-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nei kolos, nei kramtomosios gumos: Seimas uždraudė e.cigaretes su skoniais ir kvapais

Seimas pritarė elektroninių cigarečių ir jų pildyklių su skysčiu, jeigu jame būtų kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapą ir skonį, draudimui. Jis įsigalios 2022 m. liepos 1 d., o iki to laiko prekeiviai turėtų išsiparduoti visas atsargas.
Elektroninės cigaretės
Elektroninės cigaretės / Vida Press nuotr.

Už Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas balsavo 92, prieš – 9, susilaikė 9 Seimo nariai.

Siūlė drausti tik dalį skonių

Taip pat Sveikatos reikalų komiteto narė ir Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė, Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė siūlė užuot neleidus visų kvapų ir skonių, drausti tik konditerijos gaminių, saldainių, kramtomosios gumos ir gaiviųjų gėrimų kvapo ir skonio skysčius. Anot jos, juos labiausiai renkasi jaunimas, o garinimas yra pagrindinė mažiau žalinga alternatyva rūkaliams. Be to, parlamentarė argumentavo, kad kaitinamojo tabako, kitaip vadinamo IQOS, poveikis nėra taip gerai ištirtas.

„Mokslo tyrimai rodo, kad skoniai yra pagrindinė motyvacija rūkantiems žmonėms pereiti prie mažiau žalingų – t.y. prie elektroninių cigarečių. Panaikinus visą skonių paletę dar labiau sumažėja šansas, kad rūkantieji keis savo įprotį į mažiau žalingą. Taip pat tai reikštų, kad elektroninės cigaretės Lietuvoje yra beveik sunaikinamos ir rinkoje paliekama tik Philip Morris produkcija – t.y. kaitinamasis tabakas“, – antradienį Seime kalbėjo ji, siūlydama neatsisakyti visiško skonio draudimo ir pasiekti kompromisą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė

Tačiau šio siūlymo nepalaikė Sveikatos reikalų komitetas, kurio nuomone, panaikinus vienus elektroninių cigarečių skonius ir kvapus kaip alternatyva gali būti pasirinkti kiti. Be to, pažymėta, kad Pasaulio sveikatos organizacija nėra patvirtinusi elektroninių cigarečių vartojimo kaip priemonės metant rūkyti, nes trūksta objektyvių, šį faktą pagrindžiančių tyrimų.

Šio klausimo Seimo nariai nesvarstė, nes nesusirinko kvorumas.

Taip pat Remigijus Žemaitaitis pasiūlė įstatymo įsigaliojimą nukelti į 2023 metų lapritį, leidžiant verslui išparduoti likučius. Tačiau tam prieštaravo konservatorius Kęstutis Masiulis.

„Įsiklausykime į šio siūlymo argumentą: reikia leisti verslui dar porą metų nuodyti vaikus ir pratinti prie tabako, nes taip verslui apsimoka. Verslui apsimokėtų dar ilgiau nuodyti vaikus, kodėl tik 2 metams, galime 4 ar 5, ar apskritai nedrausti. Nesuprantu tos logikos. Ir verslo logika yra kitokia. Verslas tokių prekių neužsikrauna dvejiems metams į sandėlį, tai ne tokios prekės, kurias reikia sandėliuoti ir jei reikėtų jas sandėliuoti, logistika labai brangiai kainuotų. Tai greito vartojimo prekės ir jos pastoviai apyvartoje, tikrai nereikia porą metų išsipardavinėti“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis

Šiam pasiūlymui Seimas nepritarė.

Dabar į rinką neleidžiama tiekti elektroninių cigarečių ir jų pildyklių su skysčiu, jeigu jame yra vitaminų arba kitų priedų, kurie sudaro įspūdį, kad jos yra naudingos ar mažiau kenksmingos sveikatai.

Taip pat negalima įvežti cigarečių ir jų pildyklių skysčių su kofeinu arba taurinu, taip pat kitais priedais ir stimuliuojamais junginiais, kurie siejami su energija ir gyvybingumu

Draudžiami ir skysčiuose esantys priedai, nudažantys išsiskiriančias medžiagas, arba kurie nesudeginti turi kancerogeninių, mutageninių ir toksiškai veikiančių reprodukciją, vadinamųjų KMR savybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius