Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja „Sodros“ skaičiuoklė: net benamiai moka didesnius mokesčius nei ūkininkai

Valstybinė mokesčių inspekcija ir „Sodra“ parengė naują individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę, kuri leidžia individualią veiklą vykdantiems asmenims apsiskaičiuoti mokesčius. Pasirodo, kad būti smulkiu ūkininku netgi parankiau, nei turėti verslo liudijimą – „Sodrai“ mokėti nereikia, o GPM tarifas – nuo 0 iki 10 proc., net ir sveikatos draudimas – lengvatinis. Netgi benamiai turi mokėti didesnius mokesčius.
Bedarbis
Sofos ūkininkas / 123rf.com

„Sodra“ kartu su Valstybine mokesčių inspekcija parengė skaičiuokles įvairioms veiklos formoms – pasinaudojus jomis galima apskaičiuoti gyventojų pajamų mokestį (GPM), privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį bei valstybinio sveikatos draudimo (VSD) įmokų sumas. Visą skaičiuoklių sąrašą rasite straipsnio pabaigoje.

Naujausia skaičiuoklė – individualiai veiklai, įskaitant ir žemės ūkio veiklą ar veiklą turint verslo liudijimą.

Ūkininkas, kurio valda yra mažesnė negu 2 ekonominio dydžio vienetai (EDV), nemokės jokių įmokų socialiniam draudimui – tik simbolinį 12 eurų sveikatos draudimo mokestį, kai netgi bedarbiai, nesiregistravę Darbo biržoje, turi mokėti 36 eurus per mėnesį. O gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas smulkiam ūkininkui, kol pelnas nepasiekia 45 tūkst. eurų – 0 proc.

Tik PVM mokėtojais įsiregistravę ūkininkai mokėtų 5 proc. GPM, kol apmokestinamosios pajamos neviršija 20 tūkst. eurų, tarifas vėliau palaipsniui didėja, kol pasiekia maksimalius 10 proc.

Įvedus į skaičiuoklę kad ir milijono eurų pajamas, jei tokias sugebėtų gauti smulkus ūkininkas, mokesčių „Sodrai“ jis nemokėtų, jam tektų susimokėti tik 10 proc. GPM. ir 144 eurus sveikatos draudimui per metus.

Net ir stambiausi ūkininkai beveik išvengia mokesčių. Milijonus eurų uždirbantis ūkininkas turi „Sodros“ lubas – jo įmokos neviršys 3272 eurų per metus (270 eurų per mėnesį), o sveikatos draudimui nereikės mokėti daugiau nei 1019 eurų per metus (85 eurus per mėnesį), rodo skaičiuoklė.

Palyginimui, vidutinį darbo užmokestį gaunantis asmuo ir jo darbdavys sumoka daugiau socialinio draudimo įmokų nei stambiausias ūkininkas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Žemės ūkis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Žemės ūkis

Stambiausių ūkininkų GPM taip pat lengvatinis – 10 proc. Tačiau jis taikomas tik toms pajamoms, kurios liko po sąnaudų. 15min dar pernai rašė, kad ūkininkai yra privilegijuoti dėl aibės ne tik mokestinių lengvatų, bet ir kitų išimčių, papildomų išmokų. Tačiau jie linkę vengti net ir mažiausių prievolių – kuo didesnes pajamas gavo ūkininkas, tuo santykinai didesnes sąnaudas jis patyrė, mažinančias apmokestinamąjį pelną.

Leidžiamais ūkininkų atskaitymais laikomos sėklos ir sodmenys, pašarai, trąšos, augalų ir gyvūnų apsaugos priemonės, degalai ir tepalai, atsarginės dalys, statybinės ir remonto medžiagos, elektra, vanduo, dujos, ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudos, turto remonto sąnaudos, žemės mokesčio ir nuomos sąnaudos, turto draudimo sąnaudos, palūkanų, įrankių įsigijimo, darbo užmokesčio išlaidos, privalomojo socialinio, sveikatos draudimo įmokos, privalomos rinkliavos, mokesčiai ir kitos su individualia žemės ūkio veikla susijusios išlaidos.

Kitąmet ūkininkų mokesčiai turėtų kiek paaugti. Maksimalus GPM pasiektų 15 proc., o „Sodros“ įmokų lubos – apie 6500 eurų per metus, arba 542 eurai per mėnesį.

Naudingos skaičiuoklės – vienoje vietoje

VMI ir „Sodra“ yra parengusios daugiau naudingų skaičiuoklių, kurios leidžia apskaičiuoti taikomus mokesčius ar išmokas, pensijas

„Sodros“ skaičiuoklės

VMI skaičiuoklės:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius