-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne tik pareigūnams ar teisėjams: Seimo nariai siūlo skirti valstybines pensijas ir greitosios pagalbos darbuotojams

Keli Seimo nariai įregistravo siūlymą valstybines pensijas skirti ir greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojams, kurie turi ne mažesnį kaip 20 metų stažą. Iniciatyvą pasirašė įvairių frakcijų atstovai – tiek valdantieji konservatoriai, tiek opozicija.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Šiuo metu valstybines pensijas gali gauti valstybės pareigūnai, kariai, mokslininkai, teisėjai ir kiti valstybinių pensijų įstatyme nurodyti asmenys.

Parlamentarai siūlo į šį sąrašą įtraukti ir GMP darbuotojus.

Teisę gauti GMP personalo valstybinę pensiją turėtų tik tie darbuotojai, kurie yra ne jaunesni kaip 55 metų amžiaus ir turi ne mažesnį kaip 20 metų stažą.

123RF.com nuotr./Eurai
123RF.com nuotr./Eurai

Valstybinės pensijos dydis siektų 40 proc. pastarųjų 5 metų darbo užmokesčio vidurkio.

Teigia, kad GMP darbuotojai patiria didelį stresą

Parlamentarai savo iniciatyvą argumentuoja tuo, jog GMP darbuotojai darbe patiria didžiulę įtampą ir stresą.

„Greitosios medicinos pagalbos brigadų darbuotojai atlieka itin svarbias funkcijas ir nuo jų patirties ir įgūdžių dažnai priklauso gelbėjamų žmonių gyvybės. GMP darbuotojai, gavę iškvietimą, skubiai vyksta į įvykio vietą, naudojasi specialiosioms tarnyboms numatytomis išlygomis eismo taisyklėse, faktiškai nuolat susiduria su stresinėmis ir rizikingomis situacijomis“, – teigiama Valstybinių pensijų įstatymo pakeitimo projekto aiškinamajame rašte.

Anot parlamentarų, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai dažniausiai pirmieji atsiduria dėl nelaimingo įvykio ar socialinių problemų kilusiose situacijose, todėl jiems ypač dažnai tenka bendrauti su agresyviais ir savo emocijų nevaldančiais pacientais.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Greitosios medicinos pagalbos reformos pristatymas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Greitosios medicinos pagalbos reformos pristatymas

Remiantis Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, policininkai su kritiniais įvykiais susiduria vidutiniškai 3,15 karto per mėnesį, ugniagesių darbe kritiniai įvykiai yra itin dažni, o GMP personalo darbuotojams dar dažniau nei policijos pareigūnams ir ugniagesiams tenka dirbti minėtomis kritinėmis sąlygomis, pažymi Seimo nariai.

„Papildomai tenka dirbti su smurto ar savižudybių aukomis, informuoti artimuosius apie staigią asmens mirtį ir t. t. Ypač sudėtingos situacijos apima dirbant su apsvaigusiais nuo psichotropinių medžiagų žmonėmis dėl smurto panaudojimo ir susižeidimo rizikos“, – tvirtina jie.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas siūlymą skirti valstybines pensijas GMP darbuotojams buvo įregistravęs praėjusių metų gruodį, tačiau dėl Teisės departamento pastabų pataisos neatsidūrė ant Seimo narių stalų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Tomilinas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Tomilinas

Patobulintą projektą pasirašė T.Tomilinas, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Jurgita Sejonienė ir Andrius Navickas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė ir „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius