-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslo ir verslo suartėjimui – 95 mln. Lt

Jau žinomi pirmieji valstybės projektai, kurie ženklina kokybiškai naują mokslo, studijų ir verslo bendradarbiavimo pradžią. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius patvirtino Europos Sąjungos (ES) fondų lėšomis finansuojamų nacionalinių kompleksinių programų projektų sąrašą. Jos konkrečiu turiniu užpildys mokslo, studijų ir verslo centrų – slėnių veiklą.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Verslas Pinigai

Projektai yra parengti pagal nacionalines kompleksines programas, aprėpiančias platų mokslinių tyrinėjimų ir ūkio plėtros spektrą. Tai – jungtinės lazerių, naujųjų medžiagų, elektronikos ir nanotechnologijos, taikomųjų fizinių mokslų ir technologijų, darniosios chemijos, medicinos mokslų bei informacinių technologijų sritys, taip pat jūrinis, žemės, miškų ir maisto ūkio sektoriai. Pirmą kartą plačiu mastu pradedamos plėtoti Lietuvos kūrybinės ir kultūrinės industrijos, teigiama pranešime spaudai.

Iš viso šiems tikslams bus skiriama 95,33 mln. Lt.

Žinių ekonomikos forumo direktoriaus Edgaro Leichterio teigimu, nacionalinės kompleksinės programos projektai – didelis žingsnis į priekį įdarbinant slėnių infrastuktūrą, tai – konkretus slėnių veiklos turinys.

Įgyvendinant šiuos projektus bus rengiami aukščiausios kvalifikacijos specialistai, užtikrinamas mokslininkų ir kitų tyrėjų sektorinis ir geografinis mobilumas (stažuotės), vykdomi moksliniai tyrimai ir eksperimentinė, socialinė, kultūrinė plėtra, stiprinami mokslo ir verslo saitai konkrečiuose mokslui ir žinioms imliuose verslo segmentuose.

Viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl šiandien Lietuvoje dar nėra pakankamai realizuojamas mokslinis potencialas – silpnas bendradarbiavimas tarp universitetų, mokslinių tyrimų institutų ir mokslui imlių verslo įmonių. Pasenusi mokslo ir studijų institucijų infrastruktūra neleidžia atlikti aukšto tarptautinio lygio mokslinių tyrimų.

ES fondų lėšos padės smarkiai išplėtoti Lietuvos mokslo darbų pritaikymą komercinėje veikloje, atvers kelius į europinius projektus, leis įsitraukti į naujai įsikūrusių jungtinių technologijų iniciatyvų ar mokslui ir žinioms imlių įmonių veiklą.

Iš viso finansavimui gauti buvo pateikti 43 nacionalinių kompleksinių programų projektų aprašymai, kurių bendra vertė viršija 151 mln. Lt. Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos ES paramos koordinavimo departamento ES paramos valdymo skyriaus Programų planavimo poskyrio vyr. specialistės Vilmos Popovienės, ne visi pateikti projektų aprašymai atitiko tinkamumo reikalavimus, todėl po pakartotinio vertinimo gruodžio pabaigoje bus sprendžiama dėl pirmo etapo , nacionalinių kompleksinių programų projektų galutinio sąrašo patvirtinimo.

Nacionalinių kompleksinių programų projektai finansuojami pagal 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros ir Ekonomikos augimo veiksmų programų priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius