-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į apyvartą išleidžiamas naujas 50 eurų banknotas

Europos Centrinio Banko antradienį į apyvartą išleidžiamą naują 50 eurų banknotą bus kur kas sunkiau padirbti, todėl turėtų sumažėti klastojimo atvejų, sako Lietuvos banko vadovas. Pasak Vito Vasiliausko, populiarų banknotą itin svarbu atskirti turguje ar kitoje vietoje, kur atsiskaitoma grynaisiais.
Lietuvos banke pristatytas naujas 50 eurų nominalo banknotas
Lietuvos banke pristatytas naujas 50 eurų nominalo banknotas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Didesnis saugumas ir tai, kad naująjį banknotą bus ypač sunku padirbti, sumažina tikimybę gauti netikrą kupiūrą ir suteikia didesnį pasitikėjimą. Jis (50 eurų banknotas – BNS) tikrai yra mėgstamas Lietuvos gyventojų. Pagrindinė priežastis, kodėl banknotai yra atnaujinami – saugumas. Technologijos keičiasi ir gerėja, todėl buvo nuspręsta leisti naujos serijos banknotus“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė LB valdybos pirmininkas V.Vasiliauskas.

Anot jo, suklastotų pinigų daugiausia galima aptikti turguje ar kitose vietose, kur atsiskaitoma grynaisiais.

„Dažniausiai netikrus pinigus galime sutikti ten, kur atsiskaitoma grynaisiais pinigais. Dažniausiai tai galime pastebėti turguose, kur žmonės dažnai būna išsiblaškę ir nepastebi padirbto banknoto. Gavus kuponą reikia jį pačiupinėti. Tai grubus paviršius. Iškart jaučiasi paviršius ir holograma bei atvaizdo pasikeitimas. Taip galima neapsigauti“, – kalbėjo V.Vasiliauskas.

50 eurų banknotas – populiariausias Lietuvoje – jis sudaro 56 proc. (44 mln. vienetų) visų į apyvartą išleistų eurų banknotų. Jis dažniausiai naudojamas ir visoje euro zonoje (apie 45 proc., 8,5 mlrd. vienetų).

VIDEO: Naujasis 50 eurų banknotas: susipažinkite su pagrindiniais apsaugos požymiais

Tai bus jau ketvirtasis naujos serijos „Europa“ banknotas. 5 eurų nominalo banknotai į apyvartą išleisti 2013 metais, 10 eurų – 2014 metais, o 20 eurų – 2015 metais. „Europa“ pradėta leisti, siekiant atnaujinti ir patobulinti apsaugos priemones, kad pinigus būtų dar sunkiau padirbti.

Banknotų apsaugos priemonėse (vandens ženkle, hologramoje) naudojamas graikų mitologijos personažo – Europos, iš kurios vardo kilo žemyno pavadinimas, portretas. 50 eurų banknote panaudota itin inovatyvi apsaugos priemonė – langelis su portretu hologramoje. Banknotą laikant prieš šviesą, langelis tampa skaidrus ir jame išryškėja Europos portretas, matomas iš abiejų pusių, o kreipiant langelyje su portretu matyti ir vaivorykštės spalvų linijos, juosiančios nominalo skaičių.

Banknote yra ir kitas vandens ženklas: pažvelgus į jį prieš šviesą, išryškėja Europos portretas (vietoje dabar matomos arkos), nominalo skaičius yra smaragdo spalvos, o banknotą kreipiant blizga jo viršutinė arba apatinė dalys. Be to, skaičiaus spalva kinta iš ryškiai žalios į sodriai mėlyną.

Serija „Europa“ dar labiau pritaikyta sutrikusio regėjimo asmenims – palei dešinįjį ir kairįjį kraštus galima apčiuopti trumpų iškilių brūkšnelių, o priekinėje pusėje nurodytas nominalo skaičius – didesnis ir ryškesnis. Dominuojanti banknoto spalva yra oranžinė, bet ji sodresnė.

Iki antradienio visoje euro zonoje bus atspausdinta daugiau kaip 5,4 mlrd. vienetų naujų banknotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius