-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mikroskopinės indėlių palūkanos – taupyti neapsimoka

SEB bankas ketvirtadienį paskelbė naujas palūkanų normas – už metinį indėlį anksčiau siūlęs 0,75 proc. prieaugį, dabar SEB savo indėlininkams atseikės tik 0,45 proc. Pinigais nesižarsto ir kiti bankai, o kelis procentus siekiančias palūkanas siūlo tik kredito unijos.
Centai
Centai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Dabar net ir taupant indėliais jūsų santaupos mažėja. Daugelio bankų metinės palūkanos keliskart mažesnės už metinę infliaciją.

Rugpjūtį metinė infliacija siekė 3,5 proc. Tarkime, kad prieš metus pasidėjote metinį 1000 Lt indėlį SEB banke. Per metus jūsų indėlis užaugo iki 1007,5 Lt, tačiau, turint omenyje pinigų nuvertėjimą, sumažėjo 35 Lt. Taigi, padėję 1000 Lt prieš metus SEB banke, šiemet už savo indėlį galėsite nusipirkti prekių ir paslaugų jau tik už 972,5 Lt.

Jei SEB indėlį padėsite dabar, per metus nuo 1000 Lt uždirbsite vos 4,5 Lt, kuriuos kartu su dar keliomis dešimtimis jūsų litų suvalgys infliacija.

Ne ką daugiau išlošite taupydami ir kituose bankuose. Už metinį indėlį „Danske“ ir „Nordea“ bankuose gausite 1 proc. palūkanas, „Swedbank“ – 0,7  proc., DNB – 0,45 proc. Gerokai didesnes palūkanas siūlo lietuviško kapitalo bankai – „Medicinos bankas“ (2,7 proc.), „Šiaulių bankas“ (3 proc.) , „Ūkio bankas“ (3,1 proc.), „Finasta“ (3,25 proc.).

Daugumos kredito unijų siūlomos palūkanos už metinį indėlį viršija tris procentus.

Visgi, nors indėliais taupyti ir neapsimoka, finansų ekspertai teigia, kad Lietuvoje tai yra populiariausias taupymo būdas. Neturintiems daug pinigų gyventojams nerekomenduojama pinigus investuoti rizikingai. Būtina atsidėti kelių mėnesių algą juodai dienai ir tik turint tokio dydžio santaupas jau galima investuoti į į rizikingesnius taupymo instrumentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius