Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos kriptovaliutų kasyklos siūlo monkės biznį: iškas mažiau nei nupirktum rinkoje

Lietuvoje per pusmetį pradėjo veikti bent trys kriptovaliutų kasyklos, siūlančios gyventojams už tam tikrą mokestį kasti bitkoinus, eterį ar kitas virtualias valiutas – paskutinis į šį traukinį įšoko ir prekybos tinklas „Elektromarkt“. Tačiau 15min atlikti skaičiavimai rodo, kad tokiose kasyklose dalyvavimas nuostolingas – nusipirktus kriptovaliutos rinkoje, jos būtų gauta daugiau, nei kasant daug metų.
Kriptovaliutų kasimas
Kriptovaliutų kasimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Planų atsiperkamumas yra 4-12 mėn., priklausomai nuo bitkoino kurso euro atžvilgiu“, – žadama naujai įsteigto kriptovaliutų kasimo centro „bitmine.lt“ svetainėje, joje siūloma gyventojams investuoti nuo 400 eurų iki 2500 eurų, ir tuomet dar mokėti dešimtis ar šimtus eurų siekiančius mėnesio mokesčius.

Į 15min besikreipusi įmonė tikina, kad bitkoinai išliks populiariausia kriptovaliuta, o šiuo metu ji yra įsigijusi 14 specialių įrenginių bitkoinams kasti, geresnių sąlygų esą ir negali būti.

Tuo pat metu ir „Elektromarkt“ pranešė atidaranti savo kriptovaliutų centrą – bendrovė tikina, kad investicijų atsiperkamumas siekia apie 6 mėnesius.

Elektromarkt nuotr./Elektromarkt kriptovaliutu kasykla
Elektromarkt nuotr./Elektromarkt kriptovaliutu kasykla

Tačiau 15min atlikti skaičiavimai parodo, kad nekvepia net panašiais atsipirkimais – net jei tikima, kad bitkoino ar kitos kriptovaliutų kainos be perstojo augtų, šiuo metu geresnė alternatyva už tą pačią sumą kriptovaliutų tiesiog nusipirkti iškart.

Rinkos dalyviai lietuvių įmonių pasiūlymus vadina bandymu pralobti kitų sąskaita.

Pigiau bitkoinų tiesiog nusipirkti

Šiuo metu rinkoje už kriptovaliutų kasimą „debesyje“ siūloma sumokėti nuo 350 eurų iki neribotos sumos, ir už tai gauti kriptovaliutų kasimo pajėgumus.

Populiariausią kriptovaliutą – bitkoinus – siūlo kasti tik „bitmine.lt“, kuri kriptovaliutų kasyklą atidarė sausio pabaigoje. Čia pigiausias planas kainuoja 399 eurus, pagal jį per metus papildomai tektų mokėti 110 eurų išlaikymo mokestį.

Už tai pirkėjas gautų bitkoinų „kasimo“ pajėgumus – 1Th/s. Tai trilijonas specialių skaičiavimų per sekundę, kurios sudaro tik lašą visame bitkoino kasimo tinkle – čia bendri skaičiavimo pajėgumai 21 milijardą kartų didesni.

Pagal siūlomą „Bitmine.lt“ planą pirmąją parą būtų prikasta bitkoino už maždaug 0,74 euro dabartinėmis rinkos sąlygomis. Panašius skaičiavimus pateikia ir viešai prieinamos skaičiuoklės, tik ne visos jos operatyviai atnaujina aktualiausius rinkos duomenis.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Pirkimo ir pardavimo kainos bitkoinų bankomate Savičiaus g.
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Pirkimo ir pardavimo kainos bitkoinų bankomate Savičiaus g.

Akivaizdu, kad esamomis rinkos sąlygomis planas pradėtų atsipirkti nebent trečiaisiais metais, jei bitkoinų kaina nesikeis. Šiuo metu bitkoinas kainuoja apie 11 tūkst. JAV dolerių, arba 8900 eurų.

Tik ko dar nepasako kriptovaliutų kasimo paslaugų pardavėjai – vos per metus bitkoinų kasimo apimtys pasaulyje išaugo 6,6 karto ir tiek pat išaugo jo iškasimo sudėtingumas. Ta pati įranga ar „planas debesyse“ prikasa 6,6 karto mažiau bitkoinų, nei prieš metus.

Šiuo metu išleidus 509 eurus – tiek pat kainuotų naudotis siūlomu planu vienerius metus – rinkoje iškart būtų galima įsigyti apie 0,057 bitkoino. O tokį patį bitkoinų kiekį prikasti pagal siūlomą planą užtruktų 23 mėnesius ir tektų išleisti iš viso 606 eurus, net jei pasaulyje nebedaugėtų bitkoinų kasėjų.

Ir tai – dar geriausias atvejis. Jei bitkoinų iškasimo sudėtingumas toliau augs panašiais tempais kaip iki šiol, jau po metų tokio plano išlaikymui skiriama suma bus didesnė, nei prikasamų bitkoinų vertė, esant dabartinei kainai. Tokiu atveju toks planas niekada neatsipirktų.

Kiek mažiau nuostolingi „bitmine.lt“ siūlomi brangesni kriptovaliutų kasimo planai – sumokėjus 2499 eurus ir papildomą 766,5 eurų metinį mokestį, siūlomas 7 Th/s spartos planas galėtų per metus prikastų 1882 eurų vertės bitkoinų, jei tik bitkoino kasimo sudėtingumas nustos augti, o jo kaina išliks stabili – to iki šiol nėra buvę.

Eterio kasimas irgi nekvepia

Svetainėje „Kriptovaliutos.org“ siūloma kasti antrą pagal populiarumą kriptovaliutą – eterį – pagal keturis planus.

Šiuo atveju įsigijus pigiausią planą ir sumokėjus 414 eurų bei mokant 116,8 eurų metinį mokestį, per dieną būtų prikasama 0,93 euro vertės kriptovaliutos. Atsipirkimo laikotarpis, rinkos sąlygoms nekintant, siektų 2 metus. Tik šios valiutos iškasimo sudėtingumas per metus išaugo net 21 kartą, dar sparčiau nei bitkoino.

M.Karpičiaus nuotr./Kriptovaliutų kasyklą įkūręs Paulius Aršauskas nemokamai vežiojo keleivius Vasario 16-ąją
M.Karpičiaus nuotr./Kriptovaliutų kasyklą įkūręs Paulius Aršauskas nemokamai vežiojo keleivius Vasario 16-ąją

Tai reiškia, kad jei prieš metus turima įranga iškasdavo 10 eterių per dieną, šiandien ta pati įranga iškasa 0,47 eterio. Tokiais pačiais tempais augant sudėtingumui, dar po metų tebūtų iškasama 0,022 eterio kriptovaliutos.

Svetainėje siūlomas „Ultra pelningiausias“ planas kainuoja jau 2760 eurų, o metinis išlaikymas – 890,6 eurų. Tuo tarpu per dieną šis planas prikastų apie 7,12 eurų vertės eterio, arba apie 2600 eurų per metus, jei išliktų esamos rinkos sąlygos.

Grėblį pasiūlė ir „Elektromarkt“

Trečiadienį į kriptovaliutų kasyklą Klaipėdoje atidarė ir „Elektromarkt“ – joje taip pat bus kasami ne bitkoinai, o alternatyvi kriptovaliuta – eteris.

Čia planai kainuoja panašiai – bedrovės atstovas 15min patikino, kad didžiausias planas kainuos 3000 eurų, už tai gaunama 140 Mh/s skaičiavimo galia, o taikomas išlaikymo mokestis sieks 1022 eurus per metus.

Tokios galios skaičiavimai šiandien leistų „prikasti“ apie 8,3 euro vertės kriptovaliutos, arba kiek daugiau nei 3000 eurų per metus, nesikeičiant nei valiutos kainai, nei sudėtingumui.

„Elektromarkt“ pigiausias planas kainuos nuo 350 eurų, žada bendrovė, ji į šią kasyklą skelbia investuojanti daugiau nei 15 mln. eurų.

„Investuotojams mes turėsime pagrindinius planus, tai, tarkime, bus 350, 600, 1200, 2000, 3000 eurų standartinės sumos, kurias gali žmogus investuoti, jei nori naudotis standartiniu planu. Bet taip pat pasiliekame galimybę ir gauti pasiūlymą bet kokiai norimai sumai, kuri yra virš mūsų siūlomų sumų, tikrai neapsiribojame tokiais planais“, – tikina už techninę dalį atsakingas bendrovės atstovas.

„Elektromarkt“ mažmeninio tinklo parduotuves valdančios bendrovės „GV group“ vadovas Tomas Čivilis patikina, kad plėtrai galimybės itin didelės – turimas elektros įvadas siekia 3,6 megavato, o šiuo metu bus naudojama vos 35 kilovato galia. Plėtrai numatyti 10 etapų, tai priklausys nuo to, kiek klientų pritrauks kasykla.

Elektromarkt nuotr./Tomas Čivilis
Elektromarkt nuotr./Tomas Čivilis

„Mintis apie kriptovaliutų kasyklą gimė dar 2017 m. rugsėjo mėn. pradžioje, kuomet bitcoino kaina pasiekė beveik 5000 USD. Aplankė dvejopi jausmai, kadangi prisiminiau, jog 2014 m. pardaviau 20 bitcoinų po 300 USD. Bitcoino kainai kosminiu greičiu šaunant į neregėtas aukštumas buvo ir šiek tiek apmaudu, nes vis pasiskaičiuodavau, kiek eurų išeitų juos iškeitus nauju kursu, bet, kita vertus, atsirado ir motyvacijos nepaleisti progos ir pasinaudojus turimomis galimybės perkelti šią idėją į globalesnį lygį“, – sako T.Čivilis.

Jis pripažįsta, kad tai, kokia kriptovaliutos kaina bus rytoj ar po kelių mėnesių, nėra žinoma, tai – sunkiai nuspėjama rinka.

„Ji gali kristi ir staigiai kilti, ką ir darė pastaruosius pusę metų. Vis dėlto situaciją vertinant ramiai ir nepanikuojant per valiutos nuosmukius, galimybė uždirbti yra nemaža – vien vertinant pastarųjų kelerių metų istoriją, pasitaiko labai įspūdingų valiutos pakilimų. Pavyzdžiui, šiuo metu investicijos į kriptovaliutas atsiperkamumas yra apie 6 mėn.“, – teigia jis.

„Elektromarkt“ kasimo planų galiojimo laikas – dveji metai nuo užsakymo įvykdymo dienos. Vėlgi, per šį laikotarpį planai gali netgi neatsipirkti.

Visuomet yra rizika, kad paslaugų tiekėjai taiko ir papildomų paslėptų mokesčių: dalį iškasamos valiutos gali atskaityti programinės įrangos kūrėjai ar kasėjų grupės, kuriose dalyvauja atskiri paslaugų tiekėjai. Tai dar sumažintų gaunamus „pelnus“.

Elektromarkt nuotr./Elektromarkt kriptovaliutu kasykla
Elektromarkt nuotr./Elektromarkt kriptovaliutu kasykla

Bitmine.lt“: dabar atsipirks per 11 mėnesių

„Bitmine.lt“ vadovas Karolis Kirkliauskas patikina, kad kriptovaliutas kasa ir pats, tačiau sausio 27 d. startavusios jo kasyklos paslaugomis jau naudojasi 50 klientų.

„Kasame ir patys, bet teikiame ir paslaugas gyventojams. Šiuo metu paslaugas teikiame tik Lietuvoje, bet kitą mėnesį jau ketiname plėstis ir į Baltijos šalis, o vėliau į Europą bei Ameriką“, – sako K.Kirkliauskas.

Pasak jo, mažojoje bendrijoje kasamas bitkoinas, litekoinas ir „Dash“ valiuta – visos jos išgaunamos specializuota ASIC įranga. Anot jo, pradėti kasti eterį šiuo metu nebepelninga.

123RF.com nuotr./Kriptovaliutų „kasimo“ įranga (ASIC)
123RF.com nuotr./Kriptovaliutų „kasimo“ įranga (ASIC)

„Matėme didelę paklausą Lietuvoje, nusprendėme, kad turime pradėti ir užsiimti“, – sako K.Kirkliauskas.

Anot jo, klientams siūlomas „išmanusis kasimas“.

„Kai jūs nusiperkate 1Th/s šio algoritmo, su juo pelningiausiai galima kasti bitkoiną arba „bitcoin cash“. Mūsų maineriai (įranga – 15min) yra šiek tiek modifikuoti, kad patys pasirinktų pagal kursą, ką tą dieną labiausiai apsimoka kasti“, – sako K.Kirkliauskas.

Jis žada, kad už vienkartinį plano įsigijimo mokestį užtikrinamas įrangos veikimas bent 2-3 metus. Kaip jau parodė skaičiavimai, per tiek laiko pirkinys gali ir neatsipirkti.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Popierinės bitkoinų piniginės
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Popierinės bitkoinų piniginės

„Pas mus sutartys yra neterminuotos. Nors visur internete galima rasti nemažai informacijos, ypač Lietuvoje, kad, tarkime, rigais (sava įranga – 15min) kasti yra gerai, o visu kitu nieko gero, tačiau ten viskas genda ir panašiai. Mes turime daug patirties būtent su ASIC kasimu, jų priežiūra (…) Minimalus laikas, kurį užtikriname – nuo dviejų iki trijų metų“, – sako K.Kirkliauskas.

Jis patikina, kad dabar bitkoino kasimo atsiperkamumas yra per 11 mėnesių.

„Realiai geresnio atsipirkimo kasant rigais arba ASIC įranga nėra ant bitkoino“, – sako K.Kirkliauskas.

Rinkos dalyviai: panašu į mulkinimą

„Jei debesis yra kokių lietuvių, ten kosmosas, 26 procentus ima. Absurdas ten, labiau žmonių apgaudinėjimu pavadinčiau“, – teigia 15min skaitytojas Ignas, kasantis kriptovaliutas nuosava įranga savarankiškai.

Jis paaiškino, kad šiuo metu net ir pačiam įrangą gaunant itin pigiai, perkant elektrą pramoniniais tarifais, dėl itin išaugusio kriptovaliutų kasimo sudėtingumo pelningumas yra „ant ribos“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kriptovaliutų „kasimo“ įranga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kriptovaliutų „kasimo“ įranga

„Namie su savo elektra ir įranga kasti prie dabartinių elektroninių parduotuvių kainų jau aleliuja. Realiai visų kriptovaliutų sudėtingumas kyla, ir kai šiandien pasiskaičiuoji, tai nereiškia, kad po mėnesio sudėtingumas žiauriai nepašoks. Tai yra didelė rizika“, – galimybių užsidirbti iš kasimo nebeįžvelgia kriptovaliutų kasėjas.

Jis teigė laukiantis paskutinio vaizdo plokščių siuntinio ir po to spręs, ar verta tokias investicijas tęsti.

„Žiūrėsiu, ar taip staigiai toliau kils sudėtingumas, ar ne“, – sako Ignas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Pareščius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Pareščius

IT saugumo ekspertas Marius Pareščius kasimą debesyse vertino dvejopai: tai naudinga tokio verslo savininkams ir rinkai, tačiau pirkėjams – ne.

„Kad atsiranda naujų paslaugų – teigiamai. Kaip verslo modelį, į kurį net pats investuočiau kaip savininkas – teigiamai. Bet kaip klientas nesinaudočiau tokiomis paslaugomis, per maža marža. Labiau apsimoka pirkti valiutą ir laukti“, – vertina M.Pareščius.

Netgi jei bitkoinas ar kitos kriptovaliutos imtų smarkiai brangti, kasėjai „debesyse“ taip pat gali pralošti ir negauti dalies vertės prieaugio – jų prikasami bitkoinai „kapsi“ po mažą dalelę kas dieną ir, kol jie nėra iškasti, jų nebūtų galima realizuoti.

O kuo didesnė kriptovaliutos kaina, tuo daugiau į rinką ateina naujų kasėjų ir didina kasimo sudėtingumą. Šiuo atveju bitkoinų pirkėjai taip pat būtų palankesnėje situacijoje – jie valiutą gali realizuoti bet kada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius