-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerijus Mačiulis: dėl kompetentingų specialistų trūkumo konsultacijoms išleidžiami milijonai

Lietuvos ministerijoms išleidžiant milijonus už teisines ir kito pobūdžio konsultacijas, ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad taip nutinka dėl to, kad ministerijose trūksta kompetentingų specialistų. Tuo tarpu Seimo narė Birutė Vėsaitė teigia, kad tokios konsultacijos apskritai yra pinigų švaistymas.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Reiktų grįžti prie to, kad valstybės tarnautojai turėtų būti ir ekspertai savo srityje. Jie tikrai kai kada geriau žino negu tie konsultantai iš pašalies. Dirbant laikinojoje energetikos komisijoje matėme, kiek daug lėšų buvo iššvaistyta konsultantams, tiek uždarinėjant Ignalinos atominę elektrinę, tiek dirbant prie naujųjų projektų“, – laidoje „Žvilgsnis“ sakė B. Vėsaitė.

Anot jos, konsultantus reikia samdyti tik kritiniais atvejais, kai tikrai reikia ekspertinės nuomonės, kurios negali pateikti valstybės tarnautojai, bet vertinant bendrai, B. Vėsaitės nuomone, tokių konsultacijų pirkimas yra valstybės lėšų švaistymas.

Žmonės, kurie ministerijose galėtų patarti, yra politinio pasitikėjimo asmenys, dažnai skiriami ne pagal kompetencijas, o pagal priklausomumą partijoms.

N. Mačiulio teigimu, tai, kad ministerijos perka konsultantus tam tikriems specifiniams projektams įgyvendinti, yra normalu, nes priešingai ministerijose reikėtų įdarbinti labai daug įvairiausių sričių specialistų. „Nemanau, kad tai yra blogai. Bendrai vertėtų vertinti teigiamai, kad valstybė kreipiasi į konsultantus pagalbos įgyvendinant projektus“, – kalbėjo ekonomistas.

Visgi, pasak jo, pirmoji problema su tokių konsultacijų pirkimų yra ta, kad viešajame sektoriuje dirbantys specialistai gauna palyginti mažus atlyginimus. Kita problema, pasak N. Mačiulio, yra ta, kad tie žmonės, kurie ministerijose galėtų patarti, yra politinio pasitikėjimo asmenys, dažnai skiriami ne pagal kompetencijas, o pagal priklausomumą partijoms.

„Turime tą nepotizmo problemą, kai viešajame sektoriuje į svarbias pareigas paskiriami ne tam labiausiai tinkantys asmenys, o artimi politinėms jėgoms, kurios yra valdžioje. Tai yra nuolatinė problema, kuri ir sukuria problemą, kad ministerijose nėra tinkamų kompetencijų sudėtingų projektų vertinimui ir dėl to reikia pirkti išorinę pagalbą“, – kalbėjo N. Mačiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius