Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Mokėjimo kortelė vaikui: nuo kokio amžiaus ir kodėl tai – geriau negu grynieji?

Visi norime, kad vaikai augtų suprasdami pinigų vertę, mokėdami taupyti ir atsakingai planuoti savo išlaidas, tačiau dažniausiai patys prisiimame visą finansinę atsakomybę, vaikams nesuteikdami erdvės dalyvauti piniginiuose sprendimuose ir mokytis. Kodėl mokėjimo kortelė gali tapti puikiu žingsniu ugdant vaiko finansinį savarankiškumą ir ką iš to laimi tėvai?
Vaikas ir pinigai
Vaikas ir pinigai / Shutterstock nuotr.

„Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius pasakoja, kad, norėdami išugdyti supratimą apie pinigų vertę, tėvai vaikams turėtų kuo anksčiau pradėti pasakoti apie kasdienius pirkinius, patiriamas išlaidas, jų dydį bei galimybes taupyti.

„Aš pats su savo dukra apie pinigus pradėjau kalbėti, kai jai buvo treji. Esu įsitikinęs, kad finansinius klausimus verta pradėti aptarinėti ne tuomet, kai pastebimas neapgalvotas vaikų elgesys su pinigais, o gerokai anksčiau. Visuomet rekomenduoju su vaikais apie pinigus pradėti kalbėtis kasdienėse situacijose, kad pažintis su finansų pasauliu neprasidėtų nuo problemos sprendimo ar konflikto. Aiškindamasis, kaip tėvai leidžia savo pinigus, vaikas gali jaustis svarbus ir aktyviai dalyvaujantis formuojant šeimos biudžetą: taip didės tarpusavio pasitikėjimas ir vaiko atsakingumas“, – įsitikinęs E.Jurevičius.

Atstovų nuotr./„Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius
Atstovų nuotr./„Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius

Vaikai mokosi iš tėvų, todėl vienas iš būdų paskatinti sąmoningumą ir susidomėjimą taupymu – drauge priimti sprendimus dėl išlaidų. Šeimos kelionė ar savaitgalio pramogos galėtų tapti puikia proga pasibandyti: išlaidas suplanuoti įtraukiant ir vaiką. Taip pat galima su vaiku susitarti, kokias laukiančias išlaidas jis padengs iš savo santaupų.

Ekspertas taip pat pataria, kad finansinį raštingumą palanku pradėti ugdyti nuo kišenpinigių, nes būtent jie moko vaiką valdyti savo finansus ir leidžia pažinti jų vertę. Nustatant kišenpinigių dydį, rekomenduojama atsižvelgti į bendras šeimos išlaidas. Jų galima duoti kartą per mėnesį arba padalinti visą skiriamą sumą į kelias mažesnes ir duoti jas dažniau. Vieno karto suma ir kišenpinigių dažnis turėtų priklausyti nuo vaiko amžiaus – patiems mažiausiems, kurie dar tik ugdo supratimą apie pinigus, iš pradžių rekomenduojama kišenpinigių duoti porai dienų.

„Pastebėjus, kad vaikas visus konkrečiam periodui skirtus pinigus išleido anksčiau, geriau papildomai pinigų neduoti, o nuosekliai laikytis iš anksto sutarto kišenpinigių davimo dažnio ir sumos bei padiskutuoti, kaip vaikas galėtų geriau susiplanuoti biudžetą. Būtent gebėjimas skaičiuoti savo pinigus gali būti pirmasis ženklas, kad vaikas pasiruošęs turėti pirmąją mokėjimo kortelę“, – komentuoja E.Jurevičius.

Shutterstock nuotr./Vaikas ir pinigai
Shutterstock nuotr./Vaikas ir pinigai

Galimybės vaikams – be galvos skausmo tėvams

„Luminor“ banke tėvai 6-18 metų vaikams mokėjimo kortelę gali užsakyti nuotoliniu būdu, o sulaukęs pilnametystės jaunuolis gali savarankiškai atsidaryti banko sąskaitą ir užsisakyti mokėjimo kortelę. Ši debeto kortelė vaikams ir jaunuoliams nuo 6 iki 21 metų yra nemokama.

Tėvai gali pilnai kontroliuoti vaikų sąskaitas (visiškai kontroliuoti ir peržiūrėti vaikų interneto banką, keisti pirkimų ir pervedimų limitus, įjungti arba išjungti internetinius ir bekontakčius mokėjimus) bei atlikti iš anksto numatytus pinigų pavedimus vaikams. Kortelė suteikia galimybę tėvams stebėti vaiko išlaidas bei pinigų leidimo įpročius.

„Mokėjimo kortelė yra naudingas įrankis kasdienybėje dėl itin paprasto naudojimo ir galimybės mokėti bekontakčiu būdu. Taip pat išvengiama tokių situacijų, kuomet užmiršus įduoti/pasiimti grynųjų pinigų maistui, vaikui mokykloje tenka skolintis pinigų ar likti be pietų, nes tėvai turi galimybę papildyti savo vaiko kortelės sąskaitą keliais paspaudimais interneto ar mobiliajame banke. Tais atvejais, kai prireikia grynųjų pinigų, pvz., renkant pinigus mokykloje išvykai, vaikai gali grynuosius patys išsiimti bankomate – taip jie įgauna didesnę sprendimų priėmimo laisvę, ugdo savo savarankiškumą“, – pasakoja „Luminor“ banko ekspertas.

Jis įsitikinęs, kad mokėjimo kortelė ne tik naudinga ugdant vaiko finansinį raštingumą, bet ir patogi tėvams, kurie gali stebėti, kaip vaikui sekasi, natūraliai įsitraukti į procesą, be to – užtikrinti finansų saugumą ir to mokyti savo atžalas.

„Skaitmenizacijos procesai vyksta vis sparčiau, taip pat rinkoje atsiranda vis daugiau dirbtiniu intelektu paremtų sprendimų, tad svarbu kuo anksčiau supažindinti vaikus ne tik su virtualioje erdvėje esančiomis galimybėmis, bet ir galimomis grėsmėmis – t. y. kalbėti su vaikais, kaip saugoti savo duomenis, būti budriems. Pirmoji mokėjimo kortelė yra gera proga ugdyti vaikų pastabumą, atsakingumą ir sukurti išlaidų planavimo pagrindus. Tam, kad mokymosi procesas būtų sklandesnis, tėvai gali kontroliuoti ir peržiūrėti vaikų interneto banką, keisti atsiskaitymo ir pervedimų limitus, įjungti arba išjungti internetinius ir bekontakčius mokėjimus“, – pasakoja jis.

123RF.com nuotr./Moksleiviai
123RF.com nuotr./Moksleiviai

Mokėjimo kortelės ir grynųjų dilema

Amžina dilema – kas geriau: mokėjimo kortelė vaikui ar grynieji pinigai? Eksperto nuomone, nors kortelė turi akivaizdžių pliusų, tačiau tai nereiškia, kad disponavimo grynaisiais turi nelikti.

Vaikui apskritai būtina susipažinti ir suprasti, kaip naudotis tiek grynaisiais pinigais, tiek mokėjimo kortele, kadangi abi finansų priemonės moko atsakingai valdyti savo finansus, todėl nereikėtų griežtai apsiriboti tik viena iš jų.

„Mokėjimo kortelė yra greitesnis ir paprastesnis atsiskaitymo būdas, kadangi gali būti naudojama tiek bekontakčiu būdu, tiek suvedant PIN kodą. Vaikui nebereikia nešiotis grynųjų pinigų. Dažnai tenka girdėti draugų istorijas, kad vaikai pameta grynuosius ar visą piniginę ir patiria jiems ganėtinai skaudžius finansinius nuostolius. Tuo tarpu pametus mokėjimo kortelę, užtenka ją blokuoti ir vaiko sąskaitoje esančios lėšos jau bus apsaugotos. Taip pat tėvai turi galimybę su paslauga „Saugu+“ apsaugoti lėšas vaiko sąskaitoje ir vagystės atveju“, – sako pašnekovas.

Vis dėlto, dalis tėvų vis dar kategoriškai laikosi nuomonės, kad vaikui mokėjimo kortelė nebūtina, juk visus finansinius dalykus apmoka tėvai, o kasdienybėje vaikui užtenka kišenpinigių, t. y. – smulkių grynųjų pinigų.

123RF.com nuotr./Vaikas ir pinigai
123RF.com nuotr./Vaikas ir pinigai

„Tokių nuomonių tenka išgirsti ir man. Pats esu dviejų vaikų tėtis, galiu pasidalinti, jog vaikams svarbu gauti pasitikėjimo kreditą, jie siekia savarankiškumo, tad mokėjimo kortelės suteikimas ne tik leidžia auginti vaiko sąmoningumą, bet kartu ir rodo mūsų pasitikėjimą jų gebėjimais. – įsitikinęs E.Jurevičius. – Iš tiesų, kiekvienais metais pastebime vis daugiau tėvų, kurie kreipiasi dėl sąskaitos atidarymo ir mokėjimo kortelės užsakymo savo nepilnamečiams vaikams. Manau, kad tai susiję ne tik su vaikų siekiu būti išmaniems, bet kartu ir su augančiu finansiniu raštingumu, siekimu įtraukti ir supažindinti vaikus su finansinėmis priemonėmis ir jų naudojimu.“

Specialus „Luminor“ pasiūlymas: Užsakantiems pirmąją debeto kortelę savo vaikui nuo rugpjūčio 15 iki rugsėjo 25 d., „Luminor“ bankas dovanoja 3 mėnesių draudimą* vaikui nuo nelaimingų atsitikimų. Draudimas įsigalioja nuo kortelės užsakymo datos ir galioja 3 mėnesius.

* Draudimo nuo nelaimingų atsitikimų paslaugas teikia ADB „Compensa Vienna Insurance Group“, Ukmergės g. 280, 06115 Vilnius, įmonės kodas 304080146.

Daugiau informacijos: https://www.luminor.lt/lt/luminor-vaikams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius