Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naują sezoną vienuose miestuose šildymas pabrango, kituose atpigo

Naują šildymo sezoną dauguma šalies miestų pasitinka didesnėmis kainomis nei prieš metus, tačiau kai kuriuose miestuose šildymas atpigo.
Šildymas
Šildymas

Šiluma brangsta dėl per metus augusių dujų kainų. Tačiau tikėtina, kad tarifai šį sezoną daugiau nedidės, nes dujos nebebrangsta. Be to, kainas gali koreguoti artėjantys savivaldybių rinkimai, trečiadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Šiluma brangsta dėl per metus augusių dujų kainų. Tačiau tikėtina, kad tarifai šį sezoną daugiau nedidės, nes dujos nebebrangsta.

„Šilumos energija brango tuose miestuose ir rajonuose, kurie yra priklausomi tik nuo dujų, o biokuras sudaro nežymią dalį“, – teigė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis.

Importuojamų dujų kaina Lietuvai per metus padidėjo apie 300 litų už 1 tūkst. kubinių metrų. Prieš praėjusį šildymo sezoną dujos kainavo 689 litus, o dabar – 977 litus.

„Pasaulinės tendencijos rodo, kad šiuo metu yra kainos pikas. Žymesnio dujų brangimo neprognozuojame. Todėl sąskaitos gyventojams turėtų arba likti panašios kaip pernai, arba sumažėti“, – sakė D.Janulionis.

Per metus labiausiai šilumos kaina išaugo Kauno mieste ir rajone. Nuo praėjusių metų spalio 1 dienos iki dabar viena šilumos kilovatvalandė (kWh) miesto gyventojams pabrango 6,45 cento (31 proc.) – iki 26,99 cento.

Miestui šilumą gamina Kauno termofikacinė elektrinė, valdoma koncerno „Gazprom“. Elektrinės atstovai tikino, kad per metus elektrinei tiesiogiai tiekiamos dujos brango 20 proc, todėl teko didinti ir gaminamos šilumos kainą.

Šiluma vartotojams brango ir kituose didžiuosiuose miestuose. Vilniuje – 3,75 cento, Klaipėdoje – 4,13 cento už kWh. Tik Šiauliuose ji, palyginti su praėjusių metų spaliu, šiek tiek smuktelėjo.

Per metus labiausiai šilumos kaina išaugo Kauno mieste ir rajone.

Brangiausiai už šilumą mokančių miestų dešimtukas beveik nesikeitė. Nors Prienuose šilumos kaina smuko daugiausia – 3,7 cento, šio miesto gyventojai Lietuvoje vis dar moka daugiausia – 32,44 cento už kWh.

„Nors šilumos kainą pavyko šiek tiek sumažinti, ji vis tiek dar mūsų netenkina“, – tvirtino Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas.

Meras užsiminė, kad vietos gyventojai ragina valdžią eiti ukmergiškių keliu – sukilti prieš šilumos ūkio nuomotojus. Prienų ir Ukmergės šilumos ūkį valdo tie patys nuomininkai – bendrovė „E energija“.

„Tačiau pasekmės, mūsų manymu, būtų liūdnos. Todėl nusprendėme patys statyti biokatilą ir patikėti jį valdyti savivaldybės įmonei, o ne privatininkams“, – sakė A.Vaicekauskas.

Kai kurios savivaldybės rinkėjams gali girtis, kad net brangstant dujoms per metus pavyko sumažinti šilumos kainą. Taip atsitiko ne tik Prienuose, bet ir Šakiuose, Skuode.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius