-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelegalius pinigus V.Janukovyčius realizuodavo per kišeninius bankus

​Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukyčius turėjo daug pinigų, plaukiančių tiesiai į jo saugyklas dažniausiai grynaisiais. Bet jis taip pat lengvai ir leido pinigus – įvairūs mokėjimai dažnai būdavo atliekami per jo kišeninius bankus „UkrBusinessBank“ ir „ Radikal Bank“, rašo „KyivPost“.
Viktoras Janukovyčius spaudos konferencijoje
Viktoras Janukovyčius spaudos konferencijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dalis operacijų gali būti vertinama kaip kriminalinis nusikaltimas – šešėlinių pajamų legalizacija, mokesčių vengimas ir pan. Tačiau šių operacijų tyrimas gali būti slidus – daug įmonių, kurios dalyvavo šiose schemose, bankrutavo jau seniai, o ten dirbę žmonės – nepasiekiami.

Kišeniniai bankai

Kai 2010 metais V.Janukovyčius tapo prezidentu, bankas „UkrBusinessBank“ tapo pagrindine jo ir jo šeimos finansų institucija.  Jis ne tik aptarnavo didžiąją dalį susijusių įmonių, bet ir tvarkydavo prezidento finansus. Didelių užsakymų gavęs bankas per ketverius metus iš 63 pozicijos nacionaliniame bankų reitinge pakilo į 39.

V.Janukovyčiui pabėgus iš šalies, įrodymų tik padaugėjo. Buvo žinoma, kad bankui vadovauja Serhijus Arbuzovas. 2011 metais bankas gavo kontraktą Doneckui tiekti visus reikalingus mokėjimo terminalus, planuota, kad tą jis darys ir nacionaliniu mastu.

Tačiau daugiausia įrodymų apie banko ir šeimos ryšius rasta Mežigyrijos rajone, kur buvo jo vila. Visos V.Janukovyčiaus kompanijos dirbo su „UkrBusinessBank“. Tarp banko klientų buvo ir V.Janukovyčiaus kišeninė labdaros organizacija  „Vidrodzhennya Ukrainy“, kuri dalyvavo Mežigyrijos privatizavimo schemoje. Dalis mokėjimų, reikalingų Mežigyrijos veiklai, buvo vykdoma per „UkrBusinessBank“. Dalis reikalingų sąskaitų buvo atidarytos kitame šeimos banke – „Radical Bank“.

Bankui už paslaugas buvo mokami dideli pinigai – pavyzdžiui, už socialinio nekilnojamojo turto rinkos studiją tyrėjams buvo sumokėta per 100 mlrd. grivinų. Kita nekilnojamojo turto rinkos dalis kainavo dar 54 mln. grivinų, o pirkėjo kultūros ir sveikatos centrui bankas ieškojo už 61 mln. grivinų.

Ekspertai tikino, kad tuo metu tokios kainos rinkoje neegzistavo, be to, banko paslaugų reikalingumas buvo labai abejotinas.

Bylas baigti bus sunku

Teisėsaugos pareigūnams bylas užbaigti bus sunku – kaip rasti tuos, kurie yra atsakingi už nusikaltimus, kaip susekti, kur nukeliavo pinigai ir grąžinti juos į biudžetą?

Tarp išlikusių dokumentų rasta ir juodąją buhalteriją liudijančių dokumentų. Žurnalistai suskaičiavo mažiausiai 340 mln. grivinų, 15 mln. dolerių ir 422 tūkst. eurų pajamų. Teisininkai sako, kad pinigai galėjo būti gauti iš korupcinių ryšių arba biudžeto pasisavinimo.

„Tantalit“, „Vidrodzhennya Ukrainy“ ir kitos kompanijos gali būti apkaltinos mokesčių vengimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius