-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos žaliavos rinka atsispyrė Dubajaus finansinei krizei

Per savaitę „Brent“ naftos kaina Londono biržoje pakilo 1,76 JAV doleriais. Šiandien jos barelis kainuoja apie 77,86 dolerius. „Lietuva Statoil“ Pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus teigimu, iki šiol naftos žaliavos rinka stipriai nesureagavo į finansinę suirutę Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir jos kaina šoktelėjo nežymiai.
Naftos platforma
Naftos platforma / „Scanpix“ nuotr.

Tikėtina, kad artimiausiu metu rinkos dėmesys išliks sukoncentruotas į Kopenhagoje vykstantį Jungtinių Tautų susitikimą, kuriame bus svarstomos klimato kaitos problemos.

Pirmadienį Dubajaus vyriausybė pranešė, kad ji nėra atsakinga už kompanijos „Dubai World“ skolas, taip įnešdama papildomos sumaišties į finansų rinką ir griaudama investuotojų pasitikėjimą. Toks pareiškimas reiškia, kad JAE gali negarantuoti už šalies konglomeratų finansinius įsipareigojimus. Vis dėlto šie pranešimai neturėjo ženklesnės įtakos naftos žaliavos kainai.

Antradienį Rusijos diplomatai patvirtino, jog šalis rems Tarptautinės bendruomenės sankcijas Iranui dėl jo vykdomos urano sodrinimo programos. Praėjusią savaitę Iranas pranešė neketinantis atsisakyti branduolinės programos ir atmetė Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuriame išsakoma neigiama pozicija dėl Irano veiksmų. Tai padidino įtampą regione, kur išgaunama didžiausia dalis pasaulio naftos žaliavos. Iranas į tarptautinės bendruomenės pareiškimus atsakė, kad numatomos užsienio sankcijos neturės jokios įtakos šaliai.

Pasak G.Bandzevičiaus, šiuo metu nėra veiksnių, kurie galėtų ženkliau paveikti naftos žaliavos kainas, todėl artimiausiu metu tikimasi stabilumo ir degalų rinkoje.

Arabų šalių naftos gamintojai paskelbė, kad juos tenkina tarp 70 ir 80 JAV dolerių svyruojančios naftos barelio kainos ir jie nemato priežasčių, dėl ko OPEC susitikime reikėtų keisti dabar esančias naftos gavybos kvotas. Kuveito naftos ministras Šeichas Ahmad al-Abdullah al-Sabah teigia, kad OPEC įsipareigojimai mažinti gavybos kvotas šiuo metu vis dar nėra tinkamai vykdomi ir, jo manymu, gavyba ateityje turėtų būti dar labiau ribojama.

JAV energetikos informacijos administracija pranešė, kad JAV naftos atsargos per savaitę išaugo 2,1 mln. barelių. Jų augimą lėmė sumažėję naftos perdirbimo gamyklų pajėgumai. Nors naftos importas į šalį sumažėjo, tačiau jis vis tiek negalėjo kompensuoti sumažėjusių perdirbimo gamyklų pajėgumų. Benzino atsargos šalyje išaugo ypač stipriai – 4 mln. barelių. Tai lėmė sumažėjusi degalų paklausa JAV. Dyzelino atsargos per savaitę sumažėjo 1,2 mln. barelių. JAV analitikai mano, kad JAV perdirbimo gamyklų pajėgumai sausio mėnesį paklausą viršys 10 proc. Tai vyks dėl ekonominio nuosmukio ir dėl alternatyvių (bio) degalų naudojimo šalyje.

Roterdamo biržoje kilo naftos produktų Platts indeksai

Pabrangusi naftos žaliava paveikė pasaulinę produktų rinką – benzino „Platts“ indeksas išaugo 12 JAV dolerių, dyzelino – 18 dolerių.

Per savaitę litro benzino kaina Lietuvos didmeninėje rinkoje pakilo 2 ct, dyzelinas brango 4 ct, o dujų kaina sumažėjo 4 ct.

Benzinas pigiausias Latvijoje, o dyzelinas – Lietuvoje

Per savaitę mažmeninėje prekyboje litras benzino ir dyzelino Lietuvoje atpigo 1 ct, o dujų kaina ūgtelėjo 3 ct. Šiuo metu litras A-95 benzino Lietuvoje kainuoja 3,85 Lt, Lenkijoje – 3,62 Lt, Latvijoje – 3,45 Lt, o Estijoje – 3,55 Lt. Litras dyzelino Lietuvoje šiuo metu kainuoja 3,17 Lt, Lenkijoje – 3,20 Lt, Latvijoje – 3,30 Lt, o Estijoje – 3,50 Lt.

Pasak G.Bandzevičiaus, šiuo metu nėra veiksnių, kurie galėtų ženkliau paveikti naftos žaliavos kainas, todėl artimiausiu metu tikimasi stabilumo ir degalų rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius