Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nedarbas – proga susitvarkyti gyvenimą

Tapęs bedarbiu turite progą susitvarkyti ne tik karjerą, bet ir asmeninį gyvenimą, netgi sveikatą. Piktina tokie pareiškimai? Nebūkite tokie skeptiški ir lanksčiau žiūrėkite į gyvenimą.
„Neribokite savęs – jei iki šiol dirbote dažytoju, nebūtinai turite ieškoti tokio paties darbo. Pagalvokite ką mokate dar“, – pataria B.Gruževskis.
„Neribokite savęs – jei iki šiol dirbote dažytoju, nebūtinai turite ieškoti tokio paties darbo. Pagalvokite, ką mokate dar“, – pataria B.Gruževskis. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius doc. dr. Boguslavas Gruževskis sako, kad svarbiausia viską daryti nuosekliai, galimai bedarbystei ruoštis iš anksto, o su ja susidūrus operatyviai reaguoti.

Visada būkite pasiruošę
 

Anot specialisto, žmonės per daug pasitiki valdžia, darbdaviu ir atleidimo atveju nėra pasiruošę jokiai alternatyvai, todėl tai sukelia didžiulę įtampą. „Matydamas pokyčius darbo rinkoje ir darbovietėje, žmogus apie atleidimą turi susimąstyti anksčiau nei gauna atleidimo lapelį. Darbdavys taip pat turi jausti atsakomybę ir nuolat informuoti apie esamą finansinę padėtį. Labai svarbus yra dialogas ir veikimas kartu“, – sako B.Gruževskis. Taip darbuotojas net galimo atleidimo atveju gali ne tik reikalauti, bet ir teikti pasiūlymus darbdaviui – pavyzdžiui, dirbti puse etato ar imtis kiek kitokio darbo.

Lankstumo ir kantrybės
 

Ką daryti, jei vis dėlto esate atleidžiamas? „Pirmiausia reikia objektyviai įvertinti savo profesines galimybes – ką aš galiu darbo rinkoje? Svarbu neužsidaryti savo siauroje specializacijoje bei lanksčiau žiūrėti į darbo pasiūlymus“, – sako B.Gruževskis. Taip pat svarbu, kad kuo daugiau žmonių žinotų, jog ieškote darbo. Anot specialisto, svarbus lankstumas – tiek kvalifikacijos, tiek atstumo bei atlyginimo atžvilgiu.Netekus darbo specialistai pataria užsiimti savišvieta ir daug dėmesio skirti savo psichologinei būsenai.

„Nereikia norėti iš karto gauti daug. Svarbu matyti perspektyvą, siekti savirealizacijos savo profesijoje ir nuosekliai judėti tikslo link. Verta kurį laiką teikti ir papildomas nemokamas paslaugas. Tarkime, teisininkui konsultuoti kokį leidinį, mokytojui užsiimti užklasine veikla. Tam, kad įgytų gerų rekomendacijų ir patirties“, – sako B.Gruževskis.

Išnaudokite galimybes
 

Netekus darbo yra puiki proga imtis mokymų, kursų, persikvalifikavimo programų. „Svarbu neprarasti aktyvumo. Visi turi ko pasimokyti – ir turintis daktaro laipsnį, ir vidurinį išsilavinimą. Yra daug programų, kurios bus plėtojamos, todėl dabar mokymuisi yra labai dėkingas laikas“, – teigia B.Gruževskis. Be kursų galite užsiimti ir savišvieta – bibliotekos, internetas – būsimam darbui gali praversti viskas.
 

Šiuo laikotarpiu, anot specialisto, labai svarbu pasirūpinti savo sveikata. „Nors dėl praradimų ir nepatenkintų poreikių psichologinė būsena gali būti neigiama, negalima visiškai apsileisti – nei psichologiškai, nei fiziškai“, – sako B.Gruževskis. Atsiradusį laisvą laiką reikia išnaudoti mankštai, sveikatai pasitikrinti, taip pat santykiams šeimoje: „Daugiau dėmesio skirti vaikams, tėvams. Užpildyti tą erdvę, kuri per darbus buvo apleista. Susitvarkę šiuos dalykus dabar, turėsime kur kas palankesnę socialinę aplinką vėliau".

Pasak B.Gruževskio, svarbu neužsidaryti laikino sunkumo erdvėje. „Visi praradimai – tai tik ekonomikos dėsningumas. Pakilimai ir kritimai. Nors bus finansinių ir kitokių problemų, svarbu, kad dominuotų ne įtampa, o perspektyvos.

Socialinių tyrimų instituto vadovas pabrėžė, kad  šiuo laikotarpiu negalima pamiršti socialinio jautrumo: „Apsidairykite aplink save – dažniausiai šalia yra žmonių, kuriems dar sunkiau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius