Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Doing Business“ reitinge Lietuva pakilo per dešimt pozicijų ir užėmė 17 vietą pasaulyje

Po šuolio per 10 vietų į priekį, Lietuva – lyderė Vidurio ir Rytų Europoje bei 17-a pasaulyje pagal verslo sąlygas. Taip Pasaulio banko „Doing Business“ reitingas įvertino pastarųjų metų įvykdytas reformas.
Verslininkė
Verslininkė / Shutterstock nuotr.

Tai yra rekordinis Lietuvos pakilimas. Kiekvienais metais atnaujinami Pasaulio banko „Doing Business“ reitingai atspindi sąlygas užsiimti verslu kiekvienoje valstybėje. Geresnė verslo aplinka lemia naujų verslų ir darbo vietų kūrimąsi, didesnes užsienio ir vietinio verslo investicijas, produktyvumo augimą ir didesnius atlyginimus.  

„Džiugu, kad Lietuva taip stipriai pakilo „Doing Business“ reitinge. Tai puiki žinia ne tik investuotojams, bet ir visiems Lietuvos gyventojams. Tačiau privalome toliau skirti daug dėmesio verslo sąlygų gerinimui, mažinti administracinę naštą, modernizuoti darbo santykių reguliavimą“, – teigia Milda Dargužaitė, VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinė direktorė.

Didžiausią įtaką Lietuvos šuoliui turėjo reformos, lengvinančios verslo pradžios sąlygas: Lietuva pakilo iš 107 į 11 vietą. Daugiausia prie šio šuolio prisidėjo 2012 metais inicijuota ir įtvirtinta nauja teisinė juridinio asmens forma – mažoji bendrija. Toks verslo pradžios palengvinimas leido Lietuvai sumažinti procedūrų skaičių nuo 7 iki 4, dienų skaičių nuo 20 iki 6,5, o minimalus kapitalo reikalavimas sumažėjo iki nulio. 

Antras pagal dydį pokytis, turėjęs didelės įtakos Lietuvos pakilime „Doing Business“ reitinge, buvo kreditavimo reitingo pagerinimas. Lietuva šioje kategorijoje pakilo iš 53 į 28 vietą dėl reformų kredito gavimo srityje. Tai buvo pasiekta išplečiant kilnojamojo turto sąrašą, kuris gali būti naudojamas kaip užstatas, bei leidžiant neteisminį ginčų sprendimo būdą. Lietuva taip pat pakilo ir statybų leidimų srityje iš 48 į 39 vietą dėl sutrumpinto procedūrų laiko bei mažėjančios finansinės naštos. Užsienio prekybos srityje Lietuva taip pat pademonstravo nemenką šuolį ir pakilo iš 24 į 15 vietą dėl sumažėjusio reikalaujamo eksporto ir importo dokumentų skaičiaus bei dėl sumenkusių prekybos sąnaudų. 

Tiesa, Lietuva vis dar turi kur pasistengti. Šalyje prisijungimas prie elektros tinklų užtrunka net 148 dienas, kai Vokietijoje – tik 17 dienų.  Verslo atstovai Lietuvoje mokesčius turi mokėti 11 kartų per metus, o Švedijoje – tik 4. Mokesčių mokėjimo procedūros Lietuvoje užtrunka net 175 valandas per metus, o Estijoje tam prireikia tik 81 valandos. 

Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad nuo 2011 metų į „Doing Business“ reitingą nėra įtraukiami darbo santykių rodikliai. Šių rodiklių įtraukimas smarkiai pablogintų Lietuvos poziciją, nes būtent darbo santykių kategorijoje iki 2011 metų Lietuva pasirodydavo prasčiausiai ir užimdavo labai žemą vietą, 2011 metais – 119 vietą, 2010 metais – 131 vietą. Alternatyviame šių metų Pasaulio konkurencingumo reitinge darbo rinkos efektyvumo skiltyje užėmėme tik 69 vietą. 

Lietuvos pakilimas iš 27 į 17 vietą „Doing Business“ reitinge reikšmingai prisidės ne tik prie Lietuvos įvaizdžio gerinimo, bet ir prie didėjančių užsienio investicijų srautų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius