-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 05 /15:16

Mokesčių inspekcija pradeda griežčiausią „Vilniaus prekybos“ ir „MG Baltic“ kontrolę

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) imasi naujų mokestinių patikrinimų „Vilniaus prekyboje“. Inspekcijos darbo grupė išsiaiškino, kad nebuvo atlikti pakartotiniai kontrolės veiksmai. VMI taip pat atliks ir „MG Baltic“ mokestinius patikrinimus. Teigiama, kad tai bus griežčiausia kontrolės forma.
Darius Mockus ir Nerijus Numavičius
Darius Mockus ir Nerijus Numavičius / 15min montažas

Patikrinimas yra griežčiausia kontrolės forma, kai bendrovės jau negali keisti savo deklaracijų, ataskaitų ir taisyti klaidų. Po patikrinimo jau priskaičiuojami mokesčiai, delspinigiai ir baudos.

Imasi mokestinių patikrinimų

„Darbo grupė išsiaiškino, kad iki šiol vykdyti operatyvūs patikrinimai bei mokestiniai tyrimai daugiausiai buvo skirti vertinti tam tikrus atskirus sandorius, surinkti papildomą informaciją, jų metu nebuvo kompleksiškai vertinta ir pasisakyta dėl mokestinių prievolių vykdymo visumos.

Todėl, siekiant išsiaiškinti, ar mokesčių mokėtojai nenaudoja mokesčių vengimo schemų ir kad būtų padarytos vienareikšmiškos išvados dėl mokestinių prievolių vykdymo, komisija rekomendavo taikyti griežčiausią kontrolės formą – kompleksinius mokestinius patikrinimus. Tokie patikrinimai turi apimti ne tik jau tirtus, bet kur kas ilgesnius veiklos periodus. Taip bus atlikta ir buvusių veiksmų rekontrolė“, – skelbiama VMI komentare.

VMI skelbia jau pradėjusi minėtų grupių atrinktų įmonių ir akcininkų patikrinimus. Patikrinimus atliks VMI darbuotojai, kurie iki šiol neatliko jokių kontrolės veiksmų minėtų įmonių atžvilgiu. VMI, tirdama „Vilniaus prekybos“ veiklą, užtiko sąsajų ir su didžiausioje pastarųjų metų korupcijos byloje minimu koncernu „MG Baltic“ .

„MG Baltic“ pasirengę bendradarbiauti

Inspekcija nustatė, kad vienos „MG Baltic“ grupės įmonių sandorių faktinės aplinkybės „galimai neatitinka įmonės anksčiau nurodytų sprendimo vykdymo sąlygų“. Todėl sandoriai bus vertinami iš naujo.

Be to, VMI suburta komisija rekomendavo „taikyti griežčiausią kontrolės formą – kompleksinius mokestinius patikrinimus“. O tai reiškia, kad patikrinimai apims kur kas ilgesnius veiklos periodus.

„Galiu patvirtinti informaciją, kad VMI atlieka koncerno ir jo akcininko mokestinį patikrinimą bei tikrinamos kelios koncerno kontroliuojamos bendrovės. Esame pasirengę bendradarbiauti su VMI atstovais bei teikti visą reikalingą informaciją, kad minėti patikrinimai būtų operatyviai pabaigti ir neliktų neatsakytų klausimų tiek mums, tiek visuomenei“, – teigiama „MG Baltic“ ekonomikos ir finansų direktoriaus Vido Lazicko komentare žiniasklaidai.

„Suprantame, kad VMI turi ne tik teisę, bet ir pareigą tikrinti mokesčių mokėtojų apskaičiuojamų ir sumokamų mokesčių į valstybės biudžetą teisingumą“, – sakoma komentare.

Juliaus Kalinsko, Irmanto Gelūno / 15min.lt nuotr./Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius
Juliaus Kalinsko, Irmanto Gelūno / 15min.lt nuotr./Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius

Teisme – reikalavimas paneigti žodžius

Tuo tarpu Vilniaus apylinkės teismas trečiadienį pradėjo naginėti „VP Grupės“ ieškinį prieš kitą grupės įkūrėją Mindaugą Marcinkevičių. Nerijaus Numavičiaus valdoma grupė reikalauja paneigti viešus pareiškimus apie galimas mokesčių slėpimo schemas prisidengiant apsimestiniais sandoriais grupės viduje.

Po M.Marcinkevičiaus mestų kaltinimų prokuratūra buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą. Tuo metu Valstybinei mokesčių inspekcijai vadovavo Dainoras Bradauskas, kuris posto neteko paaiškėjus apie jo susitikimus su „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu. Pastarasis domėjosi VMI tyrimu dėl „VP Grupės“.

Teisme trečiadienio rytą dalyvavo abiejų pusių atstovai ir advokatai, tačiau nei N.Numavičius, nei M.Marcinkevičius nepasirodė.

N.Numavičiaus advokatas Pranas Švedas teigia, kad M.Marcinkevičius tiesiog siekia didesnės kainos už savo akcijas.

„Mindaugas Marcinkevičius, tęsdamas savo spaudimą VP įmonių grupei ir jos akcininkams, kad jo akcijos būtų nupirktos už neprotingai didelę kainą, šių metų pradžioje paskleidė naują šmeižto dozę. Nerijus Numavičius buvo melagingai per žiniasklaidos priemones apkaltintas kitų VP įmonių grupės akcininkų ir valstybės apvogimu“, – teigiama advokato komentare.

Ieškinys Vilniaus miesto apylinkės teismui paduotas dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės, žeminančiais asmens garbę ir orumą ir įpareigojimo tokius duomenis paneigti. Ieškinį padavė Nerijus Numavičius, o atsakovais byloje yra Mindaugas Marcinkevičius ir Gintaras Marcinkevičius.

M.Marcinkevičius ir Gintaras Marcinkevičius, pasak advokato, viešai paskleidė melagingus duomenis apie tai, kad Nerijus Numavičius neva pasisavino ir išplovė 20 mln. eurų ir nesumokėjo mokesčių Lietuvoje. „Kadangi paskleisti teiginiai yra melas, o teiginiai paskleisti turint tikslą daryti spaudimą, kad atsakovų akcijos būtų nupirktos už kuo didesnę kainą, buvo nuspręsta šiuos melagingus teiginius paneigti teisinėmis priemonėmis“, – teigiama komentare.

Kalbėjosi apie „Leksitą“

Pernai rugpjūtį sprendimą nutraukti tyrimą priėmusi Generalinė prokuratūra rėmėsi tik Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) tyrimų išvadomis ir jos informacija, tačiau pagrindinės sandorių dalyvės, bendrovės „Leksita“ (anksčiau – „Vilniaus prekyba“) mokestinis tyrimas taip ir nebuvo atliktas.

Kaip rašė BNS, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl „Leksitos“ akcininkų vykdytų bendrovės turto perleidimo sandorių, kurių teisėtumą ginčijo M.Marcinkevičius. Beveik metus vykęs tyrimas pernai rugpjūtį buvo nutrauktas, anot prokurorų, nenustačius faktinių duomenų apie „Vilniaus prekybos“ grupės akcininkų sukčiavimą mokesčių srityje ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis apklaustas STT
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis apklaustas STT

VMI tyrimas dėl „Leksitos“ sudomino ir koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą R.Kurlianskį – apie tai jis kalbėjosi su buvusiu VMI viršininku Dainoru Bradausku, kuris šių metų sausį buvo atleistas iš pareigų už korupcinio pobūdžio veiklą ir šiurkščius tarnybinius pažeidimus.

Finansų ministras Vilius Šapoka tuomet pripažino, kad D.Bradausko nutekinta informacija kenkė VMI atliekamiems „MG Baltic“ ir „Vilniaus prekybos“ tyrimams. BNS rašė, kad D.Bradauskas informaciją apie VMI atliktus ir atliekamus VP grupės įmonių, įskaitant ir „Leksitos“ tyrimus bei VP grupės akcininkų Juliaus Numavičiaus, Gintaro Marcinkevičiaus ir Mindaugo Marcinkevičiaus mokestinius patikrinimus, viešai neskelbtuose susitikimuose R.Kurlianskiui teikė 2015 metais. Finansų ministerijos patikrinimo išvadose teigiama, kad D.Bradauskas žadėjo R.Kurlianskį informuoti apie prašymo nagrinėjimo eigą ir „jeigu reikės, kažką pakoreguos“.

BNS duomenimis, kai kurią informaciją apie VP grupės įmonių mokestinius patikrinimus ar šios įmonės akcininkus D.Bradauskas ir R.Kurlianskis tarėsi perduoti D.Dominienei. Tačiau ši griežtai neigia turėjusi kokių nors prašymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius