-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 01 13

„Meksika, gelbėk“ – Vakarų įmonės kraustosi iš Kinijos ir ieško naujų krantų

Šiuo metu daugybė Amerikos įmonių vertina riziką, susijusią su prekių gamyba Kinijoje ir kai kurios ima svarstyti galimybę perkelti verslą į kitą šalį, esančią daug arčiau namų – Meksiką.
Meksikos vėliava
Meksikos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pavyzdžiui, ši stiprėjanti tendencija, praminta „near-shoring“, atkreipė mažmeninės prekybos milžinės „Walmart“, kurios būstinė yra Arkanzase, dėmesį.

2022 metų pradžioje, kai „Walmart“ prireikė uniformų darbuotojams už milijoną JAV dolerių (užsakymą sudarė daugiau nei 50 tūkst. vienetų), kompanija jas pirko ne iš įprastų tiekėjų Kinijoje, o iš „Preslow“, šeimai priklausančios drabužių siuvimo įmonės Meksikoje.

Buvo 2022 metų vasario mėnuo ir atrodė, kad pasaulinės prekybos žemėlapis buvo gerokai perbraižytas. Baisiausia per šimtmetį pandemija apvertė laivybą aukštyn kojomis.

Prekių gabenimo per Ramųjį vandenyną kaina smarkiai išaugo, o uostus užkimšo plūduriuojantys laivai – tai buvo akivaizdus įrodymas, kad, kai kalbama apie būtiniausias prekes, priklausomybė nuo vienos tolimos šalies kelia pavojų.

Tarptautinių bendrovių dešimtmečius puoselėtu įsitikinimu, kad gamyba Kinijoje turi daugybę pranašumų staiga imta abejoti, ypač kai priešiškumas tarp Vašingtono ir Pekino sustiprėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius