Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 28 /12:00

Nauji 100 ir 200 eurų banknotai – jau apyvartoje: įsidėmėkite apsaugos požymius

Nuo šiandien rinkoje pasirodo šviežiai atspausti nauji „Europos“ serijos 100 ir 200 eurų banknotai. Lietuvos banko specialistai siūlo įsidėmėti kiek įmanoma daugiau apsaugos požymių, kurie leistų atskirti tikrus banknotus nuo klastočių.
Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai
Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

100 ir 200 eurų banknotai yra tokio paties pločio kaip ir 50 eurų banknotas, todėl juos tvarkyti ir apdoroti aparatais bus lengviau. Be to, jie geriau tilps į žmonių pinigines ir ilgiau bus tinkami naudoti, nes lėčiau susidėvės.

Naujais 100 ir 200 eurų banknotais užbaigiama naujoji banknotų serija „Europa“. Dėl inovatyvių apsaugos priemonių – hologramos su erdviniais elementais ir patobulinto smaragdo spalvos skaičiaus – banknotus padirbti bus dar sudėtingiau, patikina Lietuvos bankas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai

100 eurų banknotas yra ketvirtas pagal populiarumą Lietuvoje. Jis sudaro 12 proc. visų Lietuvoje išleidžiamų banknotų, o 200 eurų banknotas 2 proc. Dažniausiai Lietuvoje naudojami 50 ir 20 eurų banknotai.

„Išleidus naujuosius banknotus, gyventojai prekybos vietose neribotą laiką galės atsiskaityti tiek naujaisiais, tiek pirmosios serijos banknotais. Prekybininkai naujų 100 ir 200 eurų banknotų išleidimui pasirengti turėjo 9 mėnesius – tikimės, kad jie tinkamai padarė namų darbus ir gyventojai galės sklandžiai atsiskaityti naujaisiais banknotais“, – sako Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai

Pirmosios serijos 100 ir 200 eurų banknotai, kaip ir kitų nominalų banknotai, ir toliau bus teisėta mokėjimo priemonė. Jie cirkuliuos kartu su naujaisiais banknotais, tačiau pamažu bus iš apyvartos išimami.

„Su 200 eurų užsibaigia antroji serija, 500 eurų išlieka pirmosios serijos banknotai, jie į apyvartą nebėra išleidžiami. Bet tie, kurie yra, lieka cirkuliuoti“, – sako D.Stankevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deivis Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deivis Stankevičius

Dėmesys – saugumui

Lietuvos banko ekspertė Ramunė Juzėnienė pristatė, kad nauji banknotai turi apsaugos priemones, kurios labai panašios į 5-50 eurų serijos banknotus, kurie apyvartoje yra nuo 2013 metų, „neypatingai skiriasi spalvine gama ir pagrindiniai dizaino elementai išlaikyti yra tie patys“.

Ji siūlo atkreipti dėmesį į smaragdo spalvos skaičių, kuris kreipiant banknotą keičia spalvą iš ryškiai žalios į sodriai mėlyną. Naujuosiuose 100 ir 200 eurų banknotuose panaudotas patobulintas smaragdo spalvos skaičius yra ir visuose kituose serijos „Europa“ banknotuose, o šioje patobulintoje jo versijoje dar matyti simboliai €.

Kreipiant banknotą, dešinėje esančios sidabro spalvos juostelės viršuje esančioje hologramoje su erdviniais elementais matyti aplink skaičių judantys simboliai €, tiesioginėje šviesoje jie tampa ryškesni. Sidabro spalvos juostelėje dar matyti Europos portretas, architektūros objekto motyvas ir didelis simbolis €.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai

„Holograminėje juostelėje, pakėlus prieš šviesą, matomas Europos portretas. Holograminėje juostelėje viršutiniame kampe yra nauja apsaugos priemonė – euro ženklas, kuris matomas banknotą kreipiant prieš šviesą. Tai euro erdvinis elementas, besisukantis aplink nominalo ženklą“, – vardija R.Juzėnienė.

VIDEO: Susipažinkite: naujieji 100 ir 200 eurų banknotai

Kitas saugumo elementas – banknoto kraštuose pirštais juntami iškilūs brūkšneliai. Vandens ženkle matomas Europos portretas.

„Norėtume priminti, kad gyventojai, tikrindami banknotus, žiūrėdami į juos, nepamirštų pasitikrinti ne vieną saugumo priemonę, o visas, kiek gali prisiminti, tam kad išvengtų nesusipratimų ir nebūtų apgauti“, – sako R.Juzėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius