2012 08 01 /09:40

Minimali mėnesinė alga nuo trečiadienio didėja 50 litų iki 850 litų

Nuo trečiadienio minimali mėnesinė alga (MMA) didėja 50 litų ir sieks 850 litų.
Pinigai
Pinigai / BFL nuotr.

Taip pat įsigalioja 5,15 lito minimalus valandinis atlygis, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Didėjant MMA, bus keičiami Vyriausybės nutarimu nustatyti visų kategorijų darbuotojų mažiausi tarnybinių atlyginimų koeficientai.

MMA didinimas palies daugiau kaip 200 tūkst. darbuotojų, tarp jų ir 38 tūkst. biudžetinių įstaigų darbuotojų.

Dėl padidėjusios MMA nuo 72 iki 77 litų didėja minimali privalomojo sveikatos draudimo mėnesio įmoka.

Pensijų socialinio draudimo įmoka už valstybės lėšomis draudžiamus asmenis nuo 210,4 lito didėja iki 223,55 lito. Nedarbo draudimo įmoka už šiuos asmenis nuo 8,8 lito didėja iki 9,35 lito.

Statistikos departamento duomenimis, 2011 metų spalio mėnesį MMA gavo 20,8 proc. visų darbuotojų (dirbančių visą darbo laiką – 11,2 proc. visų darbuotojų). Daugiausia darbuotojų, dirbusių visą darbo laiką ir gavusių MMA, buvo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikloje – 33,9 procento visų šios veikos darbuotojų.

Algis Čaplikas: MMA galėtų didėti iki 1 tūkst. litų

MMA galėtų didėti iki 1 tūkst. litų, teigia Seimo vicepirmininkas, vienos iš valdančiųjų partijų lyderis Algis Čaplikas.

„Tai žingsnis į priekį. Aš manyčiau, kad mes galėjome svarstyti ir apie didesnį minimalios mėnesio algos didinimą. Galimybės leidžia kalbėti ir apie tūkstantį litų. Matyt, toks yra sprendimas – 850 litų. (...) Aš manyčiau, kad ir mes galėtume tą tikrai turėti (1 tūkst. litų MMA – BNS) be jokių rinkiminių pažadų. Tūkstantis yra įmanoma“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė A.Čaplikas.

Nuo trečiadienio MMA didėja 50 litų ir sieks 850 litų. A.Čapliko nuomone, MMA iki 1 tūkst. litų nepadidinta dėl „politinės valios nebuvimo, kitokio matymo arba baiminantis antrosios krizės bangos“.

„Aš manau, kad viskas bus gerai. Nežlunga paprastai tokie deriniai kaip Europos Sąjunga ir nežlunga euras taip paprastai be pasaulinio karo. Tai yra neįmanoma. Aišku, yra problemų, bet tos problemos yra žinomos“, – teigė A.Čaplikas.

Pasak jo, Lietuva turi vertinti ekonomikos padėtį Europos Sąjungoje, bet nepanikuoti.

„Negalima taip žmonių gąsdinti visą laiką. Jie negali gyventi nuolatinėje baimėj, juk gyvenimas eina. Tiesa – viduryje, visada reikia apie viską žinoti, bet nereikia gąsdinti žmonių, nereikia nuolat laikyti žmonių įtampoje. Aš suprantu, kad rinkimai ateina, kad mūsų koalicijos partneriai mėgėjai laikyti visuomenę įtampoje prieš rinkimus“, – sakė A.Čaplikas.

Nuo trečiadienio MMA didėja 50 litų ir sieks 850 litų. MMA didinimas palies daugiau kaip 200 tūkst. darbuotojų, tarp jų ir 38 tūkst. biudžetinių įstaigų darbuotojų.

Statistikos departamento duomenimis, 2011 metų spalio mėnesį MMA gavo 20,8 proc. visų darbuotojų (dirbančių visą darbo laiką – 11,2 proc. visų darbuotojų). Daugiausia darbuotojų, dirbusių visą darbo laiką ir gavusių MMA, buvo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikloje – 33,9 procento visų šios veikos darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius