-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerija priėjo kompromisą su organizacijomis dėl motinystės pašalpų mažinimo

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija palaiko suinteresuotų organizacijų atstovų prašymą, kad Vyriausybė ieškotų sutarimo su bankais, siekiant sudaryti palankesnes sąlygas grąžinant paskolas tiems asmenims, kurie yra paėmę paskolas būstui įsigyti ar renovuoti ir jų pajamos sumenks dėl motinystės (tėvystės) išmokų mažinimo.
Prostesto akcijos plakatai
Prostesto akcijos plakatai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokį siūlymą pateikė aktyvių mamų sambūris M-AMA, atstovaujantis pasirašiusiesiems kreipimąsi prieš motinystės (tėvystės) išmokų mažinimą bei vaiko priežiūros atostogų trumpinimą, Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija, Vilniaus arkivyskupijos „Mamų klubas“, VšĮ Draugiški šeimai ir VšĮ „Sotas“ bei kitos organizacijos. Jų nuomone, sumažėjus socialinėms motinystės (tėvystės) pašalpoms, būtų logiška, jei bankai galėtų sudaryti palankesnes paskolų grąžinimo sąlygas arba atidėti jų grąžinimo terminą.

„Palaikome ir prašymą, kad į motinystės (tėvystės) atostogas išėjusiems ir socialinio draudimo pašalpą gaunantiems asmenims būtų leista papildomai užsidirbti, jei bus nuspręsta didžiausias motinystės (tėvystės) socialines pašalpas gaunantiems tėvams nustatyti vadinamąsias išmokų lubas“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Jolanta Ramonienė.

Viceministrės teigimu, tokiu atveju būtų galima leisti verstis individualia veikla, pagal patentą ar dirbti kūrybinį darbą pagal vienkartines autorines sutartis.

Primename, kad Vyriausybė yra pateikusi siūlymą didžiausias motinystės (tėvystės) socialines pašalpas gaunantiems tėvams nustatyti išmokų lubas. Tai yra Seimui ir visuomenei diskutuyoti pateiktas siūlymas.

Šį siūlymą suinteresuotų organizacijų atstovai įvertino kaip mažiausiai skausmingą išmokų gavėjams. Jų nuomone, šis variantas gali būti toliau svarstomas tik atsižvelgiant į jų pateiktas sąlygas ir siekiant, kad ekonominio sunkmečio laikotarpiu motinystės (tėvystės) pašalpos nebūtų daugiau mažinamos, o pastarieji pakeitimai galiotų tik krizės laikotarpiu. Nuo 2012 metų siūloma grįžti prie šiuo metu galiojančios tvarkos.

Tuo tarpu aktyviai visuomenėje aptariamas ir viešai Vyriausybės paskelbtas siūlymas, kad pirmaisiais metais motinystės (tėvystės) atostogų metais socialinės išmokos prilygtų 85 proc. buvusio atlyginimo, o antraisiais metais jos sumažėtų net 50 proc., yra tik vienas iš siūlymų pagal Pasaulio banko rekomendacijas.

Be to, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) Lietuvai siūlė ne tik perpus sutrumpinti motinystės atostogas, bet ir 50 procentų sumažinti socialines išmokas.

Suinteresuotų organizacijų atstovai pasisako už priemones, kurios pirmiausia apsaugotų vidutinės šeimos lūkesčius. Jų teigimu, šeimos yra pasirengusios solidariai prisidėti sprendžiant „Sodros“ deficito problemą, tačiau tai daryti ragina kompleksiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius