-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mobilūs inspektoriai jau pajūryje: tikrins ir aplankys nuomotojus

Darbą pajūryje nuo šios savaitės pradeda mobilūs Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai. Dviračiais, paspirtukais ar pėstute jie ketina stebėti ir aplankyti paslaugų teikėjus, būstų ar dviračių nuomotojus, bendrauti su poilsiautojais, o pastebėję pažeidimus juos perduoti inspekcijai.
Darbą pajūryje pradeda mobilūs inspektoriai.
Darbą pajūryje pradeda mobilūs inspektoriai. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Mobilūs darbuotojai visą vasarą darbuosis pajūryje – Klaipėdoje, Palangoje, Šventojoje ir Neringoje.

Klaipėdos valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė teigė, jog vasaros metu stengiamasi išeiti iš kabinetų ir pasiekti žmones ten, kur jų gausiausia – pajūrio vietovėse.

„Tai darome išeidami į viešas erdves, poilsiautojai galės pamatyti merginas su žaliomis palaidinėmis, VMI atributika, dviračiais, paspirtukais, pažymėtais šia atributika. Jie lankysis kurortinėse teritorijose ir stengsis konsultuoti mokesčių mokėtojus, stebėti pažeidimus, kuriuos verslas daro vasaros sezono metu – įvairios pramogos, apgyvendinimo veikla, – sakė L.Mačernienė. – Ką darys mobilūs konsultantai? Keturiose teritorijose turės vėliavėle pažymėtas konkrečias vietas ir konsultuos poilsiautojus rūpimais klausimais – Klaipėdoje, Karlskronos aikštėje, Palangoje – prie tilto, Šventojoje prie kavinės „Titanikas“, Nidoje – prie uostelio. Atkreips dėmesį į vaikų žaidimų aikšteles, dviračių nuomą, domėsimės apgyvendinimo veikla naujoje teritorijoje tarp Palangos ir Šventosios, kur daug gyvenamųjų namų, tikėtina, kad vyksta nuoma taip pat. Gal pakalbins klientus, kaip sekasi, ar jie čia gyvena, ar nuomojasi užduodami klausimus. Pastebėję pažeidimus informuos kontrolės departamentą“.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Laimutė Mačernienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Laimutė Mačernienė

Nakvynės paslaugas pajūrio zonoje, skaičiuojama, teikia apie 7 000 savininkų. Jie veiklą gali vykdyti turėdami verslo liudijimą, individualią veiklą ar deklaruodami pajamas ir sumokėdami gyventojų pajamų mokestį. Verslo liudijimą pernai buvo įsigiję 3 500 nuomotojų, šiemet per tą patį laikotarpį – 2 500, tačiau vasara dar tik įsibėgėja.

Pasak L.Mačernienės, pernai nekilnojamojo turto numos pajamos pajūryje padidėjo 17 procentų iki 14 mln. eurų, o Neringoje – 35 procentais. Direktorės nuomone, gyventojai tampa vis sąmoningesni, tad augančios pajamos rodo, jog deklaruojamos realios sumos.

Pernai gauta apie šimtas skundų dėl nelegaliai teikiamų apgyvendinimo paslaugų. Inspektoriai tokiais atvejais lankosi konkrečioje vietoje ir tikrina, ar pranešimas teisingas. Pernai po apsilankymų nuomotojai deklaravo apie 8000 eurų gautų pajamų.

Trys mobilūs konsultantai, bendraudami su poilsiautojais teirausis ir apie kitas teikiamas paslaugas, pavyzdžiui, maitinimo sektorių, ar lankydamiesi kavinėse svečiai gavo čekį.

Pajūryje besidarbuosianti Jolanta sako iš kolegų jau spėjusi sužinoti apie piktus ir geranoriškus būstų nuomotojus, net ir gatvių pavadinimus, kur gyvena nelegaliai paslaugas teikiantys verslo atstovai.

Užsuka konsultacijoms

Anot L.Mačernienės, poilsiautojai, atvykę į pajūrį, paprastai pakalbinti mokesčių inspektorių turi įvairių klausimų, pasidalija pasipiktinimu, jei buvo blogai aptarnauti kavinėje, ar negavo kvito.

„Kodėl neprieiti ir nepaminėti? Jau daug metų mes tai darome. Esame įsitikinę, kad būti arčiau kliento, būti padėjėju, kuris pataria, paaiškina, yra teisingas mūsų kelias. Visada klientų sulaukiame, priklauso nuo oro. Kai lyja, nestovime. Išnaudojame didesnį gyventojų susitelkimą vasaros laikotarpiu pajūryje, kad funkcijas galėtume atnešti arčiau kliento“, – sakė moteris.

Tikrina sumokamus mokesčius

Mokesčių inspekcija pajūryje ir toliau aktyviai vykdo ir viešojo maitinimo priežiūrą. Siekiama, kad verslininkai teisingai deklaruotų mokesčius. VMI primena, kad iki liepos įmonės dar gali susimokėti pamirštus mokesčius.

Pasak Klaipėdos VMI viršininko Audriaus Morkūno, po liepos 1 dienos inspektoriai atsirinks įmones, kurių pirkimo-pardavimo santykis kelia abejonių, ir kviesis atstovus pokalbiui, o išsiaiškinus situaciją gali būti taikomos baudos. VMI taip pat domisi vadovų turimu turtu ir pajamomis.

„Yra tokių atvejų, kada matome, kad į įmonę įnešamos didžiulės sumos, po 300-400 tūkstančių eurų paskolų, tos paskolos savininkams neatiduodamos, patys važinėja su prabangiom mašinom, mes į tokius ypatingą dėmesį kreipiame“, – sakė A.Morkūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius