-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokyklos jau kaulija iš tėvų 2 proc. paramos: VMI įspėja, kad taip negalima

Tėtis iš progimnazijos, kur mokosi jo atžala, gavo instrukciją, kaip mokyklai pervesti savo 2 proc. pajamų mokesčio. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) grūmoja pirštu – taip elgtis negalima.
Moteris prie kompiuterio
Mokyklos jau kaulija tėvų 2 proc.: VMI įspėja, kad taip negalima / Vida Press nuotr.

Inspekcijai fotografiją atsiuntęs tėtis klausia – ar galima taip? Nuotraukoje užfiksuota progimnazijos tėvams padalinta instrukcija, kaip pervesti mokyklai 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Tėvai gali sakyti, kad jie tai darys elektroniniu būdu, bet nėra garantijos, kad taip tikrai bus. Geriau imamės popierinių variantų, – aiškina progimnazijos administracija.

„Toliau plėtosime inžinerinio ugdymo programą, todėl reikės atnaujinti ir papildomai įsigyti laboratorinių priemonių, robotų, kompiuterių“, – rašoma instrukcijoje.

Taip pat joje tėvai informuojami, kad už skirtą paramą bus perkamos priemonės metalo dirbtuvėms, planuojama įsigyti mokyklinių baldų.

„Progimnazijos administracija kartu su buhalterija prašo skubiai atlikti šiuos darbus“, – tęsiama laiške.

VMI atsiųsta nuotr./Instrukcija dėl pajamų mokesčio skyrimo
VMI atsiųsta nuotr./Instrukcija dėl pajamų mokesčio skyrimo

Toliau nurodomi detalūs žingsniai, ką daryti. 2 proc. GPM skyrimo anketą už mokinių tėvus siūlosi užpildyti pati mokykla, kad tik būtų greičiau. Tėvams tereikės ant lapelio užrašyti savo vardą, pavardę, adresą ir asmens kodą, ir užtenka jų žodinio sutikimo skirti paramą. Administracija žada popierines anketas išsiųsti į VMI pati.

„Tėvai gali sakyti, kad jie tai darys elektroniniu būdu, bet nėra garantijos, kad taip tikrai bus. Geriau imamės popierinių variantų“, – taip baigiama instrukcija dėl 2 proc. GPM skyrimo.

VMI informuoja, kad taip daryti negalima.

„Paramą galima skirti tik asmeniškai arba per teisės aktų nustatyta tvarka įgaliotą asmenį. Be to, pateiktą prašymą galima patikslinti iki 2018 m. rugpjūčio 20 dienos. Aktualus bus vėliausiai pateiktas prašymas“, – skelbia VMI.

Kaip išvengti reketo?

Ekspertai tokį mokyklų reikalavimą skirti paramą vadina paprasčiausiu reketu.

„KPMG Lithuania“ mokesčių direktorius Linas Liktorius savo „LinkedIn“ paskyroje yra išsamiai aprašęs, kaip išvengti tokio reketo.

Pateikę pirminę FR0512 prašymą iki GPM deklaravimo datos (gegužės 2 d.) ir nunešę ją į jos reikalaujančią įstaigą, galite pateikti patikslintą formą ir paskirti paramą tiems paramos gavėjams, kuriems, jūsų manymu, jos labiausiai reikia, – yra aiškinęs L.Liktorius.

„Tad tokių „reketininkų“ nurodymu, tėvai privalo skirti savo 2 proc. paramą būtent darželiui ar mokyklai, kurią lanko jų vaikai. Negana to, kad nelieka laisvos valios pasirinkimo skiriant tuos 2 proc., bet dar šie paramos gavėjai reikalauja įrodymų, kad parama buvo paskirta būtent jiems. Todėl tėvai ar jų vaikai į įstaigą turi atnešti pateiktą patvirtintą FR0512 prašymą, kad įstaiga galėtų įsitikinti, jog parama skirta būtent jiems“, – rašė L.Liktorius.

Pasak jo, kovoti yra keli būdai. Vienas jų – pasyvus: „Tad pateikę pirminę FR0512 prašymą iki GPM deklaravimo datos (gegužės 2 d.) ir nunešę ją į jos reikalaujančią įstaigą, galite pateikti patikslintą formą ir paskirti paramą tiems paramos gavėjams, kuriems, jūsų manymu, jos labiausiai reikia. Apie tai pirminis paramos gavėjas nesužinos, nes VMI neperduoda informacijos, kokie asmenys rėmė organizaciją.“

Taip pat galima tokius atvejus tiesiog paskųsti VMI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius