Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 06 20 /12:32

„Mūsų amatams“ žada drastiškus pokyčius: įvardijo „proteguotas bendroves“

300 užsakymų be konkurso iš vienos bendrovės, 100 – iš kitos. Plausto statyba, apie kurią niekas nežinojo. Tokius pažeidimus teigia išsiaiškinusi Teisingumo ministerijai, atlikusi nuteistuosius įdarbinančios VĮ „Mūsų amatai“ patikrinimą. Įmonėje žadami drastiški pokyčiai, atleidimai. Jau kreiptasi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl padalinių vadovų. Patys darbuotojai anksčiau 15min teigė tenorintys išgelbėti nuteistųjų socializavimą užtikrinančią įmonę, tačiau jiems niekas nepadeda. Dabar jie teiginius vadina susidorojimu ir patys galvoja kreiptis į teismą
„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai
„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai / Tomo Bliujaus nuotr.

Papildyta 12.32 val: „Mūsų amatų“ padalinių vadovai vadina susidorojimu, tikina, kad skleidžiamas melas.

15min jau rašė, kad „Mūsų amatuose“ susidariusi kritinė situacija – darbai sustoję, sutartys nutraukinėjamos, o įmonė veiklai tęsti neturi žaliavų.

Patys įmonės darbuotojai tikino, kad įmonė galėtų pati save išlaikyti, tačiau problemos prasidėjo tuomet, kai įmonė tapo perkančiąja organizacija. Anot įmonės darbuotojų, įmonė žlugdoma ir jos veiklos nesiekiama išgelbėti, nors nuteistiesiems darbas yra pagrindinis socializacijos būdas.

Po 15min publikacijos Teisingumo ministerijos pareigūnai surengė spaudos konferenciją, kurioje išsakė griežtą poziciją – viešieji pirkimai neatitiko įstatymo raidės, darbuotojams gresia atleidimas, įmonė bus reorganizuojama.

„Korupcijos prevencijos skyrius atliko detalų patikrinimą VĮ „Mūsų amatai“. Norėčiau pasakyti, kad atlikus tyrimą paaiškėjo, kad šioje įmonėje nebuvo laikomasi praktiškai jokių reikalavimų, kas susiję su Viešųjų pirkimų įstatymu. (…) Nuo 2015 m. ši įmonė turėjo pirkimus vykdyti pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, tačiau atlikus patikrinimą paaiškėjo, kad konkursai buvo vykdomi kaip kas suprasdavo“, – tikina teisingumo viceministras Žydrūnas Plytnikas.

Anot jo, pirkimai būdavo neskelbdami, viešieji ir privatūs interesai nebūdavo deklaruojami, pirkimai būdavo skaidomi į dalis, kad jų nereikėtų skelbti ir pan.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žydrūnas Plytnikas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žydrūnas Plytnikas

„Šiuo metu informacija apie tam tikrus asmenis perduota VTEK ir paaiškėjus, kad jeigu bus pažeidę šie asmenys viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo tvarką – bus atleidžiami iš šios įmonės. Taip pat ir visi kiti asmenys, jei paaiškės, kad neteisėtai vykdė veiklą ar prisidėjo prie neteisėtos veiklos, turės pasitraukti iš šios įmonės“, – patikina Ž.Plytnikas.

304 sutartys su viena įmone, statė laivą

Teisingumo ministerijos Korupcijos prevencijos skyriaus vedėja Jelena Valentukevičienė vardijo nustatytus pažeidimus: 304 sutartys neskelbiamų derybų būdu buvo sudarytos su UAB „Vilniaus Lytagra“, o jų vertė 9248 eurai, tiek sutarčių sudaryta per 2018 metus.

„Kitas toks tiekėjas proteguojamas – 109 neskelbiamos apklausos su UAB „Nemuno baldų“ prekyba. 121 tūkst. eurų, irgi turėjo būti skelbiamas net nemažos vertės pirkimas“, – kalba J.Valentukevičienė.

Dar 53 pirkimai neskelbiamų apklausų būdu sudaryti su „Deforma“, jų vertė 20 tūkst. eurų, o 34 sutartys – su „Ulmas“, o pirkimų vertė 15,2 tūkst. eurų, vardijo Teisingumo ministerijos atstovė. Anot jos, mediena buvo perkama iš vieno tiekėjo, metalai – iš kitų.

Tomo Bliujaus nuotr./„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai
Tomo Bliujaus nuotr./„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai

„Protegavimas – terminas toks yra, bet mes galime daryti tokią prielaidą, kadangi daugiausia apklausų buvo nustatyta su vieninteliais šitais tiekėjais“, – tikina J.Valentukevičienė.

Ž.Plytnikas pridūrė, kad įmonė turi 38 automobilius, tačiau nėra pirkimų, kaip šiems automobiliams buvo perkami degalai.

„Patikrinimo metu dėl neteisėtos veikos buvo atrasta apie laivo statybos gamybą, kurio jokiuose dokumentuose nebuvo, nefigūravo. O patikrinimo metu atsirado“, – vardijo Ž.Plytnikas, o vėliau patikslino, kad tai buvo metalinis plaustas.

Taip pat jis tikino, kad „buvo aptikta, kad per šią įmonę galimai buvo įvežami ir mobilūs telefonai, kurie visiškai nesusiję su šios įmonės veikla“, tikėtina – nuteistiesiems.

Tačiau nenustatyta, ar kas nors iš tokios veiklos turėjo asmeninės naudos.

„Įstatymas yra tam, kad jo būtų laikomasi. Turi vykdyti įstatymą visi pagal nustatytą raidę. Jei nevykdei, vadinasi pats kaltas. Įstatymo nežinojimas yra paties atsakomybė“, – kalbėjo Ž.Plytnikas.

Tomo Bliujaus nuotr./„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai
Tomo Bliujaus nuotr./„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai

Laukia drastiški pokyčiai

Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas tikino, kad nustatytus faktus reikia pripažinti „negražinant ir netušuojant“, anot jo, pagrindinė institucijos veikla buvo pelno siekimas (tiesa, įmonė buvo nuostolinga).

„Pagrindinė „Mūsų amatų“ veikla nutolo nuo pagrindinių įmonės tikslų – tai nuteistųjų įdarbinimas, jų profesinis rengimas, socialinė integracija. O buvo nueita į beatodairišką pelno siekimą, pažeidžiant įstatymo reikalavimus“, – sako V.Kulikauskas.

Anot jo, esamą situaciją sudarė „visa eilė vadybinių elementų, ne tik pačių vadovų, bet ir padalinių vadovų elementarios vadybos nebuvimas visose grandyse“.

„Mūsų kaip steigėjo tokia įmonės veikla netenkina. Priimtas sprendimas dėl reorganizavimo. Perspektyvoje planuojama keisti teisinę formą į VšĮ, kurios pagrindinė veikla – nuteistųjų įdarbinimas, socializacija“, – sako Kalėjimų departamento vadovas.

Tomo Bliujaus nuotr./„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai
Tomo Bliujaus nuotr./„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai

Anot jo, duotas nurodymas peržiūrėti ir nutraukti nuostolingas veiklas, kurios neša nuostolį įmonei. Ateityje keisis įmonės veikimo modelis – jis bus grindžiamas verslo pritraukimu į pataisos įstaigas, užtikrinant nuteistųjų įdarbinimą. Verslas esą galėtų atsinešti savo įrangą, įrengimus, užtikrinti reikalingą kvalifikacijos kėlimą.

„Reorganizuojat šią įmonę tai tikrai numatomi drastiški pokyčiai įmonės struktūroje. Dabar yra 115 etatų, užimta apie 100. Manau, tiek nereikės ir tai artimiausioje ateityje bus ir sprendžiama“, – sako V.Kulikauskas.

Anot jo, personalo poreikiai bus įvertinti artimiausiu metu, šiuo metu atliekami vertinimai. Numatoma įmonę pertvarkyti iki 2020 metų vidurio.

„Ką norėčiau pabrėžti, ką girdime ir spaudoje, kad mažėja nuteistųjų įdarbinimas. Norime paneigti šitą faktą, nuo įmonės įsteigimo yra nuoseklus įdarbintųjų didėjimas, kai nuteistųjų skaičiai ženkliai mažėja. (…) 1300 asmenų dirba. Darbinė veikla yra nenutrūkusi, ji yra vykdoma“, – tikina Kalėjimų departamento vadovas.

Tomo Bliujaus nuotr./„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai
Tomo Bliujaus nuotr./„Mūsų amatų“ cechai tušti: nėra žaliavų, nevyksta gamyba, kaupiasi nuostoliai

Teisingumo ministro patarėjas Gintaras Žandaravičius, laikinai vadovaujantis „Mūsų amatams“, tikino, kad jau dabar įmonė bendradarbiauja su verslu, kuris kuria darbo vietas. Tarp pritrauktų įmonių – „Achemos grupės“ kontroliuojama „Achempak“, „Bruneros“, „Pontem“, dar „su keliomis vedamos derybos“. Anot jo, dirbdami su verslo įmonėmis įkalintieji būtų apmokyti ir išėję į laisvę jau turėtų profesiją, darbo vietą ir pragyvenimo šaltinį.

„Kartu su Kalėjimų departamentu patį verslo modelį keičiame, nes „Mūsų amatai“ buvo orientuoti į pelną, bet tas pelnas, pasirodo, yra pavirtęs į nuostolį, už 2018 m. sugeneruota pusė milijono eurų nuostolio“, – sako G.Žandaravičius.

Anot jo, jau po sujungimo 2015 m. „Mūsų amatai“ „atsinešė“ 1,4 mln. eurų nuostolių. Įmonės skolos artėja prie 2 milijonų eurų.

Vadina susidorojimu ir ketina kreiptis į teismą

Pasirodžius publikacijai su 15min susisiekė „Mūsų amatų“ Pravieniškių filialo direktorius Tomas Bliujus ir jis patikina, kad juos kontroliuojančios institucijos skleidžia neteisingą informaciją – dabar kaliniai neturi darbo, ir dirba ne 350 nuteistųjų, o apie 450. Darbuotojai svarsto gintis teisme dėl jiems metamų kaltinimų.

„Mūsų įmonės vadovas ir Kalėjimų departamentas teikia neteisingą informaciją

„Mūsų įmonės vadovas ir KD teikia, kaip sakykim, neteisingą informaciją dėl verslo pritraukimo dėl verslo pritraukimo, nes jie nieko nepritraukė. Minima sutartis su „Achempak“ galioja jau 10 metų ar daugiau. Su VšĮ „Bruneros“ ar „Pontem“ – birželio 7 d. „Mūsų amatai“ patys nusiuntė jiems raštą dėl tų sutarčių nutraukimą, patys inicijuoja sutarčių nutraukimus. O jie deklaruoja viešai, kad verslas pritraukiamas – tai yra grynas melas. Kovo mėnesį buvo nutraukta sutartis dėl duonos kepimo“, – nerimauja T.Bliujus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Bliujus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Bliujus

Anot jo, „visiškas melas kad įdarbinti 1300 kalinių“

„Pravieniškių filialas, kuris apima ir Vilniaus Lukiškių padalinį – čia dirbančiųjų skaičius sudaro 350 nuteistųjų. Marijampolė atostogauja, o Alytuje, kalbėjau su vadovu, yra 70-90 dirbančiųjų“, – skaičius mini T.Bliujus.

Kalbėdamas apie viešuosius pirkimus T.Bliujus tikina, kad darbuotojai rašo raštą, kad galėtų susipažinti su išvada

„Tas korpucijos prevencijos skyrius įkurtas vasario mėnesį. Čia užsakomasis susidorojimas su mumis. Ne padalinių vadovai yra viešųjų pirkimų vykdytojai, o direktorius, mes esame iniciatoriai. Mes be abejo ginsimės. Mes norėsime su visais faktais kreiptis, su dokumentais, surinksime visą informaciją, galbūt gausime ir išvadą (Teisingumo ministerijos – 15min). Jei tie faktai neatitinka tikrovės, galbūt ir kreipsimės į teismą“, – sako T.Bliujus.

Apie viešųjų pirkimų pažeidimus „Mūsų amatuose“ kalbama jau kurį laiką – kovo mėnesį vadovauti įmonei pradėjęs vadovauti G.Žandaravičius anksčiau yra sakęs, kad „Mūsų amatai“ gamybines funkcijas pataisos namuose perleis kitoms įmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius