-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 31 /14:25

Minimali alga greičiausiai didės tik kitų metų liepą

Po Trišalės tarybos posėdžio premjeras Andrius Kubilius pranešė, kad svarstymai dėl minimalios algos didinimo bus pradėti rugsėjį. Smulkusis verslas teigia, kad realiausia algos didinimo data – kitų metų liepa. Profesinės sąjungos piktinasi ir teigia, kad Vyriausybei paprasti žmonės neberūpi.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Užimtumo ir darbo užmokesčio klausimai bus sprendžiami tik rugsėjį. Tai reiškia, kad šių metų liepą minimali alga tikrai nedidės. Tačiau greičiausiai nepavyks to padaryti ir nuo kitų metų sausio mėnesio.

„Neatmestinas joks variantas, tačiau noriu priminti, kad paskutinį kartą minimali alga buvo didinama 2008 metais, mes neprognozuojam, kad kitais metais Lietuvos ekonomika jau bus pasiekusi tų metų lygį“, – teigė ministras pirmininkas.

Pasak premjero, reikia spręsti ne tik darbo užmokesčio, bet ir daugelį kitų klausimų. „Tai nėra vienas svarbus parametras, dėl kurio reikia susitarti. Bedarbystės dydis yra labai svarbus parametras, deficito dydis taip pat. Lengvų atsakymų nėra“, – teigė A.Kubilius.

Vyriausybė prarado bet kokią meilę žmogui, ji nusileidžia verslui. „Vyriausybė prarado bet kokią meilę žmogui, ji nusileidžia verslui“, – po posėdžio sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Pasak jos, minimalią algą reikia didinti kuo greičiau, nes skurdo lygis jau yra didesnis nei minimali alga. Nors esą algos didinimas valstybei kainuotų maždaug 38 mln. Lt, pajamų taip pat galima būtų gauti kur kas daugiau.

„Žinome, kad skurdūs žmonės beveik viską išleidžia maistui, valstybės pajamos dėl to galėtų padidėti 10 mln. Lt“, – sakė G.Gruzdienė.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas teigė esąs patenkintas šios dienos sprendimu.

„Trišalė taryba buvo įstūmusi Vyriausybę į kampą. Nuomonės išsiskyrė, nesitikėjom, kad šiandien bus patenkinti vienos pusės interesai“, – sakė D.Arlauskas.

Pasak jo, realiausia data, kada galėtų kilti minimalus darbo užmokestis, yra kitų metų liepa.

„Bet kuriuo atveju, minimali alga tikrai bus padidinta arba nuo sausio, arba nuo kitų metų liepos. Žmonių pajamos iki to laiko liks tokios pačios dėl kelių dalykų: nemaža dalis gyventojų gauna socialines išmokas, atlyginimus vokeliuose, todėl klausimą spręsti reikia atsakingai ir tai stabdo procesą“, – žurnalistams sakė D.Arlauskas.

Žadama, kad minimali alga kitais metais didės ne mažiau nei 100 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius