-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos žaliavos ir degalų kainos nenustoja augusios

Praėjusią savaitę „Brent“ naftos žaliava Londono biržoje pabrango 2,58 JAV dolerio. Šiuo metu jos kaina siekia 77,51 JAV dolerio. Pranešime spaudai teigiama, kad nuo metų pradžios naftos žaliavos kaina išaugo dvigubai – sausio pradžioje juodojo aukso kaina siekė apie 36 JAV dolerius.
Nafta
Nafta / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „Lietuvos Statoil“ Pardavimo ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus, pagrindinė naftos žaliavos kainos kilimo priežastis – silpnėjantis JAV doleris ir pozityvios prognozės, kad atsigauna didžiųjų šalių ekonomika.

Pasak G.Bandzevičiaus, naftos kainos augimas turi ir vieną pozityvią pusę – skatina rinkos dalyvius grįžti prie investicijų į naftos žaliavos gavybą svarstymo. Metų pradžioje dauguma naftą išgaunančių šalių teigė, kad 40 JAV dolerių už barelį kaina yra per maža, kad šalims būtų pelninga toliau investuoti į žaliavos gavybą.

Pasak G.Bandzevičiaus, naftos kainos augimas turi ir vieną pozityvią pusę – skatina rinkos dalyvius grįžti prie investicijų į naftos žaliavos gavybą svarstymo.

Praėjusią savaitę buvo paskelbti išankstiniai Kinijos ekonomikos III ketvirčio rezultatai, kurie rodo šalies ekonomikos augimą. Preliminariais duomenimis, šalies ūkis III ketvirtį išaugo 8,9 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, o II ketvirtį šalies ekonomika augo 7,9 procento. Kinijos Vyriausybė teigia, kad pasieks šiais metais numatytą vidutinį 8 proc. šalies ūkio augimą.

Taip pat skelbiama, kad rugsėjį Kinijos naftos perdirbimo gamyklų apyvarta išaugo 14 proc., palyginti su praeitų metų rugsėju. Šiuo metu per dieną Kinijoje perdirbama 8 mln. barelių naftos ir tai yra rekordinis naftos žaliavos perdirbimo augimas Kinijoje (pasaulyje per dieną suvartojama apie 84 mln. barelių per dieną). Tikėtina, kad panašios apimtys išliks ir spalio mėnesį.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad trys Nigerijos naftos perdirbimo gamyklos pradėjo dirbti visu pajėgumu. Tai yra svarbi žinia rinkai, nes šiuo metu Nigerija, nors ir yra viena svarbiausių OPEC narių, nepajėgia patenkinti vietinės naftos produktų paklausos. Dalis degalų iki šiol buvo  importuojami iš kitų šalių.

Roterdamo biržoje naftos produktų indeksai pakilo

Praėjusią savaitę dyzelino ir benzino „Platts“ indeksai kilo atkartodami naftos žaliavos kainos augimą. Benzino „Platts“ indeksas išaugo 19 JAV dolerių, dyzelino – 20 dolerių.

Didmeninėje prekyboje per savaitę litras benzino pabrango 9 ct, dyzelinas – 3 ct, o dujos – 4 ct. Mažmeninė rinka atkartojo pokyčius didmeninėje rinkoje – litro benzino kaina pakilo 5 ct, dyzelinas pabrango 7 ct, o dujų kaina išaugo 2 ct. 

Pasak G.Bandzevičiaus, šiuo metu rinka vis dar reaguoja į naftos žaliavos kainos kilimą, todėl tikėtina, kad ir degalų kainos turėtų augti – kol kas rinkoje nematoma jokių jas amortizuojančių veiksnių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius