-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokėjimo kortelės aptarnavimo mokestis valgo pelną

Smulkieji prekybininkai nenori priimti atsiskaitymų mokėjimo kortele, jeigu parduotuvėje ar kavinėje sąskaita mažesnė negu 10 litų. Prašymas mokėti grynaisiais tampa vis dažnesnis reiškinys. Smulkieji tokiu būdu mėgina mažinti sąnaudas ir išgyventi sunkmetį.
Sukčiai rado naują apgaudinėjimo būdą – iš patiklių žmonių perka bankų korteles.
Kai kurios kavinės ir parduotuvės ėmė kratytis atsiskaitymų banko kortelėmis už mažesnius pirkinius. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Manęs tai nestebina. Pirkėjų srautai sumažėjo, jiems mokant banko kortele už pigias prekes, prekybininkas ne tik neuždirba, bet patiria nuostolį. Taip yra dėl brangaus kortelių tvarkymo“, – „Verslo žinioms“ sakė Arturas Mackevičius, Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkas.

„Verslo žinios“ pastebėjo, kad mažų sumų kortele apmokėti neleidžia smulkios provincijos parduotuvės, kavinės, tokią tvarką įsiveda pakelės užeigos. Tokia praktika įsigali ir didmiesčių miegamuosiuose rajonuose esančiose parduotuvėse.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba tvirtina, kad prekybininkas, besiskelbiantis priimąs banko korteles, bet ribojantis atsiskaitymą jomis, pažeidžia vartotojų teises.Kavinėse padavėjai įspėja neimantys banko kortelių už puodelį kavos, pavyzdžiui, Vilniaus senamiesčio kai kuriose kavinėse nurodoma, kad sąskaita turi viršyti 10 litų, tik tuomet priimama mokėjimo kortelė. Vienos tokios kavinės savininkė mėgino aiškinti, kad tai buvo prašymas, o ne nauja tvarka.

Jei klientas atsiskaito banko kortele, tai prekybininkas 0,32 lito sumoka ryšių bendrovei – už sujungimą, už laiką, per kurį vyksta mokėjimo operacija, ir šių paslaugų pridėtinės vertės mokestį. Ryšių operatoriui mokama dalis yra fiksuota. Bankai dar nuskaito apie 2 proc. nuo sąskaitos. Kiekvienas bankas konkrečioms įmonėms nustato skirtingus komisinius, o jų dydis yra komercinė paslaptis.

„Jei turiu 1 lito vertės prekę ir ją parduodamas turiu uždirbti 20 proc. – tai klientui mokant kortele ne tik neuždirbu, bet dar patiriu 0,14 lito nuostolį. Jei 20 proc. noriu uždirbti už prekę, kurios vertė 5 litai, tai atsiskaitymas kortele suvalgo beveik pusę mano pelno“, – aiškina A.Mackevičius.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba tvirtina, kad prekybininkas, besiskelbiantis priimąs banko korteles, bet ribojantis atsiskaitymą jomis, pažeidžia vartotojų teises. Tačiau tarnyba teigia, kad tai yra verslininkų ir bankų susitarimo reikalas, o pastariesiems tokios išdaigos nelabai patinka.

„SEB bankas, sudarydamas su įmonėmis sutartis dėl mokamųjų kortelių turėtojų aptarnavimo, šiose sutartyse numato, kad įmonė negali diskriminuoti klientų, pageidaujančių už prekes ar paslaugas atsiskaityti kortele. Kortelė turi būti priimama atsiskaitant nepriklausomai nuo operacijos sumos dydžio“, – sakė Audronė Narkauskienė, SEB banko Mokamųjų kortelių departamento direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius