-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministrai vieningi: nauja atominė jėgainė Lietuvai reikalinga

Laiko pasirašyti koncesijos sutartį dėl naujos Visagino atominės Lietuva turi iki birželio 28 dienos. Iki pasirašymo dar liko du kliūčių ruožai - ministrų kabinetas ir Seimas. Vyriausybėje, panašu, parafuota VAE koncesijos sutartis neužstrigs. Naujos atominės jėgainės būtinybę 15min.lt teigė matantys visi ministrai.
Andriaus Kubiliaus Vyriausybė formuojama rekordiniu greičiu.
Andriaus Kubiliaus Vyriausybė formuojama rekordiniu greičiu. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Balandžio mėnesį koncesijos sutartis dėl VAE ir verslo planas keliaus per ministrų rankas ir tik tuomet, jei pritars, sutartis bus atiduota parlamentarų teismui. Jei ministrus įtikins VAE strategų skaičiavimai, VAE kelyje liks mažiau kliūčių.

Paprašėme visų ministrų atsakyti į kelis paprastus klausimus: Ar Lietuvai būtina atominė elektrinė? Kokią naudą/žalą ji atneštų šaliai? Kaip manote, kiek realu yra, kad, kaip teigia projekto strategai, 2020–2022 metais, pastačius naują AE, jos gaminamos elektros savikaina būtų 18–22 ct už kilovatvalandę, iki 2028 metų – 12–15 ct, o nuo 2038 metų – 7–10 ct?

Ministrai sutarė, kad VAE Lietuvai reikalinga, o į ekonomines šio projekto detales nesigilino - vieni teigė negalintys kalbėti, nes nežino visų projekto detalių, kiti siūlė tikėti strategais, vystančiais Visagino AE projektą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Donatas Jankauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Donatas Jankauskas

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas:

Jei siekiame ilgalaikės energetinės nepriklausomybės, VAE būtina. Tai reiškia ne tik galimybę Lietuvos gyventojams už pakeliamą kainą apsirūpinti energetiniais ištekliais, bet ir saugiai bei savarankiškai gyvuoti visai Valstybei.  Tikiu strategais tiek, kiek galima tikėti Europos ekonominės perspektyvos ir ūkio raidos  prognozėmis, kurias rengia ekspertai. O jas rengia ne tik Lietuvos ekspertai.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Gediminas Kazlauskas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Gediminas Kazlauskas

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas:

Lietuvai būtina energetinė nepriklausomybė. VAE projektas turi teisę gyvuoti – su sąlyga, kad yra plėtojamas ekonominiais pagrindais. Naudą, apie kurią klausiate, įžvelgčiau jau minėtoje energetinėje nepriklausomybėje. Dėl elektros kainos: viena vertus, kol kas neturiu pagrindo netikėti ekspertų atliktais skaičiavimais, kita vertus, su detaliais skaičiais susipažinti neteko, todėl dėl to reikšti nuomonę būtų neatsakinga.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Raimondas Šukys
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Raimondas Šukys

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys:

Liberalų ir centro sąjunga, delegavusi mane į Vyriausybę, visuomet nuosekliai pasisakė už tai, kad Lietuva liktų atominės energetikos valstybė. Nauja atominė elektrinė yra vienas iš būdų užtikrinti šalies energetinę nepriklausomybę. Jūsų minimus skaičius, pateikė ir pagrindė Energetikos ministerijos specialistai remdamiesi šiuo metu egzistuojančia situacija. Tikiuosi, kad jų paskaičiavimai buvo atlikti įvertinant visą turimą informaciją ir rizikas, todėl nebūtų solidu jeigu dabar imčiau prognozuoti ir vertinti kaip situacija galėtų kisti per artimiausius 20-30 metų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ingrida Šimonytė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ingrida Šimonytė

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė:

Lietuvai yra būtini nuosavi generavimo pajėgumai. Vertinant skirtingas tų  pajėgumų kūrimo alternatyvas, atominė energetika atrodo patraukliai dėl  keleto priežasčių- gerokai mažesnių lyginant su kitais šaltiniais gamybos kaštų, Lietuvos turimos patirties eksploatuoti atominę elektrinę - ypač plėtojant projektą kaip regioninį. Visą tai įvertinus, jeigu užtikrinama priimtina projekto finansavimo schema, neužkraunanti Lietuvai nepakeliamos skolos ar garantijų naštos, atominės elektrinės projektas - naudingas ir konkurencingas.

Konkreti "projekto ekonomika" (pvz. tikslūs kaštai, investuojamų lėšų  kaina ir sąlygos) aiškės ateityje, todėl šiame etape yra tik suteikiama koncesijos teisė, o tolesni sprendimai bus priimami atsižvelgiant į  papildomai aiškėjančias aplinkybes ir sąlygas. Taigi, ir skaičiavimai,  kurie pateikiami šiuo metu, remiasi tam tikromis prielaidomis, kurias  pagrįsta daryti šiuo metu, tačiau jos gali kisti. Todėl iki vadinamojo Galutinio sprendimo investuoti (Final investment decision) visos projekto  šalys neabejotinai turės ne vieną galimybę pakartotinai įvertinti projekto parametrus ir apsispręsti dėl tolesnio dalyvavimo projekte.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rasa Juknevičienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rasa Juknevičienė

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė:

Branduolinė jėgainė yra reikalinga, nes uždarius IAE, šalyje smarkiai trūksta elektros energiją gaminančių pajėgumų, daugiau kaip du trečdalius elektros perkame iš Rusijos. Iš visų galimų alternatyvų, branduolinė energetika būtų pigiausia – net ir paskolų išmokėjimo laikotarpiu joje pagaminta elektra būtų beveik dukart pigesnė nei vėjo ar naujame moderniame dujiniame bloke Elektrėnuose.  Tai yra šiandien matomos kainų ribos, kurios derantis bus toliau tikslinamos

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis „15min.lt“ redakcijoje
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis „15min.lt“ redakcijoje

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis:

Turėti atominę elektrinę Lietuvai būtų naudinga. Tačiau, šiuo metu dar sudėtinga įžvelgti visus galimus trūkumus ir pliusus, juk dar nežinome tikslios projekto sąmatos ir eigos. Pagrindinė nauda būtų tokia: statant elektrinę ir ją pastačius žmonės gautų darbo, mes išlaikytume aukštos kvalifikacijos specialistus, jau pats statybos procesas duotų teigiamą efektą valstybės ekonomikai. Na ir kitas pliusas – patys gamindami elektrą mes taptume energetiškai nepriklausomi, mažiau importuotume, taigi pinigai, skirti elektrai, liktų Lietuvos ekonomikoje, papildytų valstybės biudžetą.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Gintaras Steponavičius
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Gintaras Steponavičius

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius:

Lietuvos energetinei nepriklausomybei tai  - gyvybiškai svarbus ir kartu  labai brangus  projektas.    Abiejose pusėse galima išrikiuoti   svarius argumentus ir juos pagrindžiančius skaičiavimus. Manau, kad  prie Vyriausybės darbo stalo  visa tai aptarsime ir priimsime Lietuvai naudingiausią sprendimą.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas:

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Arūnas Gelūnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Arūnas Gelūnas

Atominė elektrinė Lietuvai būtina kaip energetinės nepriklausomybės garantas. Lūkesčiai dėl būsimųjų elektros kainų yra grįsti ekspertų pateiktomis prognozėmis. Galimybė pasirinkti energijos šaltinius gali padidinti šalies konkurencingumą ir išvengti neigiamų geopolitinių įtampų. Kaip Vyriausybės narys, pasisakau tik už saugios atominės energetikos plėtrą.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius:

LŽ nuotr./Žemės ūkio ministras K.Starkevičius, pailsėjęs Egipte, darbuojasi savo ūkyje Kauno rajone.
LŽ nuotr./Žemės ūkio ministras K.Starkevičius, pailsėjęs Egipte, darbuojasi savo ūkyje Kauno rajone.

Taip. Reikalinga... VAE garantuotų savą energetinį šaltinį, nepriklausomybę, išsaugotume mokslinį ir kūrybinį potencialą, vienaip ar kitaip turime šios srities specialistų. Skaičius palikime specialistams.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius:

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius „15min.lt“ redakcijoje
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius „15min.lt“ redakcijoje

Mūsų šaliai turėti atominę elektrinę būtų naudinga siekiant tapti labiau nepriklausomais nuo užsienio šalių elektros energijos tiekėjų. Be abejo, atominės elektrinės statyba duotų teigiamą efektą valstybės ekonomikai, sukurtų naujų darbo vietų. Tačiau kadangi kol kas dar nėra aiškios visos projekto detalės bei eiga, sunku išsamiau vertinti visus „už“ ir „prieš“.

Ūkio ministras Rimantas Žylius

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Rimantas Žylius
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Rimantas Žylius

Visiškai pritariu LR Vyriausybės energetikos programai. Visagino atominės elektrinės projektas yra savalaikis ir reikalingas. Ir Lietuvos, ir užsienio ekspertai yra pateikę išvadas, kad mūsų regione artimiausią dešimtmetį didės elektros gamybos deficitas. VAE strateginio investuotojo „Hitachi“ pasiūlyta technologija atitinka griežčiausius radiacinės saugos reikalavimus. Keturi tokio tipo reaktoriai jau veikia Japonijoje, dar du šiuo metu ten yra statomi, taip pat du statomi Taivane. Neabejoju, kad VAE pagamintos energijos kaina bus konkurencinga ir, bet kokiu atveju,  mažesnė nei energijos, gautos naudojant dujas, kaina.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Audronius Ažubalis
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Audronius Ažubalis

Visagino atominė elektrinė - tai ne vien Lietuvos, bet regioninės svarbos projektas, kuris garantuos saugumą ir stabilumą regioninėje elektros rinkoje. Dabartinę Lietuvos energetinę situaciją gerai apibūdina vienas skaičius – 2011 m. už visus energetinius resursus sumokėjome 8 mlrd. litų, kurie iškeliavo negrįžtamai į užsienio šalis. Šiame kontekste 6 mlrd. litų investicija į saugesnį elektros energijos tiekimą artimiausius 60 metų neatrodo per didelė ir yra neabejotinai būtina.

Manau, kad visi, kurie nori laikyti mus pririštus prie Rusijos energetinės, o tuo pačiu ir politinės, bambagyslės – prieš VAE. Šis projektas yra tikros Lietuvos nepriklausomybės pamatas.

Visagino atominės elektrinės projekto nauda yra akivaizdi, paminėtini bent šeši aspektai. Pirma, sumažinta priklausomybė nuo trečiųjų šalių politinės valios elektros energijos tiekimo srityje. Antra, garantuotas nuolatos veikiantis (bazinis) elektros energijos šaltinis, galintis gaminti elektrą nepriklausomai nuo kuro kainų pokyčių (branduolinio kuro kaina sudaro tik iki 10 proc. pagamintos elektros energijos kainos) ar gamtinių sąlygų. Trečia, Visagino atominė elektrinė palengvins Lietuvos ir likusių Baltijos šalių prisijungimą prie Kontinentinės Europos elektros tinklų – turime būti elektros gamintojai, nes naujų vartotojų, kurie kartu didina deficitą rinkoje, Vakarų elektros sistemoje niekas nelaukia. Ketvirta, turime patirtį, žinias, reikiamą infrastuktūrą – kodėl turime visa tai pamiršti ir neišnaudoti? Penkta, Visagino atominė elektrinė yra ne tik elektros energijos tiekimo garantija, bet ir sukurtos darbo vietos, pritrauktos užsienio investicijos, aukščiausio lygio tarptautinis bendradarbiavimas. Ir galiausiai – kaip beskaičiuotume, kaip stengtumėmės sudėti ar atimti, šiandien ir kartu dar ilgai atominė energetika išliks pigiausiu elektros šaltiniu.

Komentuoti konkrečius skaičius ir spėlioti, kiek gali kainuoti pagamintos elektros kaina, kuomet vyksta derybų procesas, manau, nėra pats tinkamiausias laikas. Tačiau tikrai tikiu tuo, ką kalba specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius