-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokesčiai ir gamyklos džihadistų „kalifatui“ suneša milijardus

Vien tik per 2014 m. „Islamo valstybė“ (IS) iš įvairių šaltinių surinko 2 mlrd. dolerių pajamų. Ekspertų teigimu, ši džihadistų grupuotė pasimokė iš savo pirmtakų klaidų ir nėra priklausoma nuo turtingų rėmėjų, bet sugeba veiklą finansuoti savo jėgomis, rašo naujienų svetainė cnn.com.
„Islamo valstybės“ teroristai
„Islamo valstybės“ teroristai / „Scanpix“/AP nuotr.

Jungtinių Tautų (JT) tyrėjų duomenimis, IS kontroliuojamose teritorijose yra subsidijuojama duona, o džihadistų kariai per mėnesį gali uždirbti nuo 400 iki 1200 dolerių mokesčių, o už kiekvieną žmoną ir vaiką papildomai yra gaunama atitinkamai 50 ir 25 doleriai.

Aukštos kvalifikacijos inžinieriai ir technikai per mėnesį gali uždirbti net iki 1500 dolerių per mėnesį. 

Aukštos kvalifikacijos inžinieriai ir technikai per mėnesį gali uždirbti net iki 1500 dolerių per mėnesį. 

„IS yra tikriausiai geriausiai finansuojama teroristinė organizacija per istoriją“, – sakė Londono „King's College“ mokslininkas Andreasas Kriegas.

Iš kur IS gauna visus reikalingus pinigus?

Didelė įplaukų dalis atkeliauja iš 8 mln. civilių gyventojų, kurie dirba ir gyvena IS kontroliuojamoje teritorijoje.

IS „kalifate“ apmokestina yra viskas.

Ženevos saugumo politikos centro duomenimis, pajamų mokestis čia siekia 10 proc., verslo mokestis nuo 10 iki 15 proc., pardavimų mokestis 2 proc., už pinigų išgryninimą tenka sumokėti 5 proc. mokestį, o vaistų apmokestinimas svyruoja nuo 10 iki 35 proc.

IS džihadistai teigia, kad šie mokesčiai yra zakatas – islamo kanonų nustatytas privalomas mokestis.

Tačiau IS valdose mokesčiai yra renkami beveik už viską. Štai už mėnesį vidurinėje mokykloje prašoma 22 dolerių, vyresnių vaikų mokslas kainuoja 43 dolerius, o universiteto studentų – 65 dolerius per mėnesį.

Be to, norint patekti į ISIS teritoriją sunku apsieiti be kyšių, dažniausiai svyruojančių nuo 200 iki 1000 dolerių.

Maža to, džihadistai įvedė specialų mokestį (džizja), kurį privalo mokėti visi krikščionys.

Asmenys, sugalvoję bent laikinai išvykti iš IS teritorijos, privalo sumokėti 1000 dolerių mokestį ir laikinai atsisakyti pretenzijų į savo nuosavybę. Taip džihadistai siekia apsidrausti, jeigu išvykęs asmuo į „kalifatą“ sugalvotų negrįžti.

Vien tik mokesčių pavidalu į IS iždą praėjusiais metais suplaukė 360 mln. dolerių. Skaičiuojama, kad šiais metais ši suma gali pakilti iki 800 mln. dolerių.

Tačiau mokesčiai tikrai nėra vienintelis IS pajamų šaltinis. „Kalifato“ teritorijoje yra trečdalis Irako kviečių ir miežių laukų.

Be to, teroristai perėmė ir didžiulės fosfato kasyklos, fosfatų, sieros ir cemento gamyklų kontrolę. Iš pastarųjų objektų džihadistai 2014 m. uždirbo 1,3 mlrd. dolerių.

Naftos gavyba ir perdirbimas kažkada buvo, tačiau tikrai nebėra pagrindinis įplaukų šaltinis.

2014 m. rugsėjį įvykdyti JAV vadovaujamos koalicijos antskrydžiai prieš IS gerokai apgadino naftos gavybos ir perdirbimo infrastruktūrą.

Galiausiai dar keli IS pajamų šaltiniai yra išpirkos ir bankų grobimai. 2014 m. reikalaudami išpirkų islamo teroristai surinko nuo 20 iki 45 mln. dolerių, o tais pačiais metais iš užkariautų teritorijų bankų buvo pavogta iki 1 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius