-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas šūvis prekybos kare: Kinija ieško JAV silpnosios vietos

Kinija ruošiasi Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) prašyti leidimo pritaikyti sankcijas JAV, skelbia CNBC. „Kinija susiduria su didžiuliu iššūkiu, negalėdama JAV atžvilgiu taikyti strategijos „akis už akį“, nes JAV importo į Kiniją vertė yra beveik keturis kartus mažesnė. Tačiau JAV yra didžiausia investuotoja Kinijoje, tad kitas Kinijos taikinys galėtų būti JAV investuotojai“, – svarsto ekonomistas Žygimantas Mauricas.
Donaldo Trumpo vizitas Kinijoje
Donaldo Trumpo vizitas Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kitą savaitę vyksiančio PPO susitikimo darbotvarkėje – Kinijos prašymas leisti pritaikyti sankcijas JAV. Prašymas teikiamas augant prekybinio karo įtampai tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad yra pasirengęs pritaikyti tarifus dar 267 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms iš Kinijos, „jei panorės“. Naujos užmačios pasigirdo netrukus po to, kai JAV paskelbė apie planus tarifais apmokestinti 200 mlrd. JAV dolerių vertės prekes iš Kinijos. Pekinas pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų, jei JAV imsis naujų žingsnių prekybos srityje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo vizitas Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo vizitas Kinijoje

Kinijos prašyme, adresuotame PPO, rašoma, kad Vašingtonas ginče dėl JAV antidempingo muitų nesilaiko nutarimo. Nors šis ginčas yra prasidėjęs dar 2013-aisiais, neabejojama, kad kreipimasis dėl sankcijų JAV yra dėl prekybos karo.

Konfliktas įgyja platesnį mastą

„Kinija susiduria su didžiuliu iššūkiu, negalėdama JAV atžvilgiu taikyti strategijos „akis už akį“. Taip yra todėl, kad JAV importo į Kiniją vertė yra beveik keturis kartus mažesnė. Tačiau JAV yra didžiausia investuotoja Kinijoje, tad kitas Kinijos taikinys galėtų būti JAV investuotojai.

Galima numanyti, kad tai galėtų papildomų biurokratinių kliūčių sudarymas, standartų įvedimas. Tačiau Kinija, be jokios abejonės, nenorės perlenkti lazdos, nes ji pati tampa svarbia investuotoja kitose rinkose“, – kalba Ž.Mauricas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas

Dar vienas tokio prašymo tikslas, anot pašnekovo, yra ir mėginimas susirasti sąjungininkių, užtarimo tarp PPO narių.

„Tačiau beveik neįmanoma, kad Kinija artimiausiu metu galėtų gauti leidimą įvesti sankcijas JAV. Tokie procesai trunka 2–3 metus. Greičiau tai bus naudojama kaip derybinis įrankis.

Nors negalima sakyti, kad Kinija pastūmėjo prekybos karą į naują lygį, prekybos karas krypsta į platesnio masto konfliktą tarp JAV ir Kinijos“, – sako ekonomistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius