Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sodra“ užminė mįslę: kur dėl 3 centais per mažos algos dingo mėnuo stažo?

„Sodros“ vyšniniai vokai ir toliau keliauja per Lietuvą ir siutina žmones. Štai vieno skaitytojo mama sužinojo, kad pernai uždirbo trimis centais per mažai, todėl „Sodra“ nubraukė net mėnesį stažo. „Sodra“ aiškina kiek kitaip – nors ir parašė, kad ji dirbo tik 11 mėnesių, iš tiesų moters stažas veikiausiai siekia beveik 12 mėnesių.
„Sodros“ laiškas
„Sodros“ laiškas
Temos: 3 Mėnuo Pensija Sodra

Stažas yra skaičiuojamas nuo minimalios mėnesio algos – kiek jų per metus uždirbai, tiek ir mėnesių dirbai (ne daugiau nei 12). „Sodra“ viename vyšniniame laiške 15min skaitytojo mamai nurodo, kad pernai 12 minimalių mėnesių algų neatskaičius mokesčių siekė 4380 eurų, o moteris uždirbo 4379,97 euro. Tai yra, vos trimis centais mažiau.

Tačiau tų trijų centrų trūkumas lėmė, kad moters stažas už praėjusius metus yra tik 11 mėnesių, nors dirbo visus 12, tik kad uždirbo trimis centais per mažai.

„Sodra“ taip žlugdo žmones“, – rašo 15min skaitytojas.

Tačiau „Sodra“ paaiškino, kad niekur moters stažo mėnuo nedingo, mat stažas skaičiuojamas proporcingai – kiek mažiau sumokėjai, tiek ir stažas sumažėjo. Kadangi moteris uždirbo tik trimis centrais mažiau, tai jos stažas ir yra artimas 12 mėnesių, tačiau „Sodra“ nusprendė apvalinti stažą į mažesnę pusę. Taip laiške ir atsirado 11 mėnesių.

Ateityje tokių laiškų, kai skirtumas yra labai mažas, „Sodra“ žada nesiųsti.

„Pripažįstame ir atsiprašome už nesusipratimą: tokių laiškų, kur skirtumas yra ypač mažas, žmonės gauti neturėjo. Tačiau žmogus taip pat gavo labai svarbią informaciją apie visą savo sukauptą stažą bei apie tai, kaip jis skaičiuojamas“, – 15min aiškino „Sodros“ atstovas spaudai Rytas Stalnionis.

Pasak jo, laiške, siekiant informaciją pateikti paprastai ir aiškiai, sukauptas stažas yra suapvalintas, ir dėl trijų centų žmogus neprarado viso mėnesio.

„Tikslų stažą visada galima sužinoti prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojams. Kita vertus, skubame nuraminti: šis skirtumas žmogaus pensijos dydžiui neturės įtakos, jei bus sukauptas reikiamas stažas“, – aiškino R.Stalnionis.

Pasak jo, yra ir dar viena išeitis: „Jei nepriemoka yra atsiradusi dėl klaidos, yra numatyta galimybė darbdaviui pateikti patikslintą SADM pranešimą apie žmogaus draudžiamąsias pajamas „Sodrai“ ir stažas pensijai bus perskaičiuotas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius