-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 20 /13:42

Šokiravo verslą ir ministrą: 27 proc. GPM, „Sodros“ lubos, didesni mokesčiai kapitalui

Seimo Biudžeto ir finansų komitete valdančiųjų kompromisas priimtas buldozeriu. Patvirtintas 27 proc. GPM tarifas itin dideliems atlyginimams, kai „Sodros“ lubos buvo atmestos – tačiau lubas patvirtino kitas komitetas. Padidintas GPM už dividendų ir palūkanų pajamas, viršijančias 107 tūkst. eurų. Įprastas GPM tarifas darbuotojams bus 20 proc. Pradėta mokesčių reforma tarpusavyje supriešino valdančiuosius. Jei sprendimų nepakoreguos Seimas, gali kilti chaosas, įspėja finansų ministras.
Seime patvirtintas kitų metų biudžetas
Kompromisas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Atnaujinta 13.40 val.: „Sodros“ lubas patvirtino pagrindinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas – antradienį pasiektam mokesčių kompromisui komitetai pritarė pilna apimtimi.

Biudžeto ir finansų komitete svarstoma mokesčių reforma pravažiavo buldozeriu – priimtas ne tik kompromisas, bet pridėliota ir naujų mokesčių, išskyrus „Sodros“ lubas. Dėl jau atmestų „Sodros“ lubų balsuojama nebebuvo, tačiau įvestas progresinis GPM tarifas, kuris turėjo būti taikomas „virš lubų“ – 27 proc.

„Padaryta klaida, kuri turės būti išspręsta Seimo salėje. Padaryti tokį dalyką be „Sodros“ lubų mažų mažiausiai būtų keista ir pasekmes būtų sunku prognozuoti“, – sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Jis įspėja, kad klaidos neištaisius, gali kilti chaosas, ir sunku prognozuoti, kokios būtų pasekmės, kaip tai paveiktų rinkos dalyvių elgesį.

Klaidą taisyti ėmėsi kitas – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Jis „Sodros“ lubų klausimu yra pagrindinis, ir lubas patvirtino, nors dar prieš savaitę buvo priėmęs priešingą sprendimą.

„Viskas tvarkoje, sinergija įvyko, komitetai vienas kitą papildė ir nėra jokio chaoso, apie kurį šneka Vilius Šapoka (finansų ministras – BNS)“, – BNS teigė komiteto narys „valstietis“ Tomas Tomilinas.

Atlyginimo skaičiuoklė pagal komitetuose patvirtintą kompromisą
Įveskite
Koks jūsų atlyginimas „į rankas“ 2018-aisiais?
Ar kaupiate pensijų fonde papildomus 2% atlyginimo?
Ar po reformos kaupsite pensijų fonde?
Tavo atlyginimo lapelis
2018 m. 2019 m.
Visa darbo vietos kaina:
Darbdavio socialinio draudimo įmoka:
Atlyginimas „ant popieriaus“:
Pritaikytas NPD:
Gyventojų pajamų mokestis:
Įmokos socialiniam draudimui:
Išskaitymai į pensijų fondą:
Iš viso mokesčių ir atskaitymų:
Išmokamas atlyginimas „į rankas“:

Kompromisas pravažiavo nepaisant S.Jakeliūno prieštaravimų

Finansų ministras Vilius Šapoka patikino, kad Vyriausybė pritaria antradienį rastam kompromisui, atitinkamai balsavo ir komitetas, nors jo pirmininkas Stasys Jakeliūnas teikė ir kitų pasiūlymų. Tačiau kai kurie komiteto priimti sprendimai šokiravo – „Sodros“ lubas anksčiau atmetus, trečiadienį patvirtintas 27 proc. GPM tarifas itin aukštiems atlyginimams, o įprastas GPM tarifas – 20 proc.

„Idiotizmas, tiesus kelias į Venesuelą“, – sakė Valdas Sutkus.

„Patys tarifai yra kompromisas, tačiau visa kita, santykyje su manimi, tai nėra kompromisas, galbūt tai kažkam ir yra kompromisas, Ramūno Karbauskio su Sauliumi Skverneliu, man tai nėra kompromisas“, – rėžė S.Jakeliūnas.

Komitetas pradėjo balsavimą nuo atskirų mokesčių tarifų, kaip registravo parlamentaras Andrius Palionis.

Pirmiausia pritarta, kad kitąmet GPM tarifas – 20 proc. Už tokį sprendimą balsavo 7 komiteto nariai, prieš ir susilaikė po 2 narius.

Komiteto nariai pritarė ir neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimui bei plėtimui. Pagal siūlymą kitąmet NPD sieks 300 eurų, jis bus taikomas iki 2 VDU. Dar po metų NPD sieks 400 eurų, ir bus taikomas iki 2,25 VDU. O 2021 metais NPD sieks 500 eurų ir jis bus taikomas iki 2,5 proc. VDU. Už tokį siūlymą balsavo 6 komiteto nariai, 3 – prieš, ir 2 – susilaikė.

Toks buvo ir antradienį pasiektas kompromisas tarp Ramūno Karbauskio, premjero Sauliaus Skvernelio bei Gedimino Kirkilo.

Neliks pinigų mokytojams?

Konservatoriai piktinosi, kad jau kitąmet biudžetas neteks 320 mln. eurų pajamų, 2020 m. šis mažėjimas plėsis dar 210 mln. eurų

„Aš manau, kad yra labai neatsakinga ir 700 mln. eurų mažesnės biudžeto pajamos yra didžiulės rizikos turintis sprendimas. Siūlau neskubėti pritarti – daryti pertrauką iki rudens, siūlau ramiai pasižiūrėti. Įsivaizduokite, ką jūs dabar padarote – kad iki 2021 m. jokios medikų organizacijos, jokie žemdirbiai, mokytojai, neturi jokių šansų eiti prašyti papildomo finansavimo“, – sakė Andrius Kubilius ir sakė, kad jo „galva neišneša tokių skaičių“.

Komitetas balsavo prieš pertrauką.

„1 milijardas ir 600 mln. eurų! Vien šituos pinigus panaudodamas galėtumėte išspręsti medikų atlyginimų klausimą, visiems galėtumėte padidinti 50 proc., Galėtumėte visiems pedagogams padidinti atlyginimus. Tačiau renkatės visiems pabarstyti po truputį“, – piktinosi konservatorius Mykolas Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Finansų ministras replikavo, kad viešieji finansai nenukentės – tos pajamos, kurios nepateks į biudžetą, liks „Sodroje“.

„Piešti dramą – tai yra tiesiog spekuliacija skaičiais. Kalbant apie viešųjų paslaugų užtikrintumą, ir gydytojų, mokytojų, kitų tarnautojų atlyginimų didinimą – puikiai žinote, kad šiuo metu yra deramasi su visomis atstovaujančiomis organizacijomis, pasirašomos kolektyvinės sutartys. Tai įvertinama biudžeto derybų metu, manau kad bus tos galimybės atlyginimus didinti ir tuos įsipareigojimus įgyvendinti“, – sakė finansų ministras.

„Reikia vertinti kompleksiškai – numatytos didesnės išlaidos valstybės biudžetui, bet didesnės pajamos „Sodros“ biudžetui, iš vienos kišenės išimama, į kitą įdedame, bendrai viešųjų finansų prasme nepasikeičia niekas“, – pridūrė ministras.

Jis pakartojo komitetui, kad kompromisas turi būti priimtas su „Sodros“ lubomis, kurias komitetas jau buvo atmetęs anksčiau.

„Kuomet Vyriausybė siūlė 21 proc. GPM ir 18,5 „Sodros“ tarifą, NPD didinimo planą ir NPD formulės taikymo išplėtimą iškarto prie 2,5 VDU – tai dabar kompromisas rastų toks, kad GPM tarifas yra 20 proc., „Sodros“ – 19,5 proc., o NPD išplėtimas pirmaisiais metais yra ties 2 VDU, antrais ties 2,25 ir trečiais ties 2,5 VDU“, – sakė V.Šapoka.

Atitinkamai koreguojami ir NPD dydžiai – kitąmet NPD siektų 300 eurų, 2020 m. – 400 eurų, o 2021 m. – 500 eurų.

„Kalbant apie „Sodros“ įmokų lubas – surastas kompromisas, kad jos nebūtų taikomos PSD įmokoms“, – akcentavo, kad „Sodros“ lubos turi būti, finansų ministras.

Pridėliojo naujų tarifų: progresinis 27 proc. GPM

Komitete buvo atmestas progresinis 25 proc. GPM tarifas pajamoms virš 120 VDU. Atmestas ir 30 proc. tarifo pasiūlymas.

Tačiau staigmena – be „Sodros“ lubų priimtas 27 proc. GPM tarifas pajamoms viršijančioms 120 VDU kitąmet, 84 VDU – 2020 m. ir 60 VDU – 2021 m. Už didesnį GPM balsavo 6 komiteto nariai, prieš – 4. Seimo nariai vadino tai absurdu, kadangi anksčiau komitete jau buvo atmestos „Sodros“ lubos.

„Mes jau nusprendėme, kad netaikome „Sodros“ lubų? Ir iš naujo to svarstyti negalime. Dėl to kad jau priimtas sprendimas ir jau iškeliavo iš šio posėdžio“, – kvietė nebegrįžti prie „Sodros“ lubų M.Majauskas.

„Su visa pagarba komitetui, vis dėlto galutinį sprendimą priima Seimas“, – rėžė V.Šapoka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka

Patvirtino didesnį dividendų ir palūkanų apmokestinimą

Biudžeto ir finansų komitete buvo atmesta dalis Tomo Tomilino pasiūlymo taikyti 20 proc. tarifą individualios veikloms pajamoms, viršijančioms 107 tūkstančių eurų per metus (120 VDU) – 7 buvo prieš.

Tačiau didesnių mokesčių parlamentarai pridėliojo kapitalui.

Dividendų pajamoms, kurios viršija 120 VDU, turėtų būti taikomas 18 procentų GPM tarifas, pritarė komiteto nariai. Lygiai toks pats turėtų būti ir kitoms pasyvioms pajamoms – palūkanoms.

„Idiotizmas, tiesus kelias į Venesuelą“, – rėžė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ir išėjo iš salės.

Svajūno Stroino / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Svajūno Stroino / 15min nuotr./Valdas Sutkus

„Bendras pelno ir dividendų apmokestinimas dabar siekia 28 proc., jei mes pridėsime dar, tai tikrai gali būti smūgis tiek verslo aplinkai ir investicijoms, tiek ir Lietuvos potencialiam augimui“, – tikino ir V.Šapoka.

Komitetai pritarė ir apribojimui taikyti GPM lengvatą – vietoje 2000 eurų pajamų, nuo kurių bus galima susigrąžinti GPM lengvatas, bus taikomas 1500 eurų dydis, jei visiems sprendimams bus pritarta Seime.

15min jau rašė, kad valdantieji rado kompromisą – 20 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą, 19,5 proc. „Sodros“ tarifą. Taip kompromisas apima „Sodros“ lubas, už kurias būtų taikomas progresinis 27 proc. GPM tarifas pajamoms, viršijančioms lubas.

Tačiau kompromisui pritaria netgi ne visi valdantieji – S.Jakeliūnas registravo projektą, kuriuo siūloma „Sodros“ lubų ir progresinio GPM tarifo netaikyti. Toks S.Jakeliūno pasiūlymas net nebuvo komitete svarstomas – prieš tai komitete nubalsuota už kompromisinį variantą.

Daugiausia nesutarimų kilo ir dėl to, koks neapmokestinamasis pajamų dydis turėtų būti taikomas ir kaip jis turėtų būti plečiamas pagal dirbančiųjų pajamas. Vyriausybės originaliame pasiūlyme buvo teikiamas mažesnis NPD dydis, bet platesnis jo taikymas – iki 2,5 VDU. Rastas kompromisas – taikyti didesnį NPD, tačiau siauresniam gyventojų ratui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius