Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Milijonierius incognito: kas yra Vitoldas Tomaševskis, vienas turtingiausių Lietuvos žmonių

Vilniaus oro uoste nusileido pagal individualų užsakymą įrengtas naujas privatus verslo klasės orlaivis „Boeing 737 BBJ“. Tai – vienas prabangiausių privačių lėktuvų, atskrendančių į Lietuvą. Iš VIP terminalo išeina ryškia oranžine „Gucci Yankees“ striuke ir treninginėmis kelnėmis vilkintis vyras, lydimas apsaugininko. Įsėda į baltą „BMW X6“, o vieši, tikėtina, Vilniaus senamiesčio Gaono gatvėje, 200 kvadratinių metrų bute, perimtame iš „Snoro“ banko akcininko Raimondo Baranausko. Su lietuvio vardu susijusios išskirtinės vilos yra Šveicarijoje ir Ispanijoje. Tai ne fantastika – įspūdingus turtus, kurių kilmė veda į rytus, į ryšius su Europos Sąjungos sankcijų sąraše buvusiais asmenimis ir įmonėmis, galėjo susikrauti niekam nežinomas lietuvis – Vitoldas Tomaševskis.
Vitoldo Tomaševskio galimos turtų ištakos – Rytuose
Vitoldo Tomaševskio galimos turtų ištakos – Rytuose / 15min iliustracija

Šis 15min tyrimas prasidėjo nuo vieno išskirtinio privataus lėktuvo, kuris į orą tepakildavo maždaug kartą per mėnesį ir neretai tūpdavo Vilniuje. Jis praskleidė plačiai išsiraizgiusį verslų ir ofšorinių kompanijų tinklą. Jį aptarnauja su itin turtingais klientais dirbanti Lietuvos kontora „Lewben group“, kuri verslininkams teikia turto ir gerovės valdymo paslaugas.

Šios grupės įmonė anksčiau buvo atsidūrusi Valstybės saugumo departamento (VSD) akiratyje, o teismas nusprendė, kad su „Lewben“ susijusios įmonės akcininkė turėjo ryšių, keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui.

Daug 15min atrastų ofšorinių bendrovių susijusios su Baltarusijoje, Rusijoje ir Ukrainoje veikiančiais verslininkais, politikais, jos minimos sandoriuose su Rytų oligarchais, kurie buvo ir aukščiausiuose valdžios sluoksniuose. Beieškant galutinio naudos gavėjo sąsajų rodyklės krypsta į vieną paslaptingą lietuvį verslininką.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniuje dažnai leidžiasi privatus lėktuvas „Boeing 737 BBJ“. Tai – vienas prabangiausių privačių lėktuvų, atskrendančių į Lietuvą.
  • Mes užfiksavome, kaip atskridus lėktuvui iš oro uosto VIP terminalo išeina lietuvis verslininkas Vitoldas Tomaševskis.
  • V.Tomaševskis Lietuvoje mažai kam pažįstamas, nors su jo vardu siejami įspūdingi turtai.
  • Jo verslo kilmė veda į Rytų Europos šalis, į ryšius su ES sankcijų sąraše buvusiais asmenimis ir įmonėmis.
  • Verslas valdomas per sudėtingą ofšorinių bendrovių voratinklį. Tačiau su lietuviu susijusios įmonės paliko pėdsakų Baltarusijoje, Rusijoje, Ukrainoje ir Lietuvoje.

Lietuvio Vitoldo Tomaševskio (Vitold Tomasevskij) partneriai kalbėti apie jį vengia, tačiau pripažįsta – tai labai turtingas žmogus. Galbūt net vienas iš turtingiausių Lietuvoje.

Panašu, kad turtą V.Tomaševskis galėjo susikrauti prekiaudamas baltarusiškais naftos produktais ir vystydamas verslus su artimiausioje Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos aplinkoje ir Europos Sąjungos sankcijų sąraše kadaise buvusiu verslininku Jurijumi Čižu. Su V.Tomaševskiu susijusios įmonės paliko pėdsakų Baltarusijoje, Rusijoje ir Ukrainoje žaliavų gavybos, gintaro, nekilnojamojo turto projektuose ir netgi rusų magnato kreditavime įspūdingomis sumomis.

„Lewben“ 15min teigė negalintys atskleisti, ar V.Tomaševskis yra jų klientas. O pačiam V.Tomaševskiui atstovaujančios advokatų kontoros tiek Lietuvoje, tiek Šveicarijoje 15min atsiuntė raštus, kuriuose dėl žurnalistinio tyrimo grasina tiek lietuvišku, tiek šveicarišku baudžiamuoju kodeksu.

VIDEO: 15min tyrimas: išskirtinis lėktuvas atskleidė lietuvį milijonierių „incognito“

Išskirtinis lėktuvas, kuriuo beveik neskraidoma

2014-aisiais pagamintas „Boeing 737 BBJ“, kurio numeris „EI-TVG“, yra verslo klasės privatus lėktuvas su papildomais degalų bakais – juo galima skristi ilgesnį nuotolį nei įprastu lėktuvu.

Į šį lėktuvą 15min dėmesį atkreipė vienas lėktuvų stebėjimo entuziastas. Jam pasirodė įtartina, kad itin didelės kainos privatus lėktuvas, besilankantis Vilniuje, skraido vos retkarčiais. Pavyzdžiui, 2019-aisiais per keturis mėnesius jis ore išbuvo apie 25 valandas, rodo flightradar24.com duomenys. Įprastai lėktuvas yra rentabilus tuomet, kai ore būna kone nuolat.

Lėktuvas pastaruosius kelerius metus nuolat skraido iš Alikantės į Vilnių ir atgal, taip pat yra buvęs Maskvoje, Kaliningrade, Milane, Miunchene, Seišeliuose. Panašu, kad dažniausia lėktuvo buvimo vieta – Lionas, Prancūzija, kur jis stovi nenaudojamas.

Orlaivis iš pradžių buvo registruotas Lietuvoje numeriu LY-TVG, tačiau vėliau jis perregistruotas Airijoje. Čia jis tapo pirmuoju registruotu verslo klasės „Boeing“ lėktuvu, skelbė Vokietijos „Skyliner Aviation“ ir skaičiavo, kad 2015-aisiais toks orlaivis kainavo apie 73,5 mln. eurų.

Šio lėktuvo interjeras ir išorė – išskirtiniai. Jungtinėse Amerikos Valstijose, San Antonijuje, esančios lėktuvų techninės priežiūros įmonės padalinys „AERIA Luxury Interiors“ pats pasiskelbė apie šį išskirtinį darbą: paėmę „žalią“ (neįrengtą) orlaivį tiesiai iš „Boeing“, jį įrengė, nudažė ir pristatė privačiam klientui 2015-ųjų gruodžio pabaigoje, po daugiau nei metų darbo. Nuotraukoje pavaizduotas orlaivis – identiškas atskrendančiam į Vilnių, tik ant jo dar nebuvo numerio.

„Aleria Luxury Interiors“ nuotr./„Aleria Luxury Interiors“ pranešime pranešė apie pirmąjį įrengtą „Boeing 737 BBJ“
„Aleria Luxury Interiors“ nuotr./„Aleria Luxury Interiors“ pranešime pranešė apie pirmąjį įrengtą „Boeing 737 BBJ“

„Lėktuvo interjeras apima atskirą įgulos poilsio zoną, virtuvę, konferencijų salę, didelį poilsio kambarį ir pagrindinį liukso numerį. 3D spausdintos detalės naudojamos interjere kaip dekoracijos su elegantiška apdaila, taip pat naudojami brangieji akmenys. Keli aukštos raiškos monitoriai papildo šiuolaikišką skaitmeninę pramogų sistemą. Prabangioje kabinoje įrengta drėkinimo ir zoninio džiovinimo sistema. Pagal užsakymą sukurta išorinio dažymo schema buvo įtraukta į dizaino paketą, kurį sukūrė „Aeria“ projektavimo komanda“, – rašyta pranešime spaudai.

„Aleria Luxury Interiors“ nuotr./„Aeria“ svetainėje pateikia įrengto „Boeing 737 BBJ“ pavyzdį – tai gali būti ir kitas lėktuvas
„Aleria Luxury Interiors“ nuotr./„Aeria“ svetainėje pateikia įrengto „Boeing 737 BBJ“ pavyzdį – tai gali būti ir kitas lėktuvas

Aviacijos ekspertas Simonas Bartkus lygina, kad šių metų pradžioje komerciniam keleivių vežimui naudojami panašūs 2014-ųjų orlaiviai kainavo nuo 24 iki 31 mln. JAV dolerių. Tačiau įvertinti, kiek kainuotų verslo klasės modelis su papildoma įranga, sudėtinga.

Turtą valdo ofšorai, ofšorus administruoja „Lewben“, bet dokumentuose pasirodo ir Vitoldas

Išskirtinis lėktuvas priklauso Airijos įmonei „Hansel Jet Ireland Limited“, o šią kontroliuoja Mergelių salose registruota ofšorinė kompanija. „Hansel Jet“ vadovu nurodomas „Lewben“ kontoroje dirbantis Justinas Klimašauskas.

Orlaivio operatorius – lietuviška užsakomųjų skrydžių bendrovė „Charter Jets“. Dalį jos akcijų per Kipre registruotą įmonę netiesiogiai kontroliuoja taip pat „Lewben“ vadovai Vilius Kavaliauskas ir Rita Kavaliauskienė.

Tačiau panagrinėjus įmonių ataskaitas galima atrasti paslaptingą paslaugų pirkėją – Mergelių salose registruotą įmonę „Redcast Group“. Ji vykdo sandorius tiek su viena, tiek su antra įmone ir nurodoma tarp susijusių šalių.

Mergelių salose surasti įmonės akcininkus galimybių nėra. Tačiau „Redcast Group“ ilgą laiką buvo stambiausias akcininkas Kipre registruotos įmonės „Redcast Holdings Limited“. Būtent su šia įmone buvo susijęs paslaptingasis asmuo – lietuvių tautybės Vitoldas Tomaševskis. Vienas Lietuvos verslininkas, turėjęs finansinių reikalų su šia bendrove ir V.Tomaševskiu, 15min liudijo, kad galutinis „Redcast Holdings Limited“ savininkas yra V.Tomaševskis.

Tačiau yra ir oficialių pėdsakų: pats V.Tomaševskis įmonės „Redcast Holdings Limited“ dokumentuose nurodomas kaip kreditorius, bendrovei paskolinęs daugiau nei 8 milijonus eurų, ir įvardijamas kaip su įmone susijęs asmuo.

Taip pat tarp „Redcast Holdings Limited“ akcininkų ilgą laiką oficialiai figūravo bendrapavardė Loreta Zakarkienė, dar pristatoma kaip Tomaševskaja. Ji kartu su V.Tomaševskiu buvo minima ir lietuviškose teismų bylose: 2002-aisiais abu turėjo turto Juodkrantėje ir kartu su dar keliolika žmonių bylinėjosi su Lietuvos prokurorais dėl galimybės buvusioje pionierių stovykloje Kuršių nerijos nacionaliniame parke statyti poilsio namus. Tąkart statybų dokumentai buvo pripažinti neteisėtais ir panaikinti.

15min surastoje didelėje painioje įmonių struktūroje galima atrasti Jungtinėje Karalystėje, Kipre registruotų kompanijų, kurių pavadinimai – įvairūs „Hansel“ ar „Redcast“ deriniai. Jose tarp vadovų ar administratorių – taip pat „Lewben“ atstovai, bet tarp akcininkų ir galutinių naudos gavėjų atsiranda ir V.Tomaševskio pavardė. Senuose dokumentuose jo adresas buvo nurodomas Vilniaus Justiniškėse, dabar registruose įrašoma jo tautybė – lietuvis, o gyvenamoji vieta – Šveicarija. Beje, jis nėra žinomo Lietuvos politiko giminaitis.

Apie šį žmogų internete negalima atrasti beveik jokios informacijos ir net jo nuotraukų, jo vardas neminimas jokiuose turtingiausių asmenų sąrašuose.

Visgi pagrindinis įrodymas, kad būtent V.Tomaševskis prabangiuoju privačiu lėktuvu iš Alikantės atskrido į Vilnių, yra nuotraukos. Paskutinį kartą lėktuvas Vilniuje leidosi šių metų kovą, tada 15min užfiksavo, kaip iš oro uosto VIP terminalo išeina apsaugos darbuotojų lydimas vidutinio amžiaus vyras, vilkintis oranžine striuke. Tai ir yra V.Tomaševskis.

Valdo prabangų butą Vilniaus centre

Vilniuje registruota bendrovė „EC turtas“ valdo prabangų butą Vilniaus senamiestyje, Gaono gatvėje. Mūsų žiniomis, būtent į šį namą važiuoja V.Tomaševskis, privačiu lėktuvu iš Alikantės atskridęs į Vilnių.

Butą valdančios bendrovės valdybos nare ilgą laiką buvo Rusijos pilietė Julija Alipova. Ji 2014-aisiais laimėjo „Mis Rusijos“ titulą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Alipova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Alipova

Bendrovę „EC turtas“ vėlgi administruoja „Lewben“ atstovai, o jos akcininkai – ilga užsienio įmonių grandinė, kurios galutinių savininkų nustatyti neįmanoma.

Tačiau „EC turtas“ taip pat valdo ir lietuviškos gintaro dirbiniais prekiaujančios įmonės „Beata“ akcijas.

Antras „Beatos“ akcininkas, verslininkas Algis Bitautas, 15min patvirtino, kad būtent V.Tomaševskis yra jo verslo partneris ir galutinis įmonės „EC turtas“ naudos gavėjas.

„Žinau, kad galutinis naudos gavėjas yra Tomaševskis toje įmonėje“, – sakė A.Bitautas.

Mūsų žiniomis, J.Alipova taip pat galėjo lankytis Lietuvoje, ji savo atvaizdą naudojo reklamuodama įmonės „Beata“ gintaro dirbinius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Gaono gatvėje Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Gaono gatvėje Vilniuje

Anksčiau prabangų butą Vilniaus Gaono gatvėje valdė „Snoro“ bankas. Jo bankroto administratorius beveik 200 kvadratinių metrų apartamentus varžytinėse pardavė 2014 metais. Bute, neoficialiais duomenimis, anksčiau gyveno „Snoro“ akcininko Raimondo Baranausko šeima, rašė „Verslo žinios“. Savo finansinėje ataskaitoje „EC turtas“ nurodo, kad įmonė 2014-aisiais turtą įsigijo už 1,3 mln. eurų.

Pinigus „EC turtui“ skolino tuometinė bendrovės akcininkė, mūsų jau anksčiau minėta Kipro įmonė „Redcast Holdings Limited“.

„Investuoja pasaulyje daugelyje temų“

Galutinai V.Tomaševskio tapatybę padėjo patvirtinti vieša nuotrauka, paskelbta gintaro prekybininkų asociacijos „Le'amber Consortium“. Užfiksuota, kad renginyje sėdi tas pats asmuo, kaip ir išlipęs iš lėktuvo, šalia – kortelė su jo vardu ir pavarde – Vitold Tomasevskij. Greta V.Tomaševskio sėdi jo gintaro verslo partneris A.Bitautas ir „Lewben“ vadovas Vilius Kavaliauskas.

www.leamber.com nuotr./Vilius Kavaliauskas, Vitoldas Tomaševskis ir Algis Bitautas Šanchajuje
www.leamber.com nuotr./Vilius Kavaliauskas, Vitoldas Tomaševskis ir Algis Bitautas Šanchajuje

Kartu su V.Tomaševskiu gintaro versle „Beata“ akcijas valdantis A.Bitautas 15min sakė gerai nežinantis visų savo verslo partnerio veiklų.

„Kaip suprantu, tai čia yra investuotojas, investuoja pasaulyje daugelyje temų, kas yra įdomu. O ką tiesiogiai, tai man sunku pasakyti. Be abejonės, žmogus yra pasiturintis, turtingas, bet kokios jo kitos veiklos rūšys, man sunku pasakyti. Faktiškai aš su juo susipažinau, kai jis įsigijo akcijas, ką nors pakomentuoti labiau dėl veiklų tikrai negaliu. Tai yra įdomus žmogus, galiu pasakyti, bendrauti įdomu, apsišvietęs. Bendravimo su juo yra nedaug, o dėl veiklos tai jo ir klausti nepatogu“, – kalbėjo A.Bitautas.

Su „Lewben“ susijusi įmonė buvo VSD akiratyje

Kaip rodo registrų duomenys, turto valdymo paslaugas investuotojui V.Tomaševskiui teikia Lietuvoje veikianti teisininkų kontora „Lewben“. Šios kontoros paslaugomis naudojasi turtingi asmenys, siekiantys išlikti konfidencialūs – ji turtą valdo per įmantrų ir sudėtingą ofšorinių bendrovių voratinklį, besidriekiantį įvairiausiose pasaulio valstybėse.

2017-ųjų rudenį Valstybės saugumo departamentas (VSD) blokavo tuometinės „Lewben“ grupės įmonės „Lewben Investment Management“ sandorį dėl riziką keliančių ryšių.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VSD spaudos konferencija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VSD spaudos konferencija

Šią bylą nagrinėjęs teismas nusprendė, kad viena iš „Lewben“ vadovių ir vienintelė „Lewben Investment Management“ akcininkė Rita Kavaliauskienė turi ryšių su asmenimis, kurie susiję su Europos Sąjungai ir NATO nepriklausančiomis užsienio valstybių institucijomis ar tų valstybių interesais.

„Teisminio nagrinėjimo metu atskleista pakankamai duomenų apie pareiškėjo akcininkės ryšius su asmenimis, keliančiais grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismų dokumentai rodo, kad R.Kavaliauskienė liudijo, jog jai yra žinomi du Baltarusijos piliečiai J.Č. ir A.O., kuriuos yra mačiusi privačiame vakarėlyje ne Lietuvoje.

Šie inicialai sutampa su gerai žinomais, A.Lukašenkos aplinkoje esančiais Baltarusijos verslininkais: šiame tyrime minimu Jurijumi Čižu ir jo verslo partneriu Aleksejumi Oleksinu, tačiau 15min neturi galimybės prieiti prie nenuasmenintos teismo nutarties ir tai patikrinti.

R.Kavaliauskienė 15min atsiųstame komentare teigė, kad su J.Čižu ir A.Oleksinu jos nesieja jokie ryšiai. Visgi ji sakė negalinti atskleisti, ar teismo posėdyje ji paliudijo mačiusi būtent šiuos asmenis: „Jūsų paminėta byla buvo nagrinėjama uždarame ir neviešame teismo posėdyje. Todėl, kaip ir visi kiti liudytojai, turiu įstatyminę pareigą neatskleisti jokių bylos aplinkybių.“

Dabar jau buvusi „Lewben“ grupės įmonė kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą ir argumentuoja, jog tai, kad asmuo pažįsta du Baltarusijos piliečius, nėra pakankamas faktas įvardyti asmenį grėsme nacionaliniam saugumui.

„Lewben“ vadovas Vilius Kavaliauskas anksčiau interviu „Verslo žinioms“ komentavo gandus, kad tarp jų klientų yra asmenų, esančių pačiame Baltarusijos valdžios viršuje: „Taip, turime vieną klientą Baltarusijoje. Ne, tai nėra Aliaksandras Lukašenka (juokiasi – red. past.). Žinau, iš kur tokios kalbos kyla ir kodėl jos kyla, bet tai tėra gandai.“

Išskirtinės vilos Ispanijoje ir Šveicarijoje, „Bugatti“ Minske

Grįžkime prie Vitoldo Tomaševskio istorijos. Tarp pavienių įrašų internete šio lietuvio pavardė bene pirmą kartą išnyra 2008-aisiais Baltarusijos žiniasklaidoje. Minsko gatvėse buvo užfiksuotas „Bugatti Veyron EB 16.4“ superautomobilis, ir vietinė bendruomenė ėmė domėtis, kam jis priklauso. Daugiau nei vieno milijono eurų vertės automobilis tuo metu buvo brangiausias ir galingiausias pagamintas automobilis.

myauto.by/Minske užfiksuotas automobilis „Bugatti“, kurio savininko adresas vedė į Šveicariją
myauto.by/Minske užfiksuotas automobilis „Bugatti“, kurio savininko adresas vedė į Šveicariją

Baltarusijos forumo dalyvis pasidalijo informacija, kad šis automobilis registruotas V.Tomaševskio vardu, o nurodomas registracijos adresas – Šveicarija, Tičino kantonas, Lugano miestas. Tai paviešino interfax.by. Kad V.Tomaševskis yra tikrasis superautomobilio savininkas, suabejojo ir forumo dalyviai, ir Baltarusijos žiniasklaida, svarsčiusi, kad galbūt automobilis priklausė kokiam kitam Lietuvos turtuoliui.

Tačiau šis adresas atveda į įspūdingą vilą, pastatytą 33 arų sklype ant kalvos, nuo kurios atsiveria Lugano ežero panorama. Kad čia galėtų gyventi V.Tomaševskis, patvirtina ir telefonų knygos įrašas šveicariškoje swiss-data-history.com duomenų bazėje.

Į šią vilą ir slaptą „Bugatti“ savininką dėmesį atkreipė ir vietinė Šveicarijos žiniasklaida.

„Google Maps“ nuotr./Su V.Tomaševskiu susijusi vila Šveicarijoje
„Google Maps“ nuotr./Su V.Tomaševskiu susijusi vila Šveicarijoje

„Tvyro paslaptis apie savininką, kuriam priklauso tūkstančio ir vienos nakties vila. Įspūdingi rūmai, primenantys graikų šventyklą, iš viršaus žvelgia į ežerą. Ši nuosavybė užregistruota Lietuvos magnato vardu. Nors niekas nematė jo veido, kaimynai galėtų kirsti lažybų, kad ji priklauso multimilijardieriui Romanui Abramovičiui, „Chelsea“ savininkui. Tačiau jo tapatybės konfidencialumas yra absoliutus – iki tokio lygmens, kad kai jis lankėsi statybvietėje, darbuotojai buvo išsiųsti į nuošalų kambarį, kad jo nematytų“, – taip apie šią vietovę rašė ticinonews.ch.

Toliau straipsnyje dėstoma, kad vilos šeimininkams visiškai nerūpi kainos.

„Gerai informuotas šaltinis sako, kad lubose kabo „Swarovsky“ sietynai, čia yra du baseinai: vienas viduje, kitas lauke. Jau neminint namų kino, konferencijų salių ir begalės kambarių, kuriuos puošia armijos senovės graikų biustų ir XVI amžiaus paveikslų. Ir dar čia yra mėlynas „Bugatti“, daugiau nei milijono frankų vertės automobilis, kurį galima atrasti įvedus internete šio lietuvių magnato vardą ir pavardę“, – rašė leidinys.

Tačiau kitas ekspertas pripažino, kad kalbos apie R.Abramovičių yra gandai, „tai nebus Rusijos magnatas“, tačiau teigė, kad vila toje gatvėje gali kainuoti apie 50 milijonų frankų (47 mln. eurų), rašė portalas tio.ch.

Dar viena įspūdinga su V.Tomaševskiu susijusi vila yra Altėjoje (Altea Hills kvartalas), Ispanijoje. Šis kvartalas garsėja savo uždarumu ir privatumu, Rusijos turtuoliais, kiaurą parą jį saugo apsaugos darbuotojai, pašaliniai neįleidžiami.

Minėtu adresu registruota NT plėtojimo įmonė „Domus Uniq SL“, jai ir priklauso nekilnojamasis turtas. V.Tomaševskis vieninteliu įmonės partneriu buvo nurodomas nuo 2015 metų, rodo Ispanijos registro išrašas. Tiesa, įmonę administruoti padeda „Lewben“ – lietuviška bendrovė „EC BPO“ yra nurodoma administratoriumi, šiai įmonei vadovauja „Lewben“ valdybos narys Justinas Klimašauskas.

„Google Maps“ nuotr./V.Tomaševskio įmonės vila „Altea Hills“ kvartale, Ispanijoje
„Google Maps“ nuotr./V.Tomaševskio įmonės vila „Altea Hills“ kvartale, Ispanijoje

Čia esanti vila išsidėsčiusi netgi per tris sklypus, rodo 15min turimas regiono sklypų planas. Vilą sudaro keli korpusai, lauke – baseinas. Būtent iš netoliese esančio oro uosto prabangus lėktuvas paprastai skrenda į Vilnių. Ispaniškos įmonės finansinėje ataskaitoje nurodyta nekilnojamojo turto vertė sudarė apie 12 milijonų eurų.

Panašu, kad personalo šioms viloms galėjo ieškoti „Lewben“. „Lewben“ valdybos narė R.Kavaliauskienė viešai dalijosi įrašu feisbuke: „Labai ieškau žmogaus, kuris norėtų padirbėti užsienyje! Prižiūrėti ir tvarkyti vilą! Būčiau labai dėkinga už rekomendacijas“. Paklausta, kur yra vila, ji nurodė Šveicariją.

„Youtube“ yra viešinami keli vaizdo įrašai, kuriuose galima pamatyti galimai su V.Tomaševskiu susijusį išskirtinės prabangos turtą.

Taip pat mums socialiniuose tinkluose pavyko identifikuoti kelis galimus vilų personalo darbuotojus, kurie lankėsi, filmavo, fotografavo Altėjos ir Lugano apylinkėse: skrido privačiu lėktuvu, užfiksavo garaže esančius prabangius „Bugatti“ ir „Ferrari“ automobilius.

„Instagram“ nuotr./Vilose dirbantis personalas didelės vertės turtą įamžino nuotraukose
„Instagram“ nuotr./Vilose dirbantis personalas didelės vertės turtą įamžino nuotraukose

Tikrasis turtas – verslų paketas

Iki šiol 15min apžvelgė tik išoriškai pastebimus su V.Tomaševskiu susijusius turtus. Šio verslo magnato portfelį, panašu, sudaro visa aibė verslų ir projektų Rytų Europos šalyse, o juos „Lewben“ galėjo išmėtyti po platų užsienio kompanijų tinklą.

Dalis su V.Tomaševskiu susijusių įmonių buvo susijusios su J.Čižu, buvusiu vienu turtingiausių Baltarusijos verslininkų. Dalį akcijų baltarusiškuose Čižo versluose valdė dvi Anglijos įmonės, kuriose galutiniu naudos gavėju dabar nurodomas Vitoldas Tomaševskis. Šioms įmonėms dėl ryšių su J.Čižu Europos Sąjunga 2012-aisiais taikė sankcijas, 2015-aisiais sankcijos buvo panaikintos teismo. Apie tai išsamiau papasakosime kitoje tyrimo dalyje. 15min surinkti duomenys taip pat rodo, kad V.Tomaševskio įmonė Kipre prekiavo Baltarusijoje pagamintais naftos produktais.

Taip pat kitose tyrimo publikacijose apžvelgsime Kaliningrade ir Rusijoje vykdomus projektus, kurie galimai susiję su V.Tomaševskiu ir „Lewben“. Pavyzdžiui, 2018 metais „Redcast Holding Limited“ Mergelių salose kreipėsi į teismą ir reikalavo gražinti 65 milijonus eurų, paskolintų gruzinų kilmės magnato Aleksandro Ebralidzės verslui.

Kaliningrade kylanti kalio ir magnio druskų kasykla ir perdirbimo gamykla neramina vietos bendruomenes – čia žiniasklaida ieškojo, kas yra tikrasis investuotojas, tačiau atsimušė į ofšorinių kompanijų raizgalynę. Dar daugiau, Maskvoje tos pačios kompanijos minimos kriminalinėje byloje – joje nuteisti asmenys, kurie padedant aukščiausiuose valdžios sluoksniuose esantiems asmenims padarė Rusijos valstybei ir kreditoriams milijardų rublių žalą.

Su V.Tomaševskiu susijusi „Redcast Holding Limited“ taip pat yra investavusi į gintaro pramonę – tiek Ukrainoje, tiek Lietuvoje. Ukrainoje dėmesio sulaukė galimi įmonių ryšiai su politikos atstovais.

VSD savo ataskaitose ne kartą išskyrė rizikas Lietuvos saugumui, kurias kelia juridinių ir privačių asmenų ryšiai su trečiosiomis rytų šalimis.

„Matydamas Rusijos valstybės agresyvumą ir vadovybės administracijos veiksmus, manau, be jokios abejonės, kiekvieni santykiai su ta valstybe turi tam tikros rizikos apraiškų. Mes šitą dalyką atvirai sakome ir todėl, kad žinome, jog ten sąžiningo verslo, ko gero, nelabai gali būti, nes matome, kaip elgiamasi, jų oligarchų, remiamų Kremliaus, veiksmus ir kas yra padaroma oligarchams, kurie nerėmė Kremliaus“ – LRT televizijos laidos „Dienos tema“ yra kalbėjęs VSD vadovas Darius Jauniškis.

V.Kavaliauskas: negalime nei paneigti, nei patvirtinti

„Lewben Group“ vadovas ir akcininkas V.Kavaliauskas stebėjosi gavęs 15min klausimus apie V.Tomaševskį ar su juo susijusias įmones.

„Atvirai pasakius, Jūsų klausimai mane labai nustebino. Didelė dalis klausimų yra skirti ir/arba susiję su trečiaisiais asmenimis, o kita dalis klausimų yra nurodyti kaip teiginiai, kurių mes nei paneigti, nei patvirtinti negalime.

Kaip Jums neabejotinai yra žinoma, „Lewben“ yra profesinių paslaugų verslui teikėjas savo sėkmę grindžiantis, be kita ko, absoliučia pagarba kiekvieno kliento asmeninei informacijai, ir, neabejotinai, konfidencialumui“, – rašoma V.Kavaliausko komentare.

E.Blaževič nuotr./Vilius Kavaliauskas
E.Blaževič nuotr./Vilius Kavaliauskas

Atsakymuose pabrėžiama, jog „Lewben Group“ Lietuvoje bei kitose jurisdikcijose veikia griežtai laikydamasi teisės aktų, rinkos reguliavimo taisyklių bei licencijavimo reikalavimų, įmonė turi įsidiegusi griežtas veiklos bei klientų priimtinumo atitikmens taisykles ir jų griežtai laikosi.

„Dalyje klausimų „Lewben“ netiesiogiai įvardijate kaip galimą paslaugų teikėją tretiesiems asmenims, tačiau net jeigu „Lewben“ ir teiktų paslaugas Jūsų nurodytiems tretiesiems asmenims, tokios informacijos mes negalėtume atskleisti remiantis ne tik konfidencialumo įsipareigojimais, tačiau ir griežtai laikydamiesi LR Konstitucijoje, Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje ir kitose Lietuvos Respublikos bei Europos sąjungos teisės aktuose (įskaitant Bendrojo duomenų apsaugos reglamento nuostatas) nustatytų privatumo, asmens duomenų, konfidencialumo apsaugos reikalavimų“, – teigiama V.Kavaliausko komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Lewben“ grupės buveinė yra „Vilniaus vartuose“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Lewben“ grupės buveinė yra „Vilniaus vartuose“

15min sulaukė Lietuvos ir Šveicarijos advokatų perspėjimų

15min nusiuntė dešimtis klausimų pačiam Vitoldui Tomaševskiui. Tačiau vietoje atsakymų dvi advokatų kontoros Lietuvoje ir Šveicarijoje 15min atsiuntė raštus su perspėjimais.

V.Tomaševskiui Lietuvoje atstovavęs advokatas Andrius Iškauskas atsiuntė pretenziją, kurioje rašoma, kad 15min paskelbus tyrimą, Tomaševskis gali kreiptis į teismą. Kadangi jis nėra Lietuvos Respublikos gyventojas, įspėjama, jog ginčas gali vykti užsienio jurisdikcijoje ir pareikalauti didesnių resursų.

„Klientui tapo žinoma, kad UAB „15min“ ir žurnalistė Birutė Davidonytė renka informaciją apie Kliento kilmę, išsilavinimą, šeimą ir jos narius, gyvenamąją vietą, biografijos detales, užsiėmimą, būstą, automobilį, kitą turtą, jo kilmę, pajamas, valdomas įmones, sandorius, partnerius ir kita. Ši informacija priklauso Kliento privataus gyvenimo sferai. <...> Prašome Jūsų nedelsiant liautis neteisėtai rinkti informaciją apie privatų Kliento gyvenimą ir tokios informacijos neskelbti“, – rašoma advokato A.Iškausko rašte.

Taip pat rašte grasinama baudžiamąja atsakomybe ir įspėjama, kad V.Tomaševskis gali kreiptis į teisėsaugą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Tiesa, nusiuntus advokatui klausimus ir paprašius jo kliento komentaro, kitą dieną jis atsakė prašymo įvykdyti negalintis, nes V.Tomaševskiui tiesiogiai neatstovaujantis.

Netrukus 15min gavo raštą ir iš Šveicarijos advokatų kontoros. Perspėjimo turinys panašus, tiesa, jame jau buvo grasinama ne lietuviškuoju, o šveicarišku baudžiamuoju kodeksu.

V.Tomaševskio atsakymų į klausimus 15min kol kas negavo.

Kitoje tyrimo dalyje aprašysime su V.Tomaševskiu susijusių įmonių ryšius Baltarusijoje, bendrus projektus su šios šalies verslininku Jurijumi Čižu. Iki šiol nebuvo žinoma, kad Baltarusijos įmonėse, kurioms ES taikė sankcijas, akcijų kontroliavo su lietuviu susijęs verslas.

Apie tyrimą ir šaltinius

Šį žurnalistinį tyrimą atlieka 15min Tyrimų skyriaus žurnalistai Birutė Davidonytė ir Ernestas Naprys.

Rėmėmės kiekvienam asmeniui viešai prieinama informacija, liudijimais, istorijos dalyvių pateiktais atsakymais.

Tyrime naudoti duomenys iš juridinių asmenų ir nekilnojamojo turto registrų Kipre, Ispanijoje, Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Lietuvoje. Taip pat tyrime remtasi Lietuvos ir užsienio teismų nutartyse ar ieškiniuose pateikta informacija, bendrovių skirtingose valstybėse finansinėmis ataskaitomis. Sąryšius padėjo nustatyti užsienio žiniasklaidos pranešimai, socialinių tinklų paskyros, liudijimai, kiti vieši informacijos šaltiniai.

Atlikdami šį tyrimą įvairiais būdais stengėmės išgirsti paties V.Tomaševskio poziciją: uždavėme klausimus jo atstovams tiek Lietuvoje, tiek Šveicarijoje. Tačiau kol kas jo atsakymų gauti nepavyko, o visi prašymai buvo atmesti.

Aprašyti fizinių ir juridinių asmenų ryšiai gali būti pasikeitę.

Jei turite daugiau informacijos nagrinėjama tema, ar norėtumėte užduoti klausimą – galite parašyti 15min tyrimų komandai e.paštu tyrimai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius