-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji metai investuotojų akimis: nerealūs lūkesčiai dėl įmonių augimo ir akcijų populiarumas

Jau pakankamai ilgai – apie 18 mėnesių – lūkesčiai dėl įmonių apyvartumo ir pajamų augimo Europoje yra gerokai sumažėję. Tačiau akcijų rinkos vis labiau kyla, rašo „Mandatum life“ portfelio valdytojas Tedas Robertsas.
Pinigų lietus
Analitikų vertinimai dėl įmonių augimo ateinančiais metais Europoje yra vis dar pernelyg optimistiški / Fotolia nuotr.

„Panašu, kad mes žengiame į prislopinto augimo laikotarpį, kuris, žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, gali užsitęsti. Tikroji problema yra tai, kiek savo pajamų kompanijos turėtų išmokėti dėl žemesnių augimo prognozių," - sakė Tedas Robertsas.
Jo teigimu, Europoje kompanijų augimo lūkesčiai  yra vis dar per dideli.

„Analitikų vertinimai dėl įmonių augimo ateinančiais metais Europoje yra vis dar pernelyg optimistiški, kaip kad būna prieš naujų metų pradžią. Pagal dabartines prognozes numatomas nuo 10 iki 11 procentų augimas, tačiau, mūsų nuomone, realus augimas būtų nuo 3 iki 5 procentų", - teigė jis.

Keletas rimtų kompanijų esą  įrodė, kad jos gali augti ir kad jos gali nuolat generuoti solidžias pajamas. Šios kompanijos turi stabilią akcijų kainą ir rinkos poziciją, ir investuotojai yra pasiruošę yra už jas sumokėti dvigubai daugiau nei metų pradžioje.

Robertsas pabrėžia, kad už šias pernelyg brangias, vadinamąsias „kokybiškas“ akcijas dabar mokama daugiau, nei kada nors nuo finansinės krizės pradžios. Kitas dabartinei unikaliai situacijai įtaką darantis aspektas yra tas, kad net ir dabar, nepaisant didelio susidomėjimo, investuotojų akcijų svoris pasaulyje yra neutralus. Tai reiškia, kad investuotojai vis dar neprisiima didelės rizikos, nors tuo pačiu metu palūkanų lygis, taigi ir grąžos lūkesčiai už fiksuotų pajamų rinkas, yra rekordiškai žemas.

Investuotojus domina įmonių vertybiniai popieriai

Kompanijos masiškai pasinaudojo investuotojų žemo palūkanų lygio reikalavimais, ir dabar net silpnos įmonės gali lengvai gauti kapitalo pakankamai žemais kaštais.

„Mes matome tam tikrus neprotingus dėsnius fiksuotų pajamų rinkose. Tiek sėkmingos, tiek mažiau sėkmingos įmonės gali gauti paskolų žemomis palūkanomis ir itin palankiomis sąlygomis. Investuotojui tai gali kainuoti daug pinigų, kai pradės kilti kredito rizikos priemokos ir bendras palūkanų lygis. Tačiau aš abejoju, kad tai nutiktų per pirmą 2013 metų pusmetį.“ – teigė Robertsas.

Būtent todėl itin svarbu kruopščiai įvertinti kompanijos padėtį ir subalansuoti skolų vertybinių popierių riziką su grąža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius