Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos vėl ropščiasi aukštyn

Dėl įsižiebusio Izraelio ir Palestinos konflikto Gazos ruože bei Rusijai nutraukus dujų tiekimą Ukrainai, įtampa žaliavų rinkose nemažėja – baiminantis, kad dėl konfliktų gali sutrikti naftos tiekimas, juodasis auksas pasaulyje sparčiai brangsta.
Neseniai rekordiškai smukusi naftos kaina vėl šauna į viršų.
Neseniai rekordiškai smukusi naftos kaina vėl šauna į viršų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) atstovai pranešė, kad dėl įtampos regione baiminantis tiekimo sutrikimų, nafta pabrango ir jau 3 dienas jos kaina yra pakilusi iki 48 JAV dolerių (122 Lt) už barelį. Dar gruodžio viduryje jos kaina buvo 32 JAV doleriai (82 Lt) už barelį. Per praėjusius metus nafta, kurios kaina vasarą siekė 147 dolerius (375 Lt) už barelį, atpigo 54 proc.

Įtampą didina ir Irano pareiškimas, jog konflikto metu derėtų boikotuoti Izraelio sąjungininkus ir sustabdyti naftos tiekimą Izraeliui bei jo šalininkams. Tačiau OPEC teigia, jog tokia alternatyva yra vargiai įmanoma – didžiausi OPEC naftos eksportuotojai Saudo Arabija, Kuveitas ir Jungtiniai Arabų Emyratai palaiko draugiškus santykius su JAV, todėl drastiškų priemonių imtis kol kas neketinama.

Izraelis vakar tęsė karinius veiksmus Gazos ruože. Nors dėl to nekyla tiesioginė grėsmė naftos gręžiniams, baiminamasi, kad drastišku veiksmų gali imtis kitos Artimųjų Rytų šalys, kurių naftos eksportas sudaro trečdalį viso pasaulio eksporto. Ypač būgštaujama dėl naftos eksportuotojo Irano reakcijos. Šios šalies karininkai jau paragino islamiškas šalis netiekti naftos Izraelio rėmėjams, pranešė „Reuters“.

Nerimą naftos žaliavų rinkose taip pat didina ir Rusijos bei Ukrainos konfliktas dėl dujų tiekimo.

Degalai kol kas nebrangs

Lietuvos degalinių atstovai vieningai teigia, jog dėl brangstančios naftos pasaulyje degalų kainos šalyje kol kas nekils.

„Šiuo metu degalai brangsta dėl padidėjusių akcizų. Kol kas jokių planų branginti degalus dėl kylančių naftos kainų neturime. Žiūrėsime, kokios tendencijos bus toliau“, – tikino „PKN Orlen“ degalinių tinklo atstovas spaudai Jacekas J.Komaras.

„Degalų kaina dabar didėja dėl akcizų ir pridėtinės vertės mokesčio. Sunku prognozuoti, ar degalai brangs dėl naftos kainų kilimo: paprastai tendencijos žaliavų rinkoje mums atsiliepia tik po 2–3 savaičių. Kadangi neaišku, ar nafta toliau brangs, ar pigs, ar kaina stabilizuosis, nieko tikslaus pasakyti neįmanoma. Tačiau bent jau artimiausiu metu dėl naftos degalai nebrangs“, – sakė „Lukoil“ degalinių tinklo atstovas spaudai Gediminas Petrauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius