-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujuoju įstatymu Vokietijoje siekiama vyrų ir moterų atlyginimų lygybės

Tai yra vienas iš tabu darbe: klausti savo kolegų, kiek jie uždirba. Tačiau vokiečiai tikisi, kad būtent galimybė tai žinoti pagal naują įstatymą leis šalyje mažinti vyrų ir moterų atlyginimų skirtumą.
Atlyginimų atotrūkis
Atlyginimų atotrūkis / Lygių galimybių plėtros-centro iliustr.

Nuo sausio 6 d. Vokietijoje įsigaliojo įstatymas, suteikiantis teisę darbuotojui sužinoti, kiek uždirba tok pat darbą atliekantis priešingos lyties kolega.

„Kitų žmonių atlyginimai vis dar yra tabu tema ir juoda dėžė Vokietijoje“, – sakė moterų reikalų ministrė Katarina Barley, kurio atstovaujama Socialdemokratų partija parengė naująjį įstatymą.

Tikimasi, kad naujasis įstatymas padės atskleisti, ar moterims mokama mažiau nei vyrams. Tokiu atveju tai bus pagrindas reikalauti padidinti atlyginimą arba imtis teisinių veiksmų prieš darbdavį.

Tačiau naujoji tvarka galioja tik įmonėms, turinčioms daugiau nei 200 darbuotojų. O daugiau nei 500 darbuotojų turinčios kompanijos turės reguliariai viešinti informacija apie atlyginimų struktūrą ir kaip imamasi priemonių atitikti vienodo darbo užmokesčio taisykles.

Verta paminėti, kad Vokietijoje vyrų ir moterų atlyginimų skirtumas yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje. Čia moterys uždirba vidutiniškai maždaug 21 proc. mažiau nei vyrai. Palyginimui, ES vidurkis yra apie 16 proc.

Iš dalies tam įtakos turi tai, kad moterys Vokietijoje imasi mažiau apmokamo darbo arba dirba ne visą darbo dieną.

O tokios pačios kvalifikacijos moterys, atliekančios tokį patį darbą, kaip ir vyrai, uždirba maždaug šešiais procentais nei vyrai.

„Mes esame turtinga šalis. Kodėl negalime pasiekti atlyginimų lygybės?“ – klausė Verslo ir profesinių moterų kampanijos padalinio Vokietijoje prezidentė Uta Zech.

Nesužinos tikslaus atlyginimo

Remiantis naujuoju įstatymu, asmuo negalės sužinoti konkretaus kolegos atlyginimo. Pasirodo, kad bus galima sužinoti tik mažiausiai šešių kolegų, atliekančių panašų darbą, atlyginimų vidurkį. Kritikai sako, kad tai iš esmės yra bevertė informacija.

Be to, darbdavys visuomet sugebės išsisukti, kodėl vienas ar kitas kolega uždirba daugiau, pažymėjo „Spiegel Online“ žurnalistė Verena Toepper. „Darbdavys gali sakyti, kad. Tarkime, ponas Maieris turi daugiau pareigų, o ponas Schmidtas turi daugiau klientų“, – sakė ji.

Žurnalistė taip pat priminė apie kitos žurnalistės, valstybinės televizijos ZDF reporterė Birte Meier didelį ažiotažą sukėlusį atvejį, kai teismas atmetė jo skundą dėl diskriminacijos.

Teisėjas pernai atmetė jos skundą ir pareiškė, kad jos kolega vyras, kuris uždirbo daugiau, tiesiog „geriau susiderėjo“. „Tai vadinama kapitalizmu“, – pareiškė teisėjas.

Kai kurie kritikai taip pat sako, kad toks įstatymas tik sukels nepasitenkinimą darbo vietoje. Jie remiasi keliais moksliniai tyrimais, kurie parodė, kad darbuotojai yra mažiau patenkinti darbu, jeigu sužino, kad kolegos uždirba daugiau.

Beje, kitos Europos valstybės taip pat juda panašia linkme. Pernai Britanijos kompanijoms, turinčioms daugiau nei 250 darbuotojų, yra privaloma iki balandžio paskelbti informaciją apie vyrams ir moterims mokamų atlyginimų skirtumą. Atsisakančioms tai daryti įmonėms gresia sankcijos.

O Islandija šiemet tapo pirmąja pasaulyje šalimi, kur įsigaliojo įstatymas, kuriuo įmonės, turinčios daugiau nei 25 darbuotojus, privalo įrodyti, kad moka vyrams ir moterims, atliekantiems tą patį darbą, mokama vienodai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius