-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ministras: pertvarkant sistemą valstybinių pensijų naikinti neplanuojama

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) pradedant valstybinių pensijų sistemos reformą kol kas naikinti šių pensijų neplanuojama, sako ministras Linas Kukuraitis.
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kol kas tikrai nekalbama apie valstybinių pensijų naikinimą. Tie adekvatūs pakeitimai, kurie yra būtini, kuriuos matome plika akimi, korekcijos, kurias būtina padaryti, mes jas renkame ir pateiksime savo siūlymus“, – BNS sakė L.Kukuraitis.

Anot jo, šiuo metu ministerija rengia siūlymus dėl valstybinių pensijų pertvarkos, juos pateikti viešam svarstymui planuojama 2019-ųjų pirmą pusmetį.

SADM duomenimis, šiuo metu Lietuvoje valstybines pensijas gauna daugiau nei 100 tūkst. žmonių. Tai buvę pareigūnai, teisėjai, mokslininkai, nusipelnę ar nukentėję asmenys, iš valstybės biudžeto taip pat mokamos kompensacinės išmokos kūrybiniams darbuotojams ir rentos buvusiems sportininkams bei signatarams.

Ministerija pažymi, kad visos šios atskirų rūšių valstybinės pensijos reglamentuojamos labai skirtingai: skiriasi baziniai dydžiai, išmokų apskaičiavimo principai, skyrimo ir mokėjimo sąlygos. Kai kurie kritikai sako, kad tai nedera su socialinio teisingumo ir proporcingumo principais.

Skaičiuojama, kad didžiausią valstybinių pensijų gavėjų dalį sudaro nukentėję asmenys (represijų aukos) – apie 63 proc., profesinės pensijos gavėjų yra apie 23 proc., o nusipelniusiųjų pensijos gavėjų – apie 14 procentų.

Anot ministerijos, valstybinės pensijos ir rentos visuomenėje dažnai vertinamos kaip privileginės, kadangi tai yra papildomos išmokos, kurios mokamos kartu su socialinio draudimo pensija, taip pat mokamos tik tam tikrų profesijų atstovams arba už nuopelnus.

Kai kurios išmokos mokamos dar jauniems žmonėms už daug mažesnį stažą nei visiems kitiems arba mokamos už tuos pačius nuopelnus, už kuriuos skiriama ir valstybinė pensija ar renta, piniginėmis premijomis jau įvertintiems asmenims.

Pirmojo laipsnio valstybinė pensija yra 232 eurų, antrojo laipsnio valstybinė pensija – 116 eurų. Signataro renta siekia 1285 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius