Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinė vartojimo kredito asociacija – už griežtesnį rinkos reguliavimą ir veiklos viešumą

Antradienį savo veiklą pradedančios Nacionalinės vartojimo kredito asociacijos (NVKA) nariai siekia laikytis profesionalaus vartojimo kreditų paslaugų teikimo reikalavimų bei veiklos skaidrumo ir iš karto imasi priemonių. NVKA rinks, analizuos ir viešins duomenis apie vartojimo kreditų sektorių, o asociacijos nariai taps pirmaisiais Kreditų biuro vartotojais.
Dvigubai didesnių šildymo sąskaitų su nerimu šiemet laukia tiek miestiečiai, tiek miesto valdžia.
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Rinka

Tris didžiausią patirtį ir vartotojų skaičių turinčias vartojimo kreditų įmones, atstovaujančias prekinius ženklus „Kreditas 123“, „Moment Credit“, „Credit24“, į asociaciją suvienijo poreikis skatinti atsakingo verslo praktiką vartojimo kreditų paslaugų rinkoje bei šios veiklos priežiūros būtinybė.

Siekdama įgyvendinti atsakingo skolinimo politiką bei didinti pasitikėjimą vartojimo kreditų sektoriumi, NVKA stebės ir analizuos vartojimo kreditų paslaugų rinką, teiks informaciją apie jos pokyčius bei savo narių veiklą.

Siekdama įgyvendinti atsakingo skolinimo politiką bei didinti pasitikėjimą vartojimo kreditų sektoriumi, NVKA stebės ir analizuos vartojimo kreditų paslaugų rinką, teiks informaciją apie jos pokyčius bei savo narių veiklą.

„Asociacijos nariai užima daugiau nei pusę visos nebankinių vartojimo kreditų rinkos, todėl galėsime teikti gana išsamią, tikslią ir patikimą informaciją apie šį sektorių. 2008 m. pabaigoje NVKA narių bendras vartojimo kreditų portfelis sudarė beveik 185 milijonus litų, o pirmąjį šių metų ketvirtį – beveik 200 milijonų litų“, – sako Nacionalinės vartojimo kredito asociacijos direktorius Pranciškus Gerulis.

Asociacijos narių teikiamomis vartojimo kreditų paslaugomis pernai naudojosi apie 110 tūkstančių gyventojų, o naujai išduotų paskolų suma siekė daugiau nei 150 milijonų litų. Per šių metų pirmąjį ketvirtį klientų skaičius išaugo iki 126 tūkstančių, o naujai išduotų paskolų suma sudarė per 40 milijonų litų.

NVKA direktoriaus Pranciškaus Gerulio teigimu, asociacijos nariai įsitikinę, kad sparčiai augant gyventojų, besinaudojančių vartojmo kreditais, skaičiui, griežtesnis šio sektoriaus reguliavimas ir priežiūra yra būtina, siekiant apsaugoti žmones ir užtikrinti, jog finansų ir kreditų įmonės atsakingai teiktų finansines paslaugas.

„Mūsų asociacija savo nariams jau dabar kelia gerokai griežtesnius veiklos standartus nei esamos teisinės nuostatos. NVKA nariais gali būti tik asociacijos kriterijus atitinkančios įmonės, atsakingai vertinančios klientų mokumą ir galimybes laiku grąžinti kreditą, audituojančios savo metinius rezultatus, vykdančios visus teisės aktuose numatytus reikalavimus, susijusius su vartojimo kreditų paslaugų veikla bei vartotojų teisių ir asmens duomenų apsauga“, – sako jis.

Taip pat asociacijos nariai privalės priklausyti Kreditų biurui. Tai pirmoji ir kol kas vienintelė ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos valstybėse, informacinė sistema, teiksianti galimybę vartojimo kreditų bendrovėms saugiai keistis duomenimis apie klientų finansinius įsipareigojimus.

Kreditų biuras pradės veikti birželį, o NVKA nariai taps pirmaisiais jo vartotojais. Jis leis asociacijos nariams priimti labiau pagrįstus kreditavimo sprendimus, o jų klientus apsaugos nuo skolinimosi ne pagal jų finansines galimybes. Taip bus mažinama gyventojų kreditavimo rizika, užkirstas kelias persiskolinimui, o mokūs klientai galės nesunkiai įrodyti, kad yra sąžiningi ir patikimi.

NVKA bus atvira visoms finansų ir kreditų įmonėms, siekiančioms tų pačių tikslų ir puoselėjančioms tas pačias vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius