Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Minimalios algos augimas Lietuvoje jau per greitas, sako TVF ekspertai

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ragina Lietuvą atsakingai vertinti minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo galimybes ir išlaikyti nuosaikų jos santykį su vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU).
Užmokestis
Užmokestis / „Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį darbą Vilniuje baigusios TVF Europos departamento misijos vadovas Borja Gracia teigė, kad pastaraisiais metais MMA Lietuvoje sparčiai augo.

„Minimali alga sparčiai augo nuo 2013 iki 2016 metų. Jeigu pažvelgtumėte į jos santykį su vidutiniu darbo užmokesčiu, ji buvo apie 40 proc. iki 2013 metų ir per kelerius metus išaugo iki 50 proc. Manome, kad padidėjimas iki 50 proc. neduoda apčiuopiamos naudos pateisinti tokį minimalios algos santykį su vidutiniu darbo užmokesčiu“, – pirmadienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė B.Gracia.

Jis pabrėžė, kad TVF nesiūlo Lietuvai mažinti MMA.

„Nesiūlome sumažinti minimalios algos, bet siūlome laipsniškai užtikrinti tą santykį su vidutiniu darbo užmokesčiu, koks buvo Lietuvoje iki 2013 metų“, – sakė B. Gracia.

Pasak B. Garcia'os, dėl minimalaus atlyginimo kėlimo nekyla grėsmės visai ekonomikai, bet neigiamą poveikį gali patirti tam tikros visuomenės grupės, pavyzdžiui, dirbantieji regionuose.

Vyriausybės pranešime teigiama, kad TVF misija atkreipė dėmesį į „minimalų mėnesinį atlyginimą – jis išlieka didelis ir yra neefektyvus pajamų politikos įrankis“.

MMA nuo kitų metų siūloma padidinti 20 eurų – iki 420 eurų. Tačiau sprendimą Trišalėje taryboje numatoma priimti vėliau.

Pernai Trišalė taryba nusprendė, kad MMA turi būti 45-50 proc. vidutinės algos, o konkretus santykis bus lygus keturių didžiausią santykį turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkiui, tačiau turės išlaikyti 45-50 proc. ribą.

Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki 400 eurų.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis paskaičiuotas (bruto) darbo užmokestis Lietuvoje, išskyrus individualias įmones, ketvirtąjį 2017-ųjų ketvirtį buvo 884,8 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius