-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokesčių ir pensijų reformų paketai Seime – pastaboms davė vos 4 dienas

Vyriausybė pateikė svarbiausius mokesčių ir pensijų reformų įstatymų pakeitimus Seimui. Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovas Žilvinas Šilėnas piktinasi, kad įvertinti šimtus puslapių ir pateikti pastabas paliktos vos 4 dienos. Darbdaviams siūloma 500 eurų bauda, jei jie nuspręstų manipuliuoti darbuotojų atlyginimais.
Mokesčių reforma
Mokesčių reforma

Pagal pateiktus įstatymų projektus, bus jungiamos darbuotojo ir darbdavio įmokos, o darbuotojo darbo užmokestis „ant popieriaus“ perskaičiuojamas didinant jį 1,289 karto.

„Šį reikalavimą pažeidusiam darbdaviui gali būti skiriama 500 eurų bauda už kiekvieną neperskaičiuoto ar netinkamai perskaičiuoto darbo užmokesčio atvejį. Įmokų sujungimas lemia, kad keisis procentiniai ligos, motinystės, nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe išmokų dydžiai, tačiau išmokos eurais liks tokios pat“, – teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pranešime.

Manoma, kad toks įmokų sujungimas leis sumažinti šešėlį, nes darbuotojams būtų neparanku sutikti su darbdaviu dėl atlyginimo „vokelyje“. “

Kaip ir žadėta anksčiau, pensijų kaupimas būtų vykdomas pagal formulę 4+2, kai 4 proc. nuo darbo užmokesčio moka darbuotojas ir 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio skiria valstybės biudžetas.

Nustatomos „Sodros“ įmokų lubos, kurios iš pradžių siūlomos didesnės ir pamažu susilygins su išmokų lubomis. 2019 metais jos sieks 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus, 2020 metais – 84, o 2021 metais – 60 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) per metus.

Pagal Finansų ministerijos registruotus įstatymų pakeitimus, nurodyti anksčiau įvardyti mokesčių tarifai, pvz., 21 proc. gyventojų pajamų mokestis.

Viešosios įstaigos nebeturės pelno mokesčio lengvatos

Pelno mokesčio lengvata nebebus taikoma pelno nesiekiančioms organizacijoms – jei jos uždirbto pelno nenaudoja tiesiogiai viešuosius interesus tenkinančiai veiklai, joms bus taikomi įprasti pelno mokesčio tarifai, siekiantys nuo 0 iki 15 proc., priklausomai nuo veiklos pobūdžio.

Nauji akcizai bus nustatomi elektroninių cigarečių skysčiui ir kaitinamojo tabako produktams. Kaitinamojo tabako produktams siūloma taikyti 68,6 euro už kilogramą produkto akcizų tarifą, o elektroninių cigarečių skysčiui – 0,2 euro už mililitrą produkto akcizų tarifą.

Gyventojams įstatyme numatyta galimybę susigrąžinti dalį sumokėto GPM už oficialiai įsigytas atliktas pastatų (statinių), lengvųjų automobilių remonto, vaikų priežiūros paslaugas.

Kaip ir žadėta, siūloma nustatyti 0,3 proc. NT mokesčio tarifas gyvenamosios paskirties statiniams, išskyrus pirmąjį būstą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius , Aurelijus Veryga, Jurgita Petrauskienė, Linas Kukuraitis, Vilius Šapoka, Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius , Aurelijus Veryga, Jurgita Petrauskienė, Linas Kukuraitis, Vilius Šapoka, Saulius Skvernelis

Viešuosiuose pirkimuose dalyvaujantys tiekėjai privalės atitikti minimalius patikimumo kriterijus, o jie apibrėžti mokesčių administravimo įstatyme. Kad galėtų dalyvauti pirkimuose, įmonės turės būti trejus metus negavusios baudų už pajamų neapskaitymą ar darbo užmokestį „vokeliuose“, neturėti kitų pažeidimų, tarp kurių nelegalus darbas, nesumokėti ar neapskaityti mokesčiai.

Įmonės vadovas negalės būti 5 metus baustas už sukčiavimą, neteisingų duomenų teikimą ar kokį kitą nusikaltimą ekonomikai ar verslo tvarkai. O taip pat vadovas neturės būti gavęs ir didesnių nei 1500 eurų administracinių baudų, kurios nurodytos sąraše.

Paaiškėjo ir mokesčių amnestijos detalės. Kitąmet norinčios „išskaidrėti“ įmonės galės ne tik nemokėti delspinigių, bet ir paprašyti atidėti mokesčių mokėjimą iki dviejų metų, VMI pasiūlys periodinių mokėjimų grafiką. Jei nepavyks skolos padengti per dvejus metus – nuo likusios sumos bus skaičiuojami delspinigiai.

Pensijų kaupimo dydį rinksis patys

Gyventojams, kurie nekaupė pensijų fonduose papildomai iki šiol, siūloma galimybė prie naujos kaupimo tvarkos pereiti pamažu įmokoms didėjant per 5 metus. Tačiau jiems sudaryta šįkart kaupti pilnu 4+2 proc. modeliu.

Kartu su kaupimo formulės pakeitimu siūloma 2 proc. punktais mažinti „Sodros“ įmokas: taip būtų kompensuojamas įmokų į pensijų fondą padidėjimas daliai kaupiančiųjų.

„Tai reiškia, kad šiuo metu kaupiantiems pagal formulę 2+2+2 padėtis nesikeistų, o kaupiantiems pagal formulę 2+0+0 (tik „Sodros“ lėšomis) arba nekaupiantiems – įmokos laipsniškai padidėtų 2 proc. punktais nuo atlyginimo“, – teigiama SADM pranešime.

Kaupiantieji per visą kaupimo laikotarpį galėtų turėti 12 mėnesių „kaupimo atostogas“: pavyzdžiui, vienais metais nekaupti 3 mėnesius, kitais – 9 mėnesius.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas
Mato Miežonio / 15min nuotr./Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas

Teigiama šios pertvarkos pasekmė – kaupiamoji asmeninė pensija bus tarsi priedas prie „Sodros“ pensijos, tai yra nebeliks nuostatos, jog kaupimas sumažina „Sodros“ pensiją, kaip dabar.

SADM nurodo, kad galima kaupti ir daugiau – siūloma, kad dirbantieji galėtų kaupti daugiau nei 4 proc. nuo pajamų ir už tai būtų skatinami gyventojų pajamų mokesčio lengvata.

„Darbdaviai taip pat galėtų prisidėti prie savo darbuotojo kaupimo pensijai – už tai jie galėtų sulaukti pelno mokesčio lengvatos. Šiuo metu kaupti stipriau ar paprašyti darbdavio prisidėti prie darbuotojo kaupimo II pakopoje neįmanoma“, – teigiama pranešime.

Kaip ir teigta anksčiau, visi dabartiniai kaupiantieji ir nekaupiantys jauni iki 40 metų asmenys būtų automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą su teise atsisakyti.

Nebekaupiantieji pinigų negaus

Žmonės, nusprendę nebekaupti, galėtų pateikti prašymą nutraukti pensijų kaupimo sutartį. Pensijų sąskaitoje sukauptas lėšas jie galėtų arba pervesti į „Sodros“ biudžetą, arba palikti pensijų fonde tolimesniam investavimui iki pensinio amžiaus, aiškina SADM.

„Asmeniui pareiškus norą grįžti į „Sodrą“, sąskaitoje esantys pensijų fondo vienetai būtų konvertuojami į pinigines lėšas, kurios pervedamos į „Sodrą“ atkuriant visas teises tarsi žmogus nebūtų dalyvavęs kaupime. Kalbama apie visą sukauptą pinigų sumą jos neskaidant“, – teigiama pranešime.

Jeigu fonde esanti suma viršija buvusias „Sodros“ įmokas į privatų kaupimą, tuomet perviršis laikomas papildomomis įmokomis individualiajai pensijos daliai.

Jei fonde esanti suma yra mažesnė nei buvusios „Sodros“ įmokos į privatų kaupimą, trūkumas eliminuojamas ir asmeniui atkuriamos visos teisės į „Sodros“ pensiją.

Kartu su pensijų kaupimo pertvarka nustatoma ir maksimali bei minimali anuiteto įsigijimo ribos. Šiuo metu pasiūlyta, kad maksimali riba siektų 50 tūkst. eurų, minimali – 10 tūkst. eurų, bet šie dydžiai būtų indeksuojami kas 5 metus.

Pensijų kaupimo ir mokesčių pertvarkos gairės kol kas yra tik pasiūlymai, kurie bus svarstomi Vyriausybėje ir Seime. Pertvarka įsigaliotų, jeigu jai pritartų parlamentas.

Piktina, kad paliktos 4 dienos

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas piktinasi, kad susipažinti su gausia teisės aktų ir kitų dokumentų apimtimi bei pateikti pastabas paliktos vos 4 dienos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas

„Vyriausybė pateikė mokesčių reformos projektą. Keičiami 9 įstatymai, medžiaga – 151 psl. Kiek laiko visuomenė turi sureaguoti? 4 dienas! Perskaityti, įsigilinti, įvertinti ir pateikti konstruktyvias pastabas. Kaip pilietinei visuomenei dalyvauti tokioje teisėkūroje? Apima jausmas, kad pilietinės visuomenės indėlis teisėkūroje politikams reikalingas tik tada, kai pilietinė visuomenė daro tiksliai tai, kas tinka. Ir patinka valdžiai. Žodžiu, valdžiai reikalinga ne pilietinė visuomenė, o pataikūnų visuomenė. Ir čia ne pirma valdžia, kuri taip elgiasi“, – vien mokesčių pakeitimus socialiniame tinkle „Facebook“ apžvelgia Ž.Šilėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius