Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nekilnojamojo turto rinkos dalyviai 2012-uosius vadina susilaikymo metais

Nekilnojamojo turto (NT) rinkos dalyviai atsargiai vertina 2012-uosius, trečiadienį rašo „Verslo žinios“.
Nekilnojamasis turtas
Nekilnojamasis turtas / Eika nuotr.

Jie teigia, kad prognozuoti įvykių raidos neįmanoma, bet skolų krizė Europoje ir perspėjimai dėl artėjančios pasaulinės recesijos lūkesčius jau nusmukdė – žmonės atideda planus įsigyti naujus būstus, potencialūs investuotojai nukelia plėtros planus.

„Nežinia, kokį poveikį turės Graikijos, Italijos skolų problemos sprendimas ir biudžetų karpymas beveik visose -išskyrus Vokietiją – Europos valstybėse. Neįmanoma nuspėti, kokią tai darys įtaką ir nereikia vargti. Faktas, kad nekilnojamojo turto (NT) rinka plėsis lėčiau, bus dar mažiau sandorių ir investicijų į naujus NT projektus. To, ką šiemet turime pastatę rinkoje, praktiškai turėtų užtekti visiems kitiems metams“, – sakė bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

„Ober-Haus“ generalinis direktorius Vytas Zabilius sako, kad kitiems metams dėlioja du scenarijus – jei Europos Bendrija suvaldys savo narių skolų krizę, Lietuvos NT rinka turėtų sureaguoti švelniu augimu. Kitas scenarijus – reikalai pablogės Europoje ir nepasitaisys Lietuvoje.

„Jei liksime šitokios pačios letargo būsenos, katastrofos nebus. Manau, NT sektorius išsilaikytų, net jei kitąmet nedidėjant infliacijai BVP augtų 0 proc. Mes būtume tam pasirengę. Po pastarosios krizės įmonės fiksuotosios sąnaudos neišaugo, o kintamąsias išlaidas, pavyzdžiui, rinkodaros, galima greitai sumažinti“, – teigė V.Zabilius.

Anot „Eikos“ vadovo ir Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidento Roberto Dargio, kai padėtis tokia neaiški, NT plėtros bendrovės turėtų labai santūriai skolintis, nes neįmanoma nuspėti, nei kaip šalies ekonomika keisis, nei kaip elgsis bankai.

„Patys kitąmet planuojame naujų projektų, bet jie tiesiogiai priklausys nuo to, kiek butų sugebame parduoti per metus. Prognozuojame, kad parduosime ne daugiau nei šiemet“, – sakė R.Dargis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius