi už korupcijos prevenciją, netgi slaugytojams, taip pat jauniesiems medikams.

„Mano yra rezidentų grupė, kur aš jokių metodikų nedėstau. Pavyzdžiui, jei kalbėsime apie kitas grupes, asmenis, kurie atsakingi už korupcijos prevenciją, jiems bus pristatomos metodikos, bus visiškai kiti ekspertai. Mano yra socialinis aspektas, per bendruomeniškumo prizmę ir kad jauni žmonės gali keisti visuomenės požiūrį į negatyvius dalykus“, – kalbėjo A.Pabedinskienė.

Ji patikino, kad šiame projekte dar nėra gavusi jokio atlygio, ji pasamdyta per kitą įmonę, o paprastai už tokią paslaugą įkainis su kelione siekdavo apie 100 eurų.

„Po vakar dienos tikrai labai blogai jaučiuosi, emociškai, kaip žmogus, bet tas asmuo, kuris suorganizavo ir kuris destrukciją įvedė tuose mokymuose, na iš tiesų ne pilietiškai ir nelabai gražiai pasielgė.

„Jostros“ vadovas: įsiklausysime į visas puses

Mokymus organizuojančios bendrovės „Jostra“ direktorius ir savininkas Jonas Stravinskas dievagojasi nelaukęs tokios reakcijos ir tikina, kad įsiklausius į visas puses bus rasti sprendimai.

„Buvau savaitę atostogose ir dabar grįžęs pirmą dieną, bet matau situaciją ir šioje vietoje mes vis tiek su lektore kalbėsimės. Matote, viešoje erdvėje visuomet matosi neigiami atspalviai bet kokio dalyko, ir nesimato tų 80 proc. maždaug teigiamų atsiliepimų – tad reikėtų žiūrėti ir tą kitą pusę. Iš tiesų mes labai susirūpinę, ir mes suprantame tą problemą, organizuojame susitikimus tiek su jaunaisiais medikais, tiek su SAM ir tikrai labai norime tą situaciją spręsti“, – sako J.Stravinskas.

Jis aiškina, kad skelbiant konkursą buvo suformuota plati komanda, joje yra apie 15 dėstytojų.

„Yra visa eilė dėstytojų, panašios kvalifikacijos, atitinkančios reikalavimus, kurie artimiausiu metu irgi bus mokymų vedėjai. Iš tikrųjų tokia situacija dabar, kad mes bandome su visomis suinteresuotomis pusėmis surasti sprendimą, ir ypač įskaitant tuos mokymus, mokymų dalyvius, į kurių nuomonę mes bandome įsiklausyti, tikiuosi, kad rasime“, – sako J.Stravinskas.

Paklaustas kuo rėmėsi rengiant mokymams reikalingą turinį, jis tikino, kad tą atliko dėstytojų grupė.

Renginio „Atliekų tvarkymas 2018“ organizatorių nuotr. /Jonas Stravinskas
Renginio „Atliekų tvarkymas 2018“ organizatorių nuotr. /Jonas Stravinskas

„Specialistai yra dėstytojai, temas rengė visa dėstytojų grupė, ir mes pasiruošę ten kažką žiūrėti. Ir kalbant apie mokymų turinį, labai laukiame iš dalyvių konstruktyvumo, norime labai konkrečiai išgirsti, kas tose skaidrėse, tose temose yra negerai.

Mes išgirstame, kad ne visiškai kai kurie pavyzdžiai atitinka medikų specifikaciją, nėra iki galo įsigilinta ir panašias geras pastabas. Tai mes norime dar išgirsti, ką galime patobulinti ir duoti sau laiko, kad padarytume patobulinimus. Nebūna nieko iš karto 100 proc, tobulo. Padarysime pertraukėlę, kad įsiklausytume į visas puses, ir išspręstume tą situaciją, ateityje tas projektas tęsiasi“, – sako J.Stravinskas.

Skundžiasi prievarta

Jaunųjų gydytojų asociaciją dar gruodžio 6 d. socialiniame tinkle Facebook“ pasidalino įrašu, kuriame teigiama, kad rezidentai skundžiasi į mokymus varomi prievarta.

„Atsakomybė prieš pacientą ir visuomenę bei savo specialybės prestižo išlaikymas yra pamatinės vertybės, ant kurių norime kurti skaidrią ir efektyvią sveikatos apsaugos sistemą Lietuvoje. Tačiau negalime palaikyti aukščiau nurodytų metodų ir kviečiame SAM operatyviai reaguoti į susidariusią situaciją“, – teigiama paskyroje.

SAM: situacija puikiai žinoma

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė patikina, kad SAM situacija yra puikiai žinoma, ir šiuo klausimu bendraujama ir su medikų bendruomene.

„Taip, yra problemų su šiais mokymais dėl jų turinio ir pateikimo būdo. Tokia situacija mūsų taip pat netenkina, todėl jau ėmėmės priemonių, kad kuo greičiau iškilusias problemas išspręstume. Atkreipiame dėmesį, kad mokymų organizatorius buvo išrinkti viešųjų pirkimų būdu, t. y. buvo nupirkta mokymų programa kartu su pasiūlytais lektoriais. Konkursą laimėjo geriausiai ekonominio naudingumo kriterijus atitikęs teikėjas“, – sako ji.

Patarėja patikina, kad susidariusi situacija netoleruotina ir ji sprendžiama. O jei sprendimų nepavyks atrasti – bus svarstoma ir sutarties nutraukimo galimybė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubėnė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubėnė

„Jau yra keičiama projekto priežiūros grupė ir administratoriai. Taip pat kalbamės su paslaugos teikėju, vertiname mokymų turinį ir lektorių tinkamumą toliau vykdyti mokymus bei sprendžiame, kaip koreguoti šį projektą, kad jis būtų sėkmingas. Ypač neramina tai, kad šis projektas kelia medikų bendruomenės nepasitenkinimą. Tačiau projekto administratorių pakeitimas bei intensyvus darbas su paslaugos teikėju, tikimės, leis greitai pašalinti projekto spragas ir ištaisyti šią situaciją. Jei šios priemonės neduos greito teigiamo rezultato, bus svarstoma imtis griežtesnių priemonių“, – sako L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius