-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muitinė atsako: kaip apskaičiuoti mokesčius už prekes, atsisiunčiamas siuntose iš trečiųjų šalių

Prekės, atgabenamos iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungos teritoriją, yra apmokestinamos importo mokesčiais – PVM, muitu ir akcizu. Tokie patys mokesčiai taikomi ir prekėms, įsigyjamoms asmeninėms reikmėms trečiųjų šalių interneto prekyvietėse ir į Lietuvą atsisiunčiamoms siuntomis per greitųjų siuntų tarnybas ar pašto operatorių. Kaip apskaičiuoti, kiek mokesčių reikės sumokėti už atsisiųstą prekę? Apie tai rašoma pranešime žiniasklaidai.
Siuntiniai
Siuntiniai / 123RF.com nuotr.

Liepos 1 dieną nelikus mokestinės PVM lengvatos prekėms, kurių vertė neviršija 22 eurų, importo PVM reikės mokėti už visas prekes siuntose. Mokesčiai skaičiuojami nuo bendros siuntoje esančių prekių kainų sumos.

Taigi, jei prekių siuntoje savoji (tikroji) vertė, t. y. kiek sumokėta už pačias prekes, yra nuo 0,01 euro iki 150 eurų, mokesčiai skaičiuojami taip:

  • nustatoma prekės muitinė vertė – tai prekės savosios (tikrosios) vertės ir jos gabenimo, draudimo, deklaravimo išlaidų suma, pvz., jei prekės savoji vertė yra 10 eurų, už jos siuntimą, draudimą ir deklaravimą sumokėta 30 eurų, vadinasi, prekės muitinė vertė yra 40 eurų;
  • jei prekė akcizinė, apskaičiuojamas akcizo mokestis;
  • sudėjus prekės muitinę vertę ir akcizo mokestį apskaičiuojamas 21 proc. importo PVM.

Jei prekės savoji (tikroji) vertė yra 150,01 eurų ir daugiau:

  • nustatoma prekės muitinė vertė;
  • apskaičiuojamas muito mokestis. Prekėms gali būti taikomi skirtingi muito tarifai, juos galima sužinoti pasinaudojus LITAR duomenų bazėje esančia paieškos sistema;
  • jei prekė akcizinė, apskaičiuojamas akcizo mokestis;
  • sudėjus prekės muitinę vertę, muito ir akcizo mokesčius apskaičiuojamas 21 proc. importo PVM.

Nuo š. m. liepos 1 d. visas siuntose iš trečiųjų šalių atsiųstas prekes bus privaloma deklaruoti muitinei pateikiant importo deklaracijas. Jas bus galima pateikti savarankiškai arba pasinaudojus muitinės tarpininko paslaugomis.

Prievolė už siuntose atsisiųstas prekes mokėti PVM atsiranda tuomet, kai muitinėje yra priimama prekių importo deklaracija. Tad nesvarbu, kada prekės įsigytos ar atgabentos į Lietuvą – jei jų importo deklaracija muitinėje bus priimta iki birželio 30 dienos, PVM lengvata prekėms dar galios, jei liepos 1 d. ir vėliau – už prekes jau reikės mokėti PVM.

Lietuvos muitinė atkreipia dėmesį, kad PVM už prekes yra mokamas tik vieną kartą. Jei pardavėjo pateiktoje sąskaitoje yra įtrauktas PVM, Lietuvoje jo antrą kartą mokėti nereikės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius