Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nemokama liks tik LTV?

Kitą savaitę Vyriausybę turėtų pasiekti karštų diskusijų sukėlusios įstatymo pataisos, kuriomis naikinama prievolė nemokamai rodyti lietuviškus komercinius TV kanalus.
Televizorius
Televizorius / Photos.com nuotr.

Konkurencijos taryba įspėja, kad įstatymas gali daryti neigiamą įtaką konkurencinei aplinkai televizijų rinkoje, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Pasak Kultūros ministerijos Informacinės visuomenės plėtros skyriaus vedėjo Laimono Ubavičiaus, jau gautos visų suinteresuotų šalių pastabos ir pagal jas baigiamas derinti galutinis projekto variantas.

Nepaisant kabelinės ir skaitmeninės TV operatorių protestų, nebus atsisakyta nuostatos, kad nemokamai ir privalomai turi būti rodomi tik du kanalai: LTV1 ir LTV2. Dėl kitų 10 nekoduotų lietuviškų kanalų transliavimo spręs Lietuvos radijo ir televizijos komisija.

Ketinama nustatyti aiškius kriterijus, kuriais ši komisija privalės vadovautis priimdama sprendimą, ar nustatyti pareigą operatoriams privalomai retransliuoti kurį nors komercinį TV kanalą. Tie kriterijai, anot L.Ubavičiaus, būtų kanalo žiūrimumas, svarba regionui, meninė programos vertė.

Konkurencijos tarybos Paslaugų skyriaus vedėja Medeina Augustinavičienė sako, kad Konkurencijos įstatymui projektas neprieštarauja. „Vis dėlto, mūsų nuomone, būtų geriau palikti dabartinę tvarką, kai privaloma nemokamai retransliuoti visus nacionalinius kanalus. Nes naujoji tvarka gali turėti neigiamą poveikį konkurencinei aplinkai. Yra tikimybė, kad atsiras daugiau erdvės piktnaudžiavimams. Taigi tarybai padaugėtų darbo, o TV rinkoje išaugtų įtampa“, – įspėja ji.

Konkurencijos tarybos nuomone, ryškus privalomų retransliuoti TV kanalų skaičiaus mažinimas gali lemti TV kanalų ir TV operatorių (retransliuotojų) rinkos galių pokytį.

Yra tikimybė, kad transliuotojai, turintys keletą kanalų, iš kurių vienas ar keli yra ypač svarbūs Lietuvos žiūrovams, pvz., kaip LNK ir TV3, gali pradėti reikalauti iš retransliuotojų įsigyti teisę retransliuoti kanalų paketą, kuriame retransliuotojo pageidaujamas kanalas pateikiamas tik su sąlyga, kad kartu bus įsigyta daugiau papildomų kanalų.

Be to, didžiausi kanalai, Konkurencijos tarybos nuomone, įgis galimybę pasinaudoti turima rinkos galia derantis dėl programų pirkimo kainos.

Tikėtina, kad jie galės nustatyti nevienodas sutarčių sąlygas mokamos TV operatoriams ir šitaip paveikti jų galimybes konkuruoti rinkoje.

Atitinkamai didžiausi rinkoje veikiantys mokamos TV operatoriai, tarybos nuomone, galėtų pasinaudoti rinkos galia silpnesnių nacionalinių kanalų atžvilgiu. Taryba įspėja, kad tai apsunkintų ir naujų TV kanalų atėjimą į rinką. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius