Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„MG Baltic“ skandalas pramonininkus verčia atsižegnoti: „Jie veikė kitaip nei dauguma verslininkų“

Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma ir paviešinta schema, kaip verslo grupė „MG Baltic“ galėjo daryti poveikį politikams, valdininkams ir institucijoms, sujudino vieną įtakingiausių verslo organizacijų. „Jų veikimo metodai buvo kitokie nei daugumos verslo grupių“, – 15min studijoje trečiadienį sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) viceprezidentas Vidmantas Janulevičius.
Robertas Dargis, Vidmantas Janulevičius
Robertas Dargis, Vidmantas Janulevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

LPK prezidentas Robertas Dargis ir „Globus BOD Group“ valdybos pirmininkas V.Janulevičius 15min studijoje trečiadienį skubėjo atsiriboti nuo „MG Baltic“ veiksmų. Jie tikino, kad „dauguma verslo neturi tokių santykių su politikais kaip „MG Baltic“. Tiesa, pripažino, kad ten, kur verslui didelė konkurencija, be politikų paramos apsieiti sudėtinga.

Politikų paramos reikia ten, kur konkursai

Dauguma verslo neturi tokių santykių su politikais kaip „MG Baltic“, – sako pramonininkai.

„Tik tam tikra verslo dalis yra tokiame santykyje su politikais, – pastebėjo R.Dargis. – Taip, yra tam tikros verslo grupės, kurios nusitaikiusios į viešuosius pirkimų konkursus, todėl ten ir reikia jiems politikų paramos“.

„MG Baltic“ koncerno įmonė „Mitnija“ vienu metu skynė pergales „Lietuvos geležinkelių“, sveikatos apsaugos įstaigų skelbtuose viešųjų pirkimų konkursuose.

R.Dargio nuomone, buvo padaryta klaida, kai verslui buvo uždrausta remti politines partijas. „Remti viešai ir skaidriai – tam užvėrėm vartus, o kai jie užverti – upeliai randa savo kelius“, – sakė jis. Visuomenei esą geriau žinoti, kokia verslo grupė remia kokias politines jėgas, nes dabar toks draudimas tik skatina korupciją, mano LPK vadovai.

R.Dargiui atrodo keista, kad koncerno santykiai su politikais plėtojosi dešimt metų, tačiau apie tai paviešinta tik dabar, o iki tol nebuvo jokio užkardymo ir prevencijos.

Rėmė Liberalų sąjūdį

Pasak R.Dargio, tokie skandalai neprideda visuomenės pasitikėjimo verslu, kaip, beje, ir politikais. „Tas pasitikėjimas verslu ir taip nėra aukštas. Beveik 69 proc. visuomenės nepasitiki verslu, rodo apklausos“, – konstatavo R.Dargis.

Tačiau politikų ir verslo santykis visada buvo, yra ir bus, tik klausimas – koks tas santykis turi būti, samprotavo LPK prezidentas.

VIDEO: Pramonininkų konfederacijos vadovai apie „MG Baltic“ veiksmus: ne visas verslas Lietuvoje turi tokį santykį su politikais

„BOD Group“ vadovas V.Janulevičius tikino, kad jam nė karto nereikėjo įtikinėti politikų suteikti paramą, nors jo valdoma kompanija yra gavusi dešimtis milijonų eurų iš ES fondų.

„Mes rinkomės gaminti produktus, kurių nėra šiame regione, niekas jų čia negamina“, – tikino V.Janulevičius.

Tiesa, pasiūlymų remti partijas jis sulaukė daug, bet daugumos jų atsisakęs. V.Janulevičius yra kaip asmuo parėmęs Liberalų sąjūdį.

„Jei dalyvaučiau konkurencinėje kovoje viduje, gal ir kitaip būčiau elgęsis – galbūt būčiau daugiau rėmęs“, – sakė jis. Tiesa, ir pats V.Janulevičius yra sulaukęs įtarimų dėl ES paramos panaudojimo, tačiau byla subliuško.

Siūlo netoleruoti

R.Dargis pastebėjo, kad „MG Baltic“ Lietuvoje užsiima daug verslų. „Kai kur to palaikymo reikia, ir jie susikūrė tokius santykius, kurie leidžia jiems komfortiškiau jaustis“, – pastebėjo Pramonininkų konfederacijos vadovas.

Kita vertus, jo pastebėjimu, visada yra antra pusė. „Nėra taip, kad verslas suorganizuoja tokius dalykus be antros pusės“, – pastebėjo R.Dargis.

Ką daryti, kad tokių atvejų mažėtų? Visuomenės netolerancija tiems verslininkams, kurie neskaidriai veikia politikus, yra išeitis iš situacijos, sako R.Dargis.

V.Janulevičius pastebėjo, kad verslo koncernai, turintys žiniasklaidos grupes, turi ginklą veikti politikus, jų sprendimus, o to negali jų konkurentai, kurie nevaldo žiniasklaidos. „VSD atliko didelį darbą susisteminant šį darbą. Jų pagrindinė funkcija – signalizuoti sisteminius dalykus. Tikėkimės, kad į visus klausimus atsakys jau kitos teisėsaugos institucijos“, – pabrėžė V.Janulevičius.

Pašnekovai teigė palaikantys idėją sugrąžinti galimybę verslui remti partijas, tačiau išimtis turėtų būti taikoma valstybinėms įmonėms – šios neturėtų remti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius