Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NT agentai: nekilnojamojo turto kainos krito, tačiau nėra ko pirkti

Nerimstant kalboms dėl krintančių nekilnojamojo turto kainų, NT agentai vis dažniau prabyla, kad pirkėjams nebėra ko pirkti. 2009 metais Lietuvoje iš viso pastatyta 9 400 butų, Vilniuje – 4 344 butai, Kaune – tik 7 44 butai.

Anot NT agentų, kol kas Vilniuje pasiūla didesnė už paklausą, tačiau čia ypač trūksta kokybiškų būstų. Kaune paklausa šiek tiek mažesnė negu sostinėje, tačiau problema ne menkesnė – naujų namų statybų žymiai mažiau. Gyvenamuosius namus, kuriuose šiuo metu verta įsigyti būstą, nesibaiminant, kad jo vertė kris, galima suskaičiuoti rankų pirštais, teigiama NT agentų išplatintame pranešime.

Tokia situacija susiklostė dėl vadinamojo statybų bumo, kai paskubomis buvo pastatyta nemažai gyvenamųjų namų, nekreipiant dėmesio į pastatų kokybę ir būsimų gyventojų gerovę. 2008 metais Lietuvoje buvo pastatyti 11 829 butai, 2009-aisiais šis skaičius sumažėjo iki 9 400, o šiuo metu Kaune ir kituose miestuose didžioji dalis naujų statybų apskritai sustabdytos, nes bankai nelinkę finansuoti nevertingų projektų, o pirkėjai nenori pirkti nebaigtų būstų. Tie, kas turi įsigiję gerus būstus, šiuo metu taip pat jų neskuba parduoti,  laukia geresnių laikų.

Rinkoje daugiausia liko senos statybos būstų, tačiau pirkėjus stabdo tai, kad 20–40 metų pastatuose neproblematiškos tik pastatų konstrukcijos, visa kita nusidėvėję, reikia renovuoti. 50–100 metų pastatams dažniausiai būtina ir konstrukcijų kapitalinė rekonstrukcija. Dabartinės renovacijos programos sprendžia tik pirmą etapą – paprastai pasitenkinama šilumos nuostolių auditu, bet nekreipiamas dėmesys į pastato konstrukcijas.

Šiuo metu nedaug investuotojų ryžtasi investuoti į gyvenamosios statybos projektus. Tačiau tie, kurie tai daro, suvokia, kad statybų broko ir klaidų pirkėjai neatleis. „Senesnės ir šiuometės nekokybiškos statybos būstų vertė dar labiau kris. Savo vertę išlaikys tik kokybiški, esantys prestižiniuose miesto rajonuose ar išskirtiniai būstai“, – teigia statybų bendrovės „Šeba“ vykdomasis direktorius Marius Šiburkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius